To 15% των μαθητών στην Κύπρο φοίτησαν το 2014 σε τεχνικές σχολές μετά την αποφοίτησή τους


Συνολικά 4652 μαθητών στην Κύπρο, ή 15% του συνόλου τους, παρακολούθησαν το 2014 μαθήματα σε τεχνικές σχολές μετά την αποφοίτησή τους, εκ των οποίων το 20% ήταν γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. To 15% είναι το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, μετά τη Μάλτα, και το ποσοστό για τη συμμετοχή γυναικών στην τεχνική εκπαίδευση είναι το χαμηλότερο στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τη Eurostat, από τα 22 εκατομμύρια μαθητών στην Ευρωπαϊκή Ένωση που φοίτησαν σε ανώτερο δευτεροβάθμιο επίπεδο το 2014, σχεδόν 11 εκατομμύρια (ή 48%) συμμετείχαν στην επαγγελματική εκπαίδευση . Σε δώδεκα κράτη μέλη της ΕΕ, περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου των ανώτερης δευτεροβάθμιας μαθητές παρακολούθησαν επαγγελματικά προγράμματα. Η επαγγελματική εκπαίδευση σε ανώτερο δευτεροβάθμιο επίπεδο κυριαρχείτο από άνδρες, οι οποίοι αντιπροσώπευαν το 56%.
Το υψηλότερο ποσοστό των μαθητών στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που συμμετείχαν στη συνέχεια σε επαγγελματική εκπαίδευση καταγράφεται στην Τσεχική Δημοκρατία (73%), ακολουθεί η Κροατία (71%), η Αυστρία και η Φινλανδία (και οι δύο 70%), η Σλοβακία ( 69%), η Σλοβενία ​​(67%) και η Ολλανδία (66%) . Στο αντίθετο άκρο της κλίμακας  βρίσκονται  η Μάλτα (13%), η Κύπρος (15%), η Ουγγαρία (25%), η Λιθουανία (27%) και η Ελλάδα (31%). Σε επίπεδο ΕΕ, σχεδόν 1 στους 2 μαθητές που φοιτούν στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση συνέχισαν σε προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης το 2014 .
Η πλειοψηφία των μαθητών ήταν άνδρες σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ , με εξαίρεση το Βέλγιο (52% ήταν γυναίκες), τη Φινλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο (και οι δύο 51%), καθώς και τη Σουηδία (όπου η κατανομή των δύο φύλων ήταν ισορροπημένη ). Αντίθετα, λιγότερο από το 40 % των μαθητών ήταν γυναίκες στην Κύπρο (20%), την Εσθονία και την Ελλάδα (και οι δύο με 35%), στη Λιθουανία (36%), τη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία (38%) . Σε επίπεδο ΕΕ, οι γυναίκες αντιπροσώπευαν το 44% των μαθητών που γράφτηκαν σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης στην ανώτερη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










142