Την υγιεινή διατροφή στα σχολεία με επιπλέον 20 εκατομ. ευρώ προωθεί το Ευρωκοινοβούλιο


 Μιας πιο υγιεινής διατροφής θα μπορούν να τυγχάνουν οι μαθητές στα σχολεία σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ μετά την ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του νέου κανονισμού, που ανεπισήμως είχε συμφωνηθεί με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, και θα συγχωνεύσει τα μέχρι τώρα χωριστά καθεστώτα προώθησης της κατανάλωσης γάλακτος και φρούτων στα σχολεία, αυξάνοντας τον ετήσιο προϋπολογισμό γι` αυτό κατά 20 εκ ευρώ, φθάνοντας στα 100 εκ ευρώ για το γάλα και 150 εκ ευρώ για τα οπωροκηπευτικά.
Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή βάζει τα θεμέλια για μια καλή υγεία, ωστόσο η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στην ΕΕ έχει μειωθεί, σημείωσε ο Εισηγητής στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με το Συμβούλιο, Marc Tarabella λέγοντας ότι γι `αυτόν το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχυθεί το καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος, φρούτων και λαχανικών στα σχολεία με την αύξηση του προϋπολογισμού του και την καλύτερη εκπαίδευση γύρω από την υγιεινή διατροφή.
Το Κοινοβούλιο εξασφάλισε επίσης τη χρηματοοικονομική σταθερότητα του προγράμματος, εμποδίζοντας τα κράτη μέλη να προχωρούν μονομερώς σε περικοπές του προϋπολογισμού του ή να αλλάζουν τα κριτήρια για την κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πρόσθεσε.
Αναφέρθηκε επίσης ότι τα κράτη μέλη που συμμετέχουν σε αυτό το εθελοντικό καθεστώς ενισχύσεων θα πρέπει να προωθούν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, τα τοπικά τρόφιμα, τη βιολογική γεωργία και τον αγώνα κατά της σπατάλης τροφίμων. Τα παιδιά χρειάζεται να γνωρίσουν τις πρακτικές της γεωργίας, μέσω π.χ. εκπαιδευτικών επισκέψεων σε αγροκτήματα.
Οι Ευρωβουλευτές διασφάλισαν ακόμη την πιο δίκαιη κατανομή των ευρωπαϊκών κονδυλίων μεταξύ των κρατών μελών, θέτοντας δύο βασικά κριτήρια για το μηχανισμό (αριθμός παιδιών ηλικίας 6 έως 10 ετών στο εν λόγω κράτος μέλος και βαθμός ανάπτυξης της περιοχής/περιφέρειας εντός του κράτους μέλους). Θα ληφθούν υπόψη τα προηγούμενα επίπεδα χρηματοδότησης και θα συμπληρωθούν με ένα νέο, ελάχιστο ετήσιο ποσό ευρωπαϊκής ενίσχυσης για κάθε παιδί.
Σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, στα προϊόντα που θα μπορούν να λάβουν ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα δίδεται προτεραιότητα σε φρέσκα και τοπικά προϊόντα και όχι σε μεταποιημένα τρόφιμα, όπως σούπες, κομπόστες, χυμοί, γιαούρτια και τυριά. Τα τρόφιμα αυτά θα δίνονται μόνο συμπληρωματικά με τα φρέσκα φρούτα, λαχανικά και το γάλα ή το γάλα χωρίς λακτόζη.
Επίσης, θα αποκλείεται η προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και ενισχυτικών τεχνητών αρωματικών ουσιών. Η διανομή προϊόντων με προσθήκη περιορισμένης ποσότητας ζάχαρης, αλατιού και λίπους θα μπορούν να λάβουν χρηματοδότηση από την ΕΕ μόνο κατ` εξαίρεση και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα περιλαμβάνουν την έγκριση από τις εθνικές υγειονομικές αρχές.
Ο κανονισμός, που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο με 584 ψήφους υπέρ, 94 κατά και 32 αποχές, αναμένεται να εγκριθεί επισήμως και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και η εφαρμογή του θα ξεκινήσει στις 1 Αυγούστου 2017.
Σύμφωνα με σχετικό σημείωμα, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ συμμετέχουν στο καθεστώς προώθησης της κατανάλωσης γάλακτος στα σχολεία, ενώ 25 κράτη μέλη συμμετέχουν στο καθεστώς προώθησης της κατανάλωσης φρούτων (όλα εκτός από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Φινλανδία και τη Σουηδία).
Σχεδόν 10 εκατομμύρια παιδιά σε ολόκληρη την ΕΕ επωφελήθηκαν από το ευρωπαϊκό καθεστώς προώθησης κατανάλωσης φρούτων και σχεδόν 19 εκατομμύρια παιδιά επωφελήθηκαν από το καθεστώς προώθησης κατανάλωσης γάλακτος κατά το 2013 και 2014. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γάλακτος εξακολουθεί να μειώνεται σε όλη την Ευρώπη. Πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά στην ΕΕ είναι υπέρβαρα και οι έφηβοι, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν μόνο το 30% με 50% της συνιστώμενης ημερήσιας κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


71