Στήριξη Μητσόπουλου στο ΤΕΠΑΚ για το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο για το «Αναγέννησις»


Την πλήρη στήριξη του Υπουργείου του προς το ευρωπαϊκό ερευνητικό έργο «Αναγέννησις», εξέφρασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος, στην επίσημη παρουσίαση και εναρκτήρια τελετή του έργου, που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο συμμετέχει μέσω του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής.

Έχοντας διάρκεια 42 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 4,5 σχεδόν εκατομμύρια ευρώ, το ερευνητικό έργο "Αναγέννησις", το οποίο χρηματοδοτείται από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα αναπτύξει καινοτόμες λύσεις για την επαναχρησιμοποίηση όλων των υποπροϊόντων, τα οποία λαμβάνονται από την ανακύκλωση των μεταχειρισμένων  ελαστικών, σε εφαρμογές οπλισμένου σκυροδέματος, οι οποίες θα είναι υψηλής καινοτομίας και θα έχουν χαμηλές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το ερευνητικό έργο αποτελεί συνεργασία 17 φορέων από 8 ευρωπαϊκές χώρες (Βοσνία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος και Ρουμανία), ενώ εκτός από το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει και κυπριακή εταιρεία προκατασκευασμένου σκυροδέματος. Συντονιστής του είναι ο κύπριος Καθηγητής Κύπρος Πηλακούτας, ο οποίος κατέχει την έδρα «Κατασκευαστικής Καινοτομίας» στο Τμήμα  Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Sheffield, ενώ στην ερευνητική ομάδα του ΤΕΠΑΚ συμμετέχει ο Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής, Καθηγητής Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής και οι Δρ. Κυριάκος Θεμιστοκλέους και Δρ. Κυριάκος Νεοκλέους.

Οι κύριοι στόχοι του ερευνητικού έργου θα επιτευχθούν κυρίως μέσω εργαστηριακών δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη διαφόρων τύπων σκυροδέματος, π.χ. «υψηλά παραμορφώσιμο» περισφιγμένο σκυρόδεμα, «ινοπλισμένο» σκυρόδεμα, και «ελαστικοποιημένο» σκυρόδεμα. Το έργο θα περιλαμβάνει και πιλοτικές δραστηριότητες όπου οι διάφοροι τύποι σκυροδέματος θα χρησιμοποιηθούν σε τουλάχιστον πέντε πιλοτικές κατασκευές. Επίσης, θα αναπτυχθούν οδηγίες σχεδιασμού και θα αποτιμηθεί ο κύκλος ζωής των υλικών και των πιλοτικών κατασκευών.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










114