Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας στις 5 Ιουνίου θα κατέλθουν οι εκπαιδευτικοί του ΙΔΑΒΕΠ


Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας ενάντια στην άρνηση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού για συνομολόγηση συλλογικής σύμβασης εργασίας, που να διασφαλίζει την απασχόληση των αδιόριστων εκπαιδευτικών, αποφάσισαν να κατέλθουν στις 5 Ιουνίου οι εκπαιδευτικοί των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας.

Η απόφαση λήφθηκε, σύμφωνα με ανακοίνωση, από τις Συντονιστικές Επιτροπές των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στα απογευματινά και βραδινά εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και εργοδοτούνται από το Ίδρυμα Διαχείρισης Απογευματινών και Βραδινών Επιμορφωτικών Προγραμμάτων (ΙΔΑΒΕΠ), σε κοινή τους συνεδρία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τους εκπροσωπούν ΟΕΚΔΥ ΣΕΚ και ΠΑΣΕΥ ΠΕΟ.

Στην ανακοίνωσή τους, καλούν τον Υπουργό Παιδείας «να δείξει κατανόηση και να δώσει οδηγίες για την συνομολόγηση της συλλογικής σύμβασης για το καλό της εκπαίδευσης και των αδιόριστων εκπαιδευτικών, για τους οποίους η διασφάλιση της απασχόλησης τους είναι θέμα επιβίωσης».

Όπως αναφέρουν, υπάρχει γραπτή συμφωνία ημερομηνίας 2 Μαΐου 2012, μεταξύ συντεχνιών και Υπουργείου Παιδείας, για την σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας την οποία ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων. Σημειώνουν ακόμα ότι η συλλογική σύμβαση δεν θα έχει κανένα πρόσθετο κόστος για τον εργοδότη και εκτός αυτού οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί είχαν μείωση στις απολαβές τους από 1/1/2013.

Επίσης αναφέρουν ότι «υπάρχει δυνατότητα να μην απασχοληθούν διορισμένοι εκπαιδευτικοί στα προγράμματα αυτά (οι οποίοι κατέχουν δύο θέσεις εργασίας μια πρωινή και μια απογευματινή) και να απασχοληθούν στη θέση τους συμβασιούχοι».

«Είναι άδικο κάποιοι να κατέχουν δυο θέσεις και να έχουν δυο εισοδήματα και κάποιοι καθόλου» σημειώνουν.

Αναφέρουν ακόμα ότι οι εκπαιδευτικοί των απογευματινών και βραδινών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας είναι χαμηλόμισθοι ωρομίσθιοι και «έχουν ταλαιπωρηθεί πολύ με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές τους εξ υπαιτιότητας του Υπουργείου Παιδείας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αρχικά οι εκπαιδευτικοί θα συγκεντρωθούν  στο πάρκο δίπλα από το Νοσοκομείο Αρχ. Μακάριος Γ΄, στις 10:00πμ και ακολούθως θα πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Παιδείας.

Την ίδια ώρα, με κοινή ανακοίνωσή του οι οργανώσεις των εκπαιδευτικών ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, απαντούν στις συντεχνίες ΠΑΣΕΥ-ΠΕΟ και ΟΕΚΔΥ-ΣΕΚ, κάνοντας λόγο για «προσπάθειες ορισμένων κύκλων να εισβάλουν στο χώρο της εκπαίδευσης».

«Κάθε προσπάθεια να στραφούν οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στο ΙΔΑΒΕΠ, εναντίον των υπολοίπων εκπαιδευτικών, μονίμων, συμβασιούχων και εκτάκτων, είναι αχρείαστη και διασπαστική» προσθέτουν.

Σύμφωνα με τις οργανώσεις των εκπαιδευτικών «όλοι γνώριζαν από την αρχή ότι οι υποσχέσεις για μονιμοποίηση που δόθηκαν στους απασχολούμενους στο ΙΔΑΒΕΠ δεν είχαν καμιά τύχη να υλοποιηθούν, γιατί ο τρόπος διορισμού στη δημόσια εκπαίδευση είναι ενιαίος και στηρίζεται σε αρχές, όπου το ρουσφέτι, η κομματοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις αποτελούν άγνωστες λέξεις».

Όπως αναφέρουν, «οι συμβασιούχοι τους οποίους θέλει να ‘βολέψει’ ο Υπουργός είναι μαχόμενοι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι υπηρετούν στην εκπαίδευση για τέσσερα, πέντε και κάποιοι με περισσότερα χρόνια και έχουν συμπληρώσει το Πρόγραμμα Προϋπηρεσιακής Κατάρτισης και όχι ‘διπλοθεσίτες’, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΕΟ και της ΣΕΚ».

Αναφέρουν τέλος ότι πάγια θέση τους «είναι ότι όλα τα προγράμματα του ΙΔΑΒΕΠ θα απασχολούν κατά προτεραιότητα συμβασιούχους και εκτάκτους εκπαιδευτικούς οι οποίοι θα μείνουν εκτός υπηρεσίας από τα μέτρα του μνημονίου».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










197