ΠΟΦΕΝ: Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ότι προγραμματίζουν αυξήσεις στα παράνομα δίδακτρά τους


Η ανακοίνωση της ΠΟΦΕΝ ακολουθεί:

Είναι με μεγάλη αγανάκτηση, που ως οργανωμένο φοιτητικό κίνημα παρακολουθούμε τις εξελίξεις με τα δίδακτρα, ιδιαίτερα για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά. Όπως περιήλθε στην αντίληψη της Ομοσπονδίας, τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια μέσα από τα prospectus τα οποία δίνουν στους νεοεισερχόμενους φοιτητές αλλά και από καταγγελίες των ίδιων των φοιτητών, προγραμματίζουν να επιβάλουν αυξήσεις στα ήδη αυξημένα, υπέρογκα και παράνομα δίδακτρά τους.

Το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα θα συνεχίσει να έχει παρέμβαση στο ζήτημα που αφορά τα δίδακτρα, μέχρι οι ιδιοκτήτες να συμμορφωθούν πλήρως με τη νομοθεσία. Το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων αμφισβητούν τη νομοθεσία και συνεχίζουν ακάθεκτοι στη λογική της ασύδοτης κερδοφορίες και κερδοσκοπίας στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους πρέπει να σταματήσει άμεσα.

Για να μπορέσει ένα Ιδιωτικό Πανεπιστήμιο να επιβάλει αύξηση στα δίδακτρά του, όπως καθορίζεται από τη νομοθεσία, θα πρέπει να καταθέσει αίτηση για αναθεώρηση των διδάκτρων του κάθε προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, δεν έχουν υποβάλει καμία αίτηση τη χρονιά που μας πέρασε και ως εκ τούτου καμία αύξηση δε μπορεί να θεωρείται δικαιολογημένη. Παράλληλα, ως οργανωμένο φοιτητικό κίνημα διαφωνούμε κάθετα με την λογική των συνεχών αυξήσεων στα δίδακτρα. Η λογική αυτή, βάζει φρένο στην προοπτική της νέας γενιάς για το δικαίωμα στη μόρφωση και δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από μονάχα κέρδη στις τσέπες των ιδιοκτητών.

Δε μπορούν τα πανεπιστήμια να αποφασίζουν αύξηση των διδάκτρων ενώ ήδη, πολλοί φοιτητές εγκαταλείπουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών δυσκολιών. Ο κοινωνικός ρόλος που θα πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια οφείλει να εκφράζεται και μέσω της κοινωνικής αλληλεγγύης. Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν τα πανεπιστήμια συνεχίζουν να παρέχουν υποτροφίες σε φοιτητές οι οποίοι τις έχουν ανάγκη. Η αναβάθμιση της κοινωνίας αλλά και του επιπέδου της επιστημονικής γνώσης του λαού μας περνά μέσα από το ρόλο που έχουν να διαδραματίσουν τα πανεπιστήμια, τα οποία οφείλουν να παρέχουν τη δυνατότητα των σπουδών στο σύνολο της νέας γενιάς. Με το ρυθμό που έχουν οι αυξήσεις σε ένα χρόνο, ο μέσος φοιτητής θα χρειάζεται 13-14 χιλιάδες ευρώ μόνο για τα δίδακτρά του».

Καλούμε τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους και να επαναφέρουν τα δίδακτρα στα νόμιμα επίπεδα για τη νέα χρονιά, αφού καμία αίτηση για αναθεώρηση δεν κατατέθηκε την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά. Παράλληλα καλούμε τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού να τοποθετηθεί δημόσια για το ύψος των διδάκτρων τα οποία θα πρέπει να καταβάλουν οι φοιτητές για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά αφού οι εγγραφές στα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια έχουν ήδη ξεκινήσει».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










153