Το Ανώτατο ακύρωσε την προαγωγή της Aρσιτoύλας Αλεξάνδρου στη θέση Επιθεωρητή Δημοτικής


Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε την προαγωγή της Aρσιτoύλας Αλεξάνδρου στη μόνιμη θέση Επιθεωρητή Ειδικών Μαθημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης για την Ειδική Εκπαίδευση κάνοντας δεκτή την προσφυγή  της Ελένης Ματθαίου Σκουφάρη: Σύμφωνα με την υπόθεση:

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με επιστολή της ημερ. 1.12.2008, υπέβαλε στην Επιτροπή (ΕΕΥ) πρόταση για την πλήρωση μίας θέσης Επιθεωρητή Ειδικών Μαθημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης για την Ειδική Εκπαίδευση (θέση προαγωγής).

Η Επιτροπή, στη συνεδρία της ημερομηνίας 1.12.2009, αποφάσισε την προκήρυξη της εν λόγω θέσης. Ως τελευταία ημερομηνία υποβολής αιτήσεων ορίστηκε η 29.12.2008 και υποβλήθηκαν συνολικά 8 αιτήσεις.

Σύμφωνα με το άρθρο 358(1) των περί Δημοσίας Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας Νόμων του 1969 έως 2008, κατάλογος όλων των αιτητών, οι αιτήσεις τους, αντίγραφο της σχετικής δημοσίευσης και οι φάκελοι των υπηρεσιακών εκθέσεων τους διαβιβάστηκαν από τη Γραμματέα της Επιτροπής στο Γενικό Επιθεωρητή Δημοτικής Εκπαίδευσης, ως Πρόεδρο της αρμόδιας Συμβουλευτικής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, με επιστολή της ημερ. 29.1.2009, υπέβαλε την έκθεση της Συμβουλευτικής Επιτροπής στην ΕΕΥ και τον κατάλογο των  συστηνομένων, για προαγωγή, υποψηφίων.

Η ΕΕΥ, στη συνεδρία της ημερομηνίας 10.2.2009, εξέτασε τη νομιμότητα του καταλόγου και προχώρησε σε σύγκριση των προσοντούχων υποψηφίων, με βάση τα τρία νόμιμα κριτήρια αξία, προσόντα, αρχαιότητα, για να εξακριβώσει κατά πόσο οι υποψήφιες τις οποίες σύστησε η Συμβουλευτική Επιτροπή, πράγματι υπερτερούσαν των ανθυποψηφίων τους οι οποίες δεν συστήθηκαν. Η  Επιτροπή διαπίστωσε ότι οι υποψήφιες Αλεξάνδρου Αριστούλα (Ε/Μ), Σάββα-Γεωργιάδου Αναστασία και Δικηγοροπούλου Τζένηγενικά υπερείχαν έναντι των υπόλοιπων υποψηφίων.

Όσον αφορά την αιτήτρια, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Συμβουλευτική Επιτροπή λανθασμένα θεώρησε τον μεταπτυχιακό  της τίτλο (Paedagogiae Doctoris) ως πρόσθετο προσόν, εφόσον ο τίτλος εκείνος είχε συνυπολογιστεί με τον πρώτο τίτλο σπουδών της για εγγραφή στον πίνακα διοριστέων Δασκάλων Ειδικής Εκπαίδευσης για τα Κωφά Παιδιά.  Ενόψει τούτου, η Επιτροπή έκρινε ότι, υπό το φως των νέων δεδομένων, η συγκεκριμένη υποψήφια (η αιτήτρια) υστερούσε έναντι και των τριών υποψηφίων και ειδικότερα, υστερούσε σε προσόντα και αρχαιότητα έναντι των υποψηφίων Σάββα-Γεωργιάδου Αναστασίας και Δικηγοροπούλου Τζένης, που δεν, συστήθηκαν, από τη Συμβουλευτική Επιτροπή. Επομένως, η Επιτροπή αποφάσισε να μην την περιλάβειστον τελικό κατάλογο των υποψηφίων.

Η  Επιτροπή αφού κατάρτισε τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων, κάλεσε σε προσωπική συνέντευξη τους υποψήφιους  που περιλήφθηκαν σε αυτόν.

Μετά την ολοκλήρωση των προσωπικών συνεντεύξεων, που πραγματοποιήθηκαν στις 18.2.2009, η Επιτροπή, αποφάσισε να προσφέρει προαγωγή στη θέση Επιθεωρητή Ειδικών Μαθημάτων Δημοτικής Εκπαίδευσης για την Ειδική Εκπαίδευση στο ενδιαφερόμενο πρόσωπο κα Αλεξάνδρου Αριστούλα, από 1.9.2009.

Εναντίον της απόφασης αυτής καταχωρήθηκε από την αιτήτρια, η εξετασθείσα  προσφυγή.

Το Δικαστήριο  έκρινε ότι η προσβαλλόμενη απόφαση υπόκειται σε ακύρωση. Κατά συνέπεια η προσφυγή επιτυγχάνει και εκδίδεται απόφαση ως το αιτητικό της.  Έξοδα €1.000.-, πλέον Φ.Π.Α., αν υπάρχει, υπέρ της αιτήτριας και εις βάρος των καθ΄ ων η αίτηση (ΕΕΥ). 

Ολόκληρη η απόφαση στο πιο κάτω έγγραφο:  




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










173