Πραγματοποιήθηκε η 1η Ημερίδα Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης και Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου


«Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας»

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την Τρίτη 31 Μαΐου 2016 η πρώτη Ημερίδα που συνδιοργάνωσαν η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου με θέμα: «Η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας».

Στόχος της Ημερίδας ήταν να ενημερώσει υπεύθυνα και διεξοδικά τους Θεολόγους καθηγητές/τριες Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και τους φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου σχετικά με το κορυφαίο ιστορικό εκκλησιαστικό γεγονός της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας», η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου 2016.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με προσφώνηση από το Διευθυντή της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου Διάκονο Κυπριανό Κουντούρη και χαιρετισμούς από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄ και τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Κώστα Καδή, το κείμενο του οποίου διάβασε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης  Κυπριανός Λούης.

Κύριος ομιλητής της Ημερίδας ήταν ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, ο οποίος αφού αναφέρθηκε εν συντομία στο ιστορικό πλαίσιο που οδήγησε στην πραγματοποίηση της «Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας», επικεντρώθηκε στη μελέτη των έξι θεμάτων που θα απασχολήσουν τις εργασίες της και στις θεολογικές θέσεις και προτάσεις της Εκκλησίας της Κύπρου. Τέλος, εξήρε τη θεολογική σημασία της Πανορθόδοξης Συνόδου για το χριστιανισμό και την ανθρωπότητα σήμερα.

Στην ημερίδα συμμετείχαν 176 σύνεδροι Θεολόγοι Καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς και άλλοι Θεολόγοι και συνεργάτες Ιερών Μητροπόλεων και φοιτητές της Θεολογικής Σχολής Εκκλησίας Κύπρου .Συνολικά παρακολούθησαν την Ημερίδα 202 συμμετέχοντες.

Η ανοικτή συζήτηση που ακολούθησε, έδωσε την ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας γόνιμος θεολογικός διάλογος (τόσο με γραπτές όσο και με προφορικές ερωτήσεις) γύρω από τον τρόπο λειτουργίας και τα θέματα που θα διαπραγματευτεί η Σύνοδος. Δόθηκαν απαραίτητες πληροφορίες, εξηγήσεις και απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα και απορίες. Oι συμμετέχοντες έμειναν ικανοποιημένοι από τις εργασίες και τα αποτελέσματα της πρώτης αυτής επιμορφωτικής Ημερίδας και διατύπωσαν την ανάγκη για περισσότερες τέτοιες ευκαιρίες στο μέλλον και για τη δυνατότητα περισσότερου διαλόγου. Η Θεολογική Σχολή Εκκλησίας Κύπρου παρέθεσε δεξίωση σε όλους τους συνέδρους.

Την Ημερίδα λάμπρυναν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Μέλη της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Κιτίου  Χρυσόστομος, ο Έξαρχος του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, οι Επίσκοποι Καρπασίας  Χριστόφορος, Αρσινόης. Νεκτάριος, Χύτρων  Λεόντιος, ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης Κυπριανός Λούης, ο ΠΛΕ Μ. Λοϊζίδης, η Ε.Μ.Ε. Θρησκευτικών Ελιάνα Χατζηιωάννου και άλλοι επίσημοι εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και της Εκκλησίας της Κύπρου. Στην ημερίδα προσκλήθηκαν επίσης οι Διευθυντές των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Θεολογίας των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων και Σχολών. Συμμετείχε, ο Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Θεολογίας του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου κ. Βασίλης Κατσαρός, και εκπρόσωπος του Μεταπτυχιακού του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, ο γραμματέας Λ. Παναγιώτου.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


635