Στεκόμαστε μαζί ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό - ViSC στο Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Κάτω Πολεμιδιών

Στεκόμαστε μαζί ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό - ViSC στο Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου Κάτω Πολεμιδιών

Το Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου κατά τη φετινή σχολική χρονιά, εφάρμοσε το εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας πρόγραμμα «Στεκόμαστε Μαζί Ενάντια στον Σχολικό Εκφοβισμό – ViSC (Viennese Social Competence Program), στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης του σχολείου για την πρόληψη της βίας και της παραβατικότητας.

Το Στεκόμαστε Μαζί -ViSC αποτελεί ένα ολιστικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο πρόγραμμα πρόληψης, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους μαθητές και όλες τις τάξεις του σχολείου, ενισχύοντας συνολικά τη σχολική κοινότητα και όχι μόνο μεμονωμένες ομάδες ή περιστατικά. Η φιλοσοφία του βασίζεται στη σταδιακή ανάπτυξη ασφαλούς σχολικού πλαισίου και στη διαχείριση περιστατικών σχολικού εκφοβισμού με τεκμηριωμένες μεθόδους. Παράλληλα, έγινε συστηματική καλλιέργεια κοινωνικών, συναισθηματικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων των μαθητών/μαθητριών, με στόχο ένα σχολείο ασφάλειας, σεβασμού και ενεργής συμμετοχής.

Μέσα από έξι διαδραστικά μαθήματα, που περιλαμβάνουν συνεργατικές δραστηριότητες μέσα στην τάξη, όλοι οι μαθητές του σχολείου είχαν την ευκαιρία να αναπτύξουν ενσυναίσθηση και υπευθυνότητα, να ενισχύσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας και συνεργασίας και να μάθουν να αναγνωρίζουν και να απορρίπτουν συμπεριφορές εκφοβισμού.

Η εφαρμογή του προγράμματος αποτελεί συνειδητή επένδυση της διεύθυνσης και του καθηγητικού συλλόγου στην έγκαιρη παρέμβαση κατά της βίας και του εκφοβισμού. Οι δράσεις του προγράμματος υλοποιούνται από το σχολείο με πρωτόκολλα και σχέδια μαθημάτων που παρέχονται από την Επιστημονική Ομάδα του Προγράμματος, και σε στενή συνεργασία με την Σχολική Συνεργάτιδα και Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια του Προγράμματος Μαίρη Χριστοφή, διασφαλίζοντας την επιστημονική εγκυρότητα, τη σωστή εφαρμογή και τη συνεχή υποστήριξη του σχολείου. Την εποπτεία και τον συντονισμό του Προγράμματος είχε η Υπεύθυνη Β.Δ.’ της Επιτροπή Βίας και Παραβατικότητας του σχολείου, κυρία Έλενα Μακρίδου.

Σημαντικό πυλώνα του προγράμματος αποτέλεσαν οι δύο εκπαιδεύσεις προς τηνΔιευθυντική ομάδα και την Επιτροπή Βίας και Παραβατικότητας του σχολείου αναφορικά με τα πρωτόκολλα διαχείρισης σχολικού εκφοβισμού. Επιπρόσθετα, το σύνολο των εκπαιδευτικών του σχολείου ενισχύθηκε μέσα από Βασική Επιμόρφωση για την εφαρμογή του Προγράμματος από την Επιστημονική Ομάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου κατά τις δύο μέρες  του εκπαιδευτικού.

Στις 14 Ιανουαρίου διεξάχθηκε με μεγάλη επιτυχία στο σχολείο βιωματικό εργαστήρι για γονείς/κηδεμόνες, το οποίο υλοποιήθηκε από Πιστοποιημένες Εκπαιδεύτριες του Προγράμματος. Το εργαστήρι προσέφερε στους γονείς τη δυνατότητα να ενημερωθούν, να ευαισθητοποιηθούν και να ενδυναμωθούν, αποκτώντας πρακτικά εργαλεία για την αναγνώριση και την πρόληψη φαινομένων σχολικού εκφοβισμού, καθώς και για την ουσιαστική στήριξη των παιδιών τους σε συνεργασία με το σχολείο.

Για την φετινή σχολική χρονιά 2025-2026, το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με το Τελικό Πανηγύρι, το οποίο θα αποτελέσει μια γιορτή συνεργασίας, δημιουργικότητας και θετικών μηνυμάτων. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώνεται διαγωνισμός εικαστικών, όπου οι μαθητές μέσα από αναπαραστατικές τέχνες θα εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους γύρω από το θέμα του σχολικού εκφοβισμού.

Το Πρόγραμμα Πρόληψης “Στεκόμαστε Μαζί Ενάντια στο Σχολικό Εκφοβισμό – ViSC” εφαρμόζεται σε συνεργασία του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου (ΟΝΕΚ), του Πανεπιστημίου Κύπρου και του ΥΠΑΝ, αναδεικνύοντας τη δύναμη των συνεργειών και τη σημασία της κοινής ευθύνης για την πρόληψη της βίας και του σχολικού εκφοβισμού.

Έλενα Μακρίδου, PhD
Βοηθός Διευθύντρια
Γυμνάσιο Αγίου Νεοφύτου

Μαίρη Χριστοφή
Εγγεγραμμένη Σχολική Ψυχολόγος (BSc, MA)
Σχολική Συνεργάτιδα Προγράμματος

Tags ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΚΑΤΩ ΠΟΛΕΜΙΔΙΩΝ, ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ, ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ, ViSC, ΕΛΕΝΑ ΜΑΡΚΙΔΟΥ, ΜΑΙΡΗ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.