Το Εurogroup ενέκρινε τη διπλή δόση στην Ελλάδα ύψος 7,5 δισ. ευρώ


Το Εurogroup ενέκρινε αργά χθες βράδυ τη διπλή δόση στην Ελλάδα ύψους 7,5 δισ. ευρώ για το Μάιο και τον Ιούνιο, επισημαίνοντας ότι από ελληνικής πλευράς θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προαπαιτούμενες ενέργειες, ώστε να γίνουν έγκαιρα και οι εκταμιεύσεις.

Όπως επισήμανε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, τα 4,2 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν την προσεχή βδομάδα, ενώ τα υπόλοιπα 3,3 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου.

Ο Πρόεδρος του Εurogroup Γερούν Ντεισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα εκτιμούν τις σημαντικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, οι οποίες όπως είπε, φέρνουν αποτελέσματα.

Ειδικότερα, ο κ. Ντεισελμπλουμ διαπιστώνει ότι η Ελλάδα σημειώνει σημαντική βελτίωση στη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα. Για την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο. Αναφερόμενος στην επόμενη δόση είπε ότι τα 4,2 δισ. ευρώ του Μαΐου και τα 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου αποφασίστηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης, αλλά θα πρέπει, συνέχισε να τηρηθούν και από την πλευρά της Ελλάδα οι δεσμεύσεις σχετικά με τις προαπαιτούμενες ενέργειες.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διευκρίνισε ότι οι προαπαιτούμενες ενέργειες για τη δόση του Ιουνίου είναι: 1) η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ, 2) η προώθηση της νομοθεσίας για τη διαφθορά και 3) το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Ο κ. Στουρνάρας σε σχέση με την έκθεση της Κομισιόν για τα πρόσθετα μέτρα το 2015 και 2016, είπε ότι δεν τίθεται θέμα λήψη πρόσθετων μέτρων, θα δούμε πως θα πάει η ανάπτυξη για να γνωρίζουμε το δημοσιονομικό κενό. Ολες οι προσπάθειες θα εστιαστούν στην αύξηση των εσόδων, κατέληξε. Από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Ολι Ρεν αναμένει όλες αυτές οι προαπαιτούμενες ενέργειες να εκπληρωθούν σύντομα, ώστε να καταβληθεί έγκαιρα η δόση του Ιούνιο

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


51