- ΟΕΛΜΕΚ
- 10 Μαι 2026 - 11:29
«Σημαντικό βήμα για το σχολείο που αλλάζει η σταδιακή επέκταση της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας»
Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ: Διαμορφώνεται πλέον σαφής προοπτική σταδιακής επέκτασης της εργαστηριοποίησης τα επόμενα χρόνια
Ο Σύνδεσμος Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ με ανακοίνωσή του, «χαιρετίζει την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη σταδιακή επέκταση της εργαστηριοποίησης του μαθήματος της Βιολογίας στην Α’ Λυκείου κατά τη σχολική χρονιά 2026-2027 και στη Β’ Γυμνασίου κατά τη σχολική χρονιά 2028-2029.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ουσιαστικό βήμα για την αναβάθμιση της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και την ενίσχυση της βιωματικής και διερευνητικής μάθησης στο δημόσιο σχολείο.
Η Βιολογία αποτελεί κατεξοχήν πειραματική επιστήμη και η ουσιαστική κατανόηση των εννοιών της συνδέεται άμεσα με τη συμμετοχή των μαθητών σε εργαστηριακές δραστηριότητες, παρατήρηση και διερεύνηση. Ως Σύνδεσμος Βιολόγων, αναδεικνύουμε διαχρονικά την ανάγκη ενίσχυσης της εργαστηριακής διάστασης του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μακρόχρονης και συλλογικής προσπάθειας του Συνδέσμου Βιολόγων ΟΕΛΜΕΚ. Τα προηγούμενα Συμβούλια έθεσαν τις βάσεις της διεκδίκησης και το παρόν Συμβούλιο συνέχισε με συνέπεια και τεκμηρίωση την προώθηση της εργαστηριοποίησης της Βιολογίας.
Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό ότι διαμορφώνεται πλέον σαφής προοπτική σταδιακής επέκτασης της εργαστηριοποίησης τα επόμενα χρόνια, στο πλαίσιο της ευρύτερης κατεύθυνσης για πλήρη εργαστηριοποίηση των Φυσικών Επιστημών.
Εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους όσοι συνέβαλαν και στήριξαν αυτή την προσπάθεια. Ευχαριστούμε τον Αναπληρωτή Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, Δρ. Γιώργο Κουτσίδη, για τον διάλογο και τη συνεργασία, καθώς και τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας για τη συμβολή τους στην προώθηση του αιτήματος.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε προς την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη συμβολή της στην προώθηση της σταδιακής εργαστηριοποίησης των Φυσικών Επιστημών.
Παράλληλα, ευχαριστούμε την ΟΕΛΜΕΚ για τη στήριξη και τη συνεργασία της στην προώθηση των θέσεων του Συνδέσμου Βιολόγων.
Η σταδιακή εργαστηριοποίηση της Βιολογίας αποτελεί ουσιαστική επένδυση στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων.
Ως Βιολόγοι της δημόσιας εκπαίδευσης δηλώνουμε έτοιμοι να στηρίξουμε έμπρακτα την προσπάθεια αυτή, συμβάλλοντας με υπευθυνότητα και επιστημονική επάρκεια στην υλοποίηση ενός σχολείου που εξελίσσεται προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας».
Comments (0)
This thread has been closed from taking new comments.

