Τελεσίδικη απόφαση για αποζημίωση 450.000 ευρώ στον Κύπριο φοιτητή για την υπόθεση ζαρτινιέρας


AΘΗΝΑ- Περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ καλείται να πληρώσει το ελληνικό Δημόσιο στον Κύπριο φοιτητή Αυγουστίνο Δημητρίου για ψυχική και σωματική βλάβη, που του προκάλεσαν αστυνομικοί στη Θεσσαλονίκη με βίαια κτυπήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής», το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας επικύρωσε την απόφαση του εφετείου που έκρινε ότι οι αστυνομικοί είχαν την απόλυτη ευθύνη για τον ξυλοδαρμό του Δημητρίου στις 17 Νοεμβρίου του 2006 κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

Επίσης, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την ένσταση του Ελληνικού Δημοσίου ότι το ποσό της αποζημίωσης που επεδίκασε το εφετείο είναι υπερβολικό, και έτσι ο Δημητρίου θα λάβει το ποσό των 300.000 ευρώ που, με τους νόμιμους τόκους αναμένεται να ανέλθει στις 450.000 ευρώ.

Υπήρχε, επίσης, ισχυρισμός του Δημοσίου ότι το 90% των σοβαρών κρανιοεγεφαλικών κακώσεων που υπέστη ο 24χρονος τότε φοιτητής προκλήθηκαν με δική του ευθύνη.

Οι αστυνομικές αρχές είχαν υποστηρίξει τότε ότι ο τραυματισμός του επήλθε όταν κατόπιν της προσπάθειάς του να ξεφύγει της σύλληψης (για συμμετοχή, είπαν, σε επεισόδια), κτυπήθηκε από διερχόμενη μοτοσικλέτα και έπεσε επάνω σε μία ζαρτινιέρα, γεγονός που  καταρρίφθηκε όμως από μαγνητοσκοπημένο υλικό και ένορκες μαρτυρίες ότι τουλάχιστον οκτώ αστυνομικοί τον κτυπούσαν και άλλοι, με πολιτική ενδυμασία, απλώς παρακολουθούσαν.

Έκτοτε, το συμβάν κατεγράφη ως «υπόθεση ζαρτινιέρα».

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


157