Σε τριήμερη απεργία κατήλθαν από τα μεσάνυχτα οι εργαζόμενοι στη Cyta


Σε τριήμερη απεργία κατήλθαν από τα μεσάνυχτα μέχρι τα μεσάνυχτα της ερχόμενης Πέμπτης, οι εργαζόμενοι στη Cyta, ύστερα από απόφαση των πέντε συντεχνιών που δραστηριοποιούνται στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τις συντεχνίες, τα απεργιακά μέτρα θα αρθούν μόνο σε περίπτωση που ικανοποιηθούν κατά «τρόπο αδιαμφισβήτητο» οι απαιτήσεις τους για διασφάλιση των εργασιακών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στη Cyta, για θεσμοθετημένη συμμετοχή των εργαζομένων σε όποια διαδικασία αποφασιστεί για την αποκρατικοποίηση και για σεβασμό στο ρόλο της Βουλής.

Ένεκα των απεργιακών κινητοποιήσεων, όλα καταστήματα εξυπηρέτησης του κοινού θα παραμείνουν κλειστά κατά το τριήμερο, θα λειτουργούν μόνο οι ουσιώδεις υπηρεσίες σύμφωνα με τον νόμο, ενώ οι τηλεπικοινωνίες και οι άλλες υπηρεσίες που παρέχονται από τη Cyta δεν θα επηρεαστούν.

Σε διάσκεψη Τύπου στα κεντρικά γραφεία της Cyta το απόγευμα, κατά την οποία εξαγγέλθηκαν τα απεργιακά μέτρα, ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ Ανδρέας Ονησιφόρου είπε ότι «με την απεργία θέλουμε να στείλουμε ένα δυνατό μήνυμα ότι δεν μπορούν να παραγνωριστούν όλα αυτά τα οποία έχουμε θέσει ως προϋποθέσεις».

«Αυτό το οποίο θέλουμε να διαφυλάξουμε είναι οι δουλειές μας και οι συντάξεις μας», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό που επιχειρείται είναι να «ξεγυμνωθεί» ο Οργανισμός από τα περιουσιακά του στοιχεία και να μείνουν «εντελώς ξεκρέμαστοι» οι υπάλληλοι.

Ο Ανδρέας Ονησιφόρου είπε ότι το νομοσχέδιο των αποκρατικοποιήσεων δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των συντεχνιών, οι οποίες υπέβαλαν συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Υπουργό Οικονομικών, την Επιτροπή Οικονομικών, την Τρόικα και άλλους φορείς, προσβλέποντας ότι έστω και την υστάτη θα εισακούονταν οι ανησυχίες τους και θα λαμβάνονταν υπόψη οι εισηγήσεις τους.

Ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Κυβέρνησης να διεξάγει διάλογο με τις συντεχνίες για να υπάρχει συμφωνία επί των αλλαγών που έχουν προτείνει, ώστε όλοι στο τέλος της ημέρας να βγουν κερδισμένοι.

Σύμφωνα με τον κ. Ονησιφόρου, κατά το τριήμερο των απεργιακών κινητοποιήσεων όλα τα καταστήματα της Cyta θα είναι κλειστά και θα λειτουργούν μόνο οι ουσιώδεις υπηρεσίες, ενώ δεν θα επηρεαστούν οι τηλεπικοινωνίες και οι άλλες υπηρεσίες που παρέχει η Cyta, ορισμένες εκ των οποίων μπορεί να επηρεαστούν μόνο εάν υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση.

Ο ΓΓ της ΕΠΟΕΤ ΟΗΟ ΣΕΚ αναφέρθηκε και στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου, λέγοντας ότι είναι «καταπέλτης», αμφισβητεί τη μονιμότητα των υπαλλήλων, «δίνει συνταγματική κάλυψη στην αποκρατικοποίηση» και «είναι καταδικαστική για τους υπαλλήλους».

Προειδοποίησε ακόμα ότι σε περίπτωση που το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, το κράτος θα είναι αντιμέτωπο με κινδύνους και εξήγησε ότι ένας επενδυτής δεν θα επενδύσει στη Cyta εάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με προσφυγές υπαλλήλων του Οργανισμού στο Ανώτατο εναντίον του νόμου.

Ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι ο αγώνας των υπαλλήλων της Cyta, αλλά και των υπόλοιπων εργαζομένων στους ημικρατικούς είναι αγώνας για να κρατηθεί ο δημόσιος πλούτος στα χέρια του κράτους, προσθέτοντας ότι οι ημικρατικοί απέδειξαν διαχρονικά ότι είναι ο «στυλοβάτης» του κράτους και ότι με την κατάλληλη αναδιοργάνωση και περισυλλογή, μπορούν να παραμείνουν στα χέρια του κράτους και να μη θυματοποιηθούν οι εργαζόμενοι.

 

Έκκληση Συμβουλίου Cyta

Σε σχέση με τις απεργιακές κινητοποιήσεις που ανακοίνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της Cyta, το Συμβούλιο του οργανισμού σημειώνει τα ακόλουθα:

"Το νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων των ημικρατικών οργανισμών, είναι υπό διαμόρφωση, σε διαβούλευση, ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες αλλαγές που να ικανοποιούν όλες τις πλευρές.

Το Συμβούλιο της Cyta συμμετέχει ενεργά στις αλλαγές αυτές συμβάλλοντας σε μία συναινετική κατάληξη του θέματος. Ενόψει λοιπόν της τελικής διατύπωσης του νομοσχεδίου, που θα περιλαμβάνει τις πρόνοιες διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την εφαρμογή των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, απευθυνόμαστε στις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Cyta και τις καλούμε να αποφύγουν εν θερμώ αντιδράσεις και να ανακαλέσουν τα όποια απεργιακά μέτρα έχουν εξαγγελθεί, επιδεικνύοντας αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα.

Οι λύσεις προκύπτουν πάντα μέσα από το διάλογο και η Κύπρος, στη κρίσιμη συγκυρία που βρίσκεται, δεν έχει την πολυτέλεια αδιεξόδων".




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










118