Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο τίμησε τον αστροφυσικό Ανδρέα Ευσταθίου


Τιμές στον αστροφυσικό Ανδρέα Ευσταθίου απέδωσε εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου ο αντιπρύτανης καθηγητής, Κώστας Γουλιάμος. Η τελετή βράβευσης έγινε στα πλαίσια της ειδικής εκδήλωσης «Ημέρα Ενημέρωσης για την Έρευνα» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Ο καθηγητής Ανδρέας Ευσταθίου της Σχολής Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου επικεφαλής ομάδας αστροφυσικών έκαναν υπολογισμούς καθιστώντας τον γαλαξία IRAS 08572+3915 τον πιο κοντινό υπέρ-φωτεινό υπέρυθρο γαλαξία. Η ανακοίνωση έγινε στο διάσημο επιστημονικό περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society (Letters). H ομάδα αστροφυσικών, υπό τον καθηγητή Ευσταθίου, αποτελείτο από 20 επιστήμονες 18 κορυφαίων πανεπιστημίων ανά τον κόσμο (π.χ, Oxford University, Imperial College London, Cornell University, Max-Planck Institute Germany, Heidelberg University, και άλλα).

Παραδίδοντας το τιμητικό δίπλωμα, ο αντιπρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου Κ. Γουλιάμος ανέφερε ότι: «Η ανακάλυψη του καθηγητή Ευσταθίου είναι ό,τι σημαντικότερο έχει επιτευχθεί επιστημονικά από κύπριο ακαδημαϊκό εδώ και πολλά χρόνια. Και είναι ακόμα πιο σημαντικό αν υπολογίσουμε πως η ανακάλυψη έγινε από Κύπριο επιστήμονα ο οποίος ζει και εργάζεται στην Κύπρο. Το επιστημονικό επίτευγμα του καθηγητή Ευσταθίου περιποιεί τιμή όχι μόνο για το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο αλλά για όλη την επιστημονική και ερευνητική κοινότητα του νησιού μας, για την ίδια την Κύπρο. Είναι επιπλέον και μια ακόμα απόδειξη της ερευνητικής καινοτομίας ως βασικού στοιχείου της ταυτότητας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, που αποκτά διεθνή απήχηση και αναγνώριση αλλά προστιθέμενη αξία για ολόκληρη την κοινωνία μας».

Στη διάρκεια της «Ημέρας Ενημέρωσης για την Έρευνα» έγινε ανοικτή συζήτηση για το ερευνητικό έργο των ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, παρουσιάσθηκαν τα χρηματοδοτούμενα έργα (κυρίως από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) που βρίσκονται σε εξέλιξη. Στη συνέχεια παρουσιάσθηκαν και τα έργα που κέρδισαν χρηματοδότηση.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη βράβευση των πρωτευσάντων ερευνητών της χρονιάς (ετήσιος θεσμός). Τα δύο βραβεία αθλοθέτησαν η ΣΠΕ Στροβόλου και η διαφημιστική εταιρεία Gnomi και απονεμήθηκαν στους διακριθέντες ερευνητές στο πλαίσιο του διαγωνισμού. Από τη Σχολή Τεχνών και Επιστημών της Αγωγής το πρώτο βραβείο έλαβε η Δρ. Κατερίνα Μαύρου Επίκουρη Καθηγήτρια Ενιαίας Εκπαίδευσης και Εκπαιδευτικής/Υποστηρικτικής Τεχνολογίας στο Τμήμα Επιστημών και Αγωγής για την έρευνα της με τίτλο «LanguageDevelopmentandASD: Whataboutdialects?», ενώ, το πρώτο βραβείο από τη Σχολή Θετικών Επιστημών έλαβαν για την εργασία τους με τίτλο: «Variability and adverse responses in exercise-induced oxidative stress» οι Δρ. Γιώργος Παναγιώτου Επίκουρος Καθηγητής Εργοφυσιολογίας του Τμήματος Επιστημών Υγείας και ο Δρ. Αναστάσιος Θεοδώρου ερευνητής στο «Εργαστήριο Άσκησης, Υγείας και Ανθρώπινης Απόδοσης» του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










183