Προοδευτική ΟΛΤΕΚ: Αδικαιολόγητη η στάση Αλλαγής, ΔΗΚΙ, ΠΑΣΚ για την αποχή από την κινητοποίηση


Η Κίνηση Καθηγητών Προοδευτική ΟΛΤΕΚ έστειλε ενημερωτικό δελτίο αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την αποχή της Οργάνωσης από την κινητοποίηση του περασμένου Σαββάτου ενάντια στα μέτρα λιτότητας και για τα δεδομένα της οικονομικής κρίσης στην παιδεία:

Αναφέρει στο δελτίο:

«Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Η Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών, Κλιμάκιο ΟΛΤΕΚ, έδωσε δυναμικά το παρόν της στην Παγκύπρια μαζική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013 έξω από το Υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια έξω από το προεδρικό.

Το πλήθος των συνδικαλιστικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων καθώς και οι χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν σε αυτόν τον κοινό αγώνα έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι εκπαιδευτικοί, οι συνταξιούχοι, οι μαθητές, οι άνεργοι, οι φοιτητές και γενικά όλος ο κυπριακός λαός απορρίπτει τις καταστροφικές συνταγές της Τρόικας και του ΔΝΤ που οδηγούν τον τόπο μας στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Δυστυχώς όμως, η αδικαιολόγητη στάση της ‘Αλλαγής’, της ‘ΔΗΚΙ’ και της ‘ΠΑΣΚ’ απέτρεψαν, την τελευταία στιγμή, την ΟΛΤΕΚ να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις ως συνδιοργανωτής της μαζικής αυτής εκδήλωσης.  Η Αλλαγή και η ΔΗΚΙ προβάλλοντας αστήρικτα επιχειρήματα επέλεξαν να λειτουργήσουν και να συμπεριφερθούν σαν κυβερνητικά «μαγαζάκια» και ουσιαστικά να κάνουν πλάτες σε αυτούς που μας οδηγούν στη φτωχοποίηση και τη μιζέρια. Από την άλλη, η ΠΑΣΚ προφασιζόμενη διαδικαστικά θέματα ταυτίστηκε απόλυτα με την Αλλαγή και τη ΔΗΚΙ και επέλεξε το δρόμο της αποχής από τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

Αγαπητοί συνάδελφοι και συναδέλφισσες, η Προοδευτική μέσα από την πολύχρονη ιστορία και τους αγώνες της έχει αποδείξει ότι δικαιωματικά μπορεί να κοιτάζει όλους τους συναδέλφους ίσια στα μάτια και να τους καλεί σε αγώνες και διεκδικήσεις για τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της Παιδείας, της Τεχνικής Εκπαίδευσης, των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Σας υπενθυμίζουμε ότι κατά το πρόσφατο παρελθόν, και ενώ υπήρχε αριστερή κυβέρνηση, η Προοδευτική χωρίς κομματικές παρωπίδες και σκοπιμότητες πρωτοστατούσε σε όλες ανεξαίρετα τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ή διεκδίκησης αιτημάτων της ΟΛΤΕΚ.

Σήμερα, δυστυχώς, η Αλλαγή και η ΔΗΚΙ φορώντας τις παραταξιακές τους παρωπίδες επιλέγουν να παραμένουν δέσμιες στις υποδείξεις των συγκυβερνώντων κομμάτων. Η αρνητική αυτή στάση των δυο παρατάξεων συμπίπτει χρονικά με την αποκάλυψη των προθέσεων και των στόχων του ΔΝΤ για μια ολοκληρωτική και εξοντωτική επίθεση κατά των εκπαιδευτικών, των φοιτητών και της δημόσιας εκπαίδευσης γενικότερα.

Παραθέτουμε πιο κάτω τις εισηγήσεις του ΔΝΤ (η μια από τις τρεις συνιστώσες της Τρόικας) όπως αυτές καταγράφονται στην ετήσια έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας που παραδόθηκε την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας:

 • Αύξηση των ωρών διδασκαλίας των εκπαιδευτικών με πολλά χρόνια υπηρεσίας. Το μέτρο αυτό (λέει το ΔΝΤ) θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στον αριθμό εκπαιδευτικών κατά 900 με 3.800 εκπαιδευτικούς
 • Κατάργηση της απαλλαγής των εκπαιδευτικών από το διδακτικό τους χρόνο που δίνεται σε αντιστάθμισμα άλλων καθηκόντων που αναλαμβάνουν. Το μέτρο αυτό (λέει το ΔΝΤ) θα μπορούσε να επιφέρει μείωση στον αριθμό των εκπαιδευτικών κατά 554
  • Αύξηση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, με επακόλουθο την ανάλογη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών
  • Μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών για να εξισωθούν με τον ιδιωτικό τομέα
  • Συγχώνευση ή κλείσιμο μικρών σχολείων που λειτουργούν ανεξάρτητα
  • Επιμήκυνση των ωρών λειτουργίας των σχολείων
  • Επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια

Είναι πλέον ξεκάθαρο στον καθένα ότι η Τρόικα, το ΔΝΤ και οι ντόπιοι νεοφιλελεύθεροι χειροκροτητές τους έχουν βάλει σαν στόχο το ξήλωμα του κοινωνικού κράτους και την αποσύνθεση της δημόσιας παιδείας.

Η Προοδευτική απευθύνει έκκληση προς όλους τους συναδέλφους ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να μπορέσουμε να αγωνισθούμε για τον απεγκλωβισμό από τα ολέθρια μνημόνια και τους σχεδιασμούς της Τρόικας και του ΔΝΤ.  Εμείς σαν Προοδευτική, όπως πάντα, θα βρισκόμαστε μπροστά στην πρώτη γραμμή των αγώνων του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

Με την ευκαιρία των γιορτών που έρχονται σύντομα σας ευχόμαστε

Καλές Γιορτές και

Ευτυχισμένο το Νέο Έτος 2014

Και να θυμόμαστε ότι η Τρόικα και το ΔΝΤ δεν καταλαβαίνουν ούτε από γιορτές ούτε από νέα έτη.  Για αυτόν ακριβώς το λόγο πρέπει και εμείς να είμαστε σε συνεχή εγρήγορση και επιφυλακή.

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΧΑΡΑΣΣΟΥΜΕ ΠΟΡΕΙΑ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


110