Ψηφιακές προκλήσεις και παιδική ανάπτυξη: Η φιλαναγνωσία ως θεμέλιο ολόπλευρης ανάπτυξης

Ψηφιακές προκλήσεις και παιδική ανάπτυξη: Η φιλαναγνωσία ως θεμέλιο ολόπλευρης ανάπτυξης

Η τελετή έναρξης του 8ου Κύκλου Διαλέξεων στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πόλεως Χρυσοχούς, μια θεσμική πρωτοβουλία που αποσκοπεί στη διάχυση της γνώσης και την προώθηση της δια βίου μάθησης στην τοπική κοινωνία, πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία την Παρασκευή, 5 Δεκεμβρίου 2025, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς. Η εκδήλωση σηματοδοτήθηκε από επιστημονική διάλεξη, η οποία ανέδειξε κρίσιμες πτυχές της παιδικής ανάπτυξης στο ψηφιακό περιβάλλον της σύγχρονης εποχής.

Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η κα Νάσια Χαραλάμπους, Εκπαιδευτικός, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτικών, Λειτουργός του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επιστημονικά Υπεύθυνη του Παιδικού Τμήματος Βρεφικής, Νηπιακής και Πρώτης Σχολικής Ηλικίας της Βιβλιοθήκης του οργανισμού. H παρουσίαση είχε τίτλο: «Οθόνες off – Βιβλία on. Από την οθόνη στη μάθηση: Ενίσχυση της γνωστικής, συναισθηματικής και κοινωνικής ανάπτυξης των παιδιών».

Στην εισήγησή της, η κα Χαραλάμπους ανέλυσε τις τεκμηριωμένες επιδράσεις της αλόγιστης και πρώιμης χρήσης ψηφιακών οθονών. Παρουσιάζοντας πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα, αναφέρθηκε στους κινδύνους που σχετίζονται με τη γλωσσική καθυστέρηση, τη μειωμένη συγκέντρωση, την αποδυνάμωση της προσοχής και τις δυσκολίες συναισθηματικής αυτορρύθμισης σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. Αντίθετα, τεκμηρίωσε τον καθοριστικό ρόλο της πρώιμης επαφής με το βιβλίο, η οποία, όπως επισημαίνουν οι νευροεπιστήμες, η αναπτυξιακή ψυχολογία και η παιδαγωγική, ενισχύει τη φαντασία, την κριτική σκέψη, την ενσυναίσθηση, τον γλωσσικό πλούτο και τη συνολική γνωστική ωρίμανση.

Η διάλεξη ακολουθήθηκε από γόνιμο διάλογο, τον οποίο συντόνισε η κα Στάλω Νικολάου, Βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Κύπρου δημιουργώντας ένα περιβάλλον επιστημονικού προβληματισμού και συμμετοχικής αναστοχαστικότητας. Οι παρεμβάσεις του κοινού ανέδειξαν το έντονο ενδιαφέρον της τοπικής κοινωνίας για την εύρεση ισορροπίας μεταξύ της χρήσης ψηφιακών μέσων και της καλλιέργειας της φιλαναγνωσίας─ισορροπία που αποτελεί κομβικό στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών στη σύγχρονη εποχή.

Ο Δήμαρχος Πόλεως Χρυσοχούς, κ. Γιώτης Παπαχριστοφή, καθώς και οι αντιδήμαρχοι, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Δήμου στην ενίσχυση δράσεων που προάγουν την επιστημονική γνώση και τη δημόσια παιδεία. Παράλληλα, εκφράζονται θερμές ευχαριστίες προς όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς και πολίτες που συμμετείχαν ενεργά στην πρώτη αυτή συνάντηση του θεσμού.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, μέσω του θεσμού του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, συνεχίζει αταλάντευτα την αποστολή του να προσφέρει έγκυρη επιστημονική γνώση, να καλλιεργεί την κριτική σκέψη και να ενισχύει τη σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την κοινωνία. Με δράσεις που απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και με επίκεντρο την ποιότητα της ανθρώπινης ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Κύπρου επιβεβαιώνει τον ρόλο του ως πρωτοπόρος θεσμός που υπηρετεί το κοινό καλό και προωθεί τον κοινωνικό και εκπαιδευτικό μετασχηματισμό.

Tags ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ, ΠΟΛΕΩΣ ΧΡΥΣΟΧΟΥΣ, ΝΑΣΙΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ,

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.