Σειρά μέτρων για την παιδεία εξήγγειλε ο Ερντογάν. Επιστρέφει η μαντίλα


 

ΑΓΚΥΡΑ-Σειρά μέτρων που σχετίζονται και με την παιδεία σε γλώσσες εκτός της τουρκικής, την επιστροφή της μαντίλας στον δημόσιο τομέα, όπως και κάποιες παροχές προς τους Συροχαλδαίους και τους Ρομά ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Παρά τα σχετικά δημοσιεύματα τους τελευταίους δύο μήνες, τελικά δεν περιλήφθηκε στη δέσμη η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής στη Χάλκη.
1. Θα παρασχεθεί δυνατότητα πολιτικής προπαγάνδας σε διάφορες γλώσσες και διαλέκτους. Επίσης το ίδιο δικαίωμα θα παρασχεθεί και στις προκαταρκτικές εκλογές των κομμάτων για την εκλογή υποψηφίων. Το μέτρο αφορά κυρίως τους Κούρδους.
2. Θα αυξηθούν οι ποινές για τα εγκλήματα μίσους που στρέφονται εναντίον της γλώσσας, της εθνότητας, του φύλου, των πολιτικών και θρησκευτικών αντιλήψεων των πολιτών.
3. Θα θεσμοθετηθούν ποινές για όσους επιχειρούν να εμποδίσουν τους πολίτες που ακολουθούν τη θρησκευτική τους πίστη.
4. Θα αρθεί ο περιορισμός ως προς τη χρήση κάποιων γραμμάτων. Πρόκειται για θέμα που πρακτικά αφορά κυρίως τους Κούρδους και σχετίζεται με τη χρησιμοποίηση γραμμάτων όπως
W, Q, X.
5. Θα επιτραπεί στα ιδιωτικά σχολεία η παροχή εκπαίδευσης σε διάφορες γλώσσες, τις οποίες θα ορίσει το υπουργικό συμβούλιο.
6. Θα δοθεί η δυνατότητα για αλλαγή στα τοπωνύμια, έτσι ώστε να επανέλθουν τα παλιά τοπωνύμια. Το μέτρο αυτό αφορά τους Κούρδους, αλλά και τους Αλεβίτες.
7. Το Πανεπιστήμιο Νέβσεχιρ μετονομάζεται σε Πανεπιστήμια Χατζί Μπεκτάς Βελί. Μέτρο σχετικά με τους Αλεβίτες πρέπει να θεωρηθεί η μετονομασία.
Ως προς τα μέτρα που θα εφαρμοστούν με διοικητικές αποφάσεις, ο Ερντογάν ανέφερε:
1. Θα αλλάξει ο νόμος περί περιβολής στο δημόσιο, έτσι ώστε να αρθεί η απαγόρευση της μαντίλας στις υπηρεσίες του δημοσίου.
2. Καταργείται όρκος των οποίον είναι υποχρεωμένα να διαβάζουν από το 1933 οι μαθητές των δημοτικών σχολείων.
3. Επιστρέφεται στους Συροχαλδαίους ένα μοναστήρι.
4. Θα ιδρυθεί στο πλαίσιο ενός από τα υπάρχοντα κρατικά πανεπιστήμια, ινστιτούτο γλώσσας και πολιτισμού των Ρομά.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










204