Την εκταμίευση της δόσης των 3 δισ. ευρώ στην Κύπρο, ανακοίνωσε ο Ευρ. Μηχανιμσός Στήριξης


Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του για την εκταμίευση της πρώτης δόσης ύψους 3 δισ. ευρώ από το πακέτο έκτακτης δανειοδότησης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η πρώτη δόση θα απελευθερωθεί σε 2 εκταμιεύσεις: Η πρώτη εκταμίευση, ύψους δύο δισεκατομμυρίων, έγινε σήμερα, Δευτέρα και η επόμενη, ύψους έως και ενός δισεκατομμυρίου, πριν από τις 30 Ιουνίου.

Και οι δύο δόσεις θα καταβληθούν και θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ταμειακές ανάγκες της κυπριακής Κυβέρνησης, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του χρέους.

«Τα δάνεια του ΕΜΣ συμβάλλουν ώστε να διατηρηθεί η οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να αγοράσουν χρόνο για την Κύπρο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΜΣ, Κλάους Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξαναχτίσει την οικονομία της σε υγιή βάση».

Σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει συνολική βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια. Ο ΕΜΣ αναμένεται να συνδράμει 9 δισεκατομμύρια ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου ένα δισεκατομμύριο, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Διοικητικό του Συμβούλιο, αναφέρει η ανακοίνωση.

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


37