Προοδευτική Δασκάλων: Ο ΔΗΣΥ συνεχίζει να πλήττει τη δημόσια παιδεία


«Μετά το νομοσχέδιο για απαγόρευση των προαγωγών στο δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της δημόσιας παιδείας, ο ΔΗΣΥ έβαλε στο στόχαστρό του αυτή τη φορά τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο ΔΗΣΥ, ως το κατεξοχήν κόμμα που εκφράζει το νεοφιλελευθερισμό στην Κύπρο,  ζητά την αναστολή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου και ταυτόχρονα το κλείσιμο των Πολυτεχνικών  σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου ή/ και του ΤΕΠΑΚ, με τη δικαιολογία ότι έχουν το ίδιο αντικείμενο».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση της η Κίνηση Δασκάλων Νηπιαγωγών Προοδευτική.   Η Προοδευτική προσθέτει ότι «αγνοώντας πλήρως τα τεράστια οφέλη που θα έχει η Κύπρος από τη λειτουργία της Ιατρικής Σχολής, το σημαντικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει η παιδεία στην προσπάθεια της πολιτείας για έξοδο από την κρίση, αλλά και τη σημασία ύπαρξης όσο το δυνατό περισσότερων δημοσίων σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή, ο ΔΗΣΥ επιτίθεται με τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο τρόπο στα δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα με πρόσχημα την οικονομική κρίση». Ακολούθως σημειώνει ότι «αυτό που πραγματικά επιδιώκει ο ΔΗΣΥ, δεν είναι η εξοικονόμηση χρημάτων από το κλείσιμο δημοσίων σχολών, αλλά η εξυπηρέτηση των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων μέσα από την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας».

Και συνεχίζει:   

«Δεν μας εκπλήσσει καθόλου ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να πολιτευτεί ο ΔΗΣΥ. Εξάλλου όλοι μας θυμούμαστε τα έργα και ημέρες τους τη δεκαετία 1993-2003 όταν ήταν ξανά στην εξουσία, και ειδικά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τότε το Πανεπιστήμιο Κύπρου, την προσπάθεια τους να κλείσουν τμήματα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, την τεράστια κωλυσιεργία που  επέδειξαν στην ίδρυση της Πανεπιστημιούπολης, την υποβάθμιση της δημόσιας Προδημοτικής Εκπαίδευσης αλλά και τις πλάτες που συνεχώς έκαναν στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο αυτή τη απαράδεκτη προσπάθεια του ΔΗΣΥ να πλήξει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Υπενθυμίζουμε ότι είναι το ίδιο κόμμα που μαζί με το ΔΗΚΟ, σταύρωναν για χρόνια τα κονδύλια για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, απαγόρευσαν τις προσλήψεις εκπαιδευτικών στα δημόσια εκπαιδευτήρια το Δεκέμβρη του 2011 αφήνοντας τα σχολεία μας και τους μαθητές μας για 40 μέρες χωρίς εκπαιδευτικούς και απέρριψαν τις μονιμοποιήσεις εκπαιδευτικών τον Ιούλιο του 2012 με στόχο την απόλυση περισσότερων συμβασιούχων συναδέλφων.

Τέλος, απαγόρευσαν τις προαγωγές στη δημόσια εκπαίδευση τον Απρίλιο του 2013 με στόχο την κατάργηση των θέσεων, αδιαφορώντας πλήρως για το γεγονός ότι τα σχολεία μας, ιδιαίτερα τα νηπιαγωγεία, θα είναι υποστελεχωμένα την επόμενη σχολική χρονιά αφήνοντας ταυτόχρονα αρκετούς συμβασιούχους συνάδελφους αδιόριστους. Από τη μια εξαγγέλλουν ότι τον ερχόμενο Σεπτέμβρη θα επαναδιοριστούν όλοι οι συμβασιούχοι συνάδελφοι, αλλά «ξεχνούν» να αναφέρουν τους 150 συναδέλφους που δε θα διοριστούν λόγω προνοιών του μνημονίου τους και τους επιπλέον 50 συναδέλφους, λόγω της παγιοποίησης των προαγωγών.

Καλούμε όλους σε εγρήγορση και συστράτευση. Η δημόσια παιδεία δεν είναι για τα δόντια κανενός. Επιβάλλεται ο σχηματισμός ενός ενιαίου μετώπου Εκπαιδευτικών – Φοιτητικών και Νεολαιίστικων Οργανώσεων με στόχο την προστασία της δημόσιας παιδείας, τόσο από τα δόντια της Τρόικας όσο και από τις ορέξεις των νεοφιλελεύθερων εγκάθετών της».

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










189