Συνάντηση Τσίπρα-Αρχιεπισκόπου Αθηνών για τη διδασκαλία των θρησκευτικών


ΑΘΗΝΑ ΚΥΠΕ- Περισσότερες από δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση που είχε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, το απόγευμα της Τετάρτης.
Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν οι αλλαγές στη διδασκαλία των θρησκευτικών που προωθούνται στο πλαίσιο των συνολικότερων τροποποιήσεων του σχολικού προγράμματος. Κύριο χαρακτηριστικό των αλλαγών στη διδασκαλία των θρησκευτικών είναι η παρουσίαση και άλλων θρησκειών και η ενίσχυση των χαρακτηριστικών της θρησκειολογίας, εξέλιξη που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην Εκκλησία.
Ο κ. Ιερώνυμος συνοδευόταν από αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου απαρτιζόμενη από τους μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθιο, Μεσογαίας Νικόλαο και Φθιώτιδος Νικόλαο. Μαζί τους προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου και ο νομικός σύμβουλος της Εκκλησίας της Ελλάδος Θ. Παπαγεωργίου. Από πλευράς κυβέρνησης, παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι Υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος και Παιδείας, Νίκος Φίλης, καθώς και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος είχε ζητήσει έκτακτη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και προκειμένου αυτή να πραγματοποιηθεί διεκόπησαν και οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο (σήμερα Πέμπτη)
Εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «έγινε μία συνάντηση, μιλήσαμε, λύθηκαν όλες οι παρεξηγήσεις και ο διάλογος για τα Θρησκευτικά θα συνεχισθεί με την συνεργασία Πολιτείας – Εκκλησίας». Για το μάθημα των θρησκευτικών, όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, θα χρησιμοποιείται το σημερινό βιβλίο μέχρι να υπάρξουν οι απαραίτητες διορθώσεις και να βγουν τα καινούργια βιβλία.
Από το πρωθυπουργικό γραφείο εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι κατά την συνάντηση υπήρξε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος και αποκαταστάθηκαν εκατέρωθεν παρεξηγήσεις, ως ουσιαστικό βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της συνεννόησης ανάμεσα στην Εκκλησία και την Πολιτεία. Και από τις δύο πλευρές εκφράστηκε η βούληση, ο διάλογος να συνεχιστεί.
Ο κ. Καμμένος, από την πλευρά του, δήλωσε «πάρα πολύ ευτυχής, γιατί έγινε πράγματι ένας πολύ γόνιμος διάλογος. Εξετάστηκαν όλα τα θέματα, διευκρινίστηκαν παρεξηγήσεις από το παρελθόν και ο διάλογος συνεχίζεται.  Η Εκκλησία και η Πολιτεία προχωρούν ενωμένες, μέσα στο πνεύμα του διαλόγου και της Ορθοδοξίας», ανέφερε.
Τέλος, ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης δήλωσε ότι «δεν έχουμε μία αντίληψη δογματική, θέλουμε το διάλογο, θα ξανακούσουμε τις απόψεις που θα διατυπωθούν από παράγοντες εκκλησιαστικούς και θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση του μαθήματος από το τέλος της σχολικής χρονιάς». Πρόσθεσε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










177