Το Λύκειο Πέτρου και Παύλου τίμησε τον ήρωα δήμαρχο της Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο


 «Αχ! Σώζο, επολέμησες

μιάλην να δης Ελλάδαν,

η δάφνη έσιη μυρωδκιάν

αμμάσιη τζιαι πικράδαν.»

Εις τον ηρωϊκώς πεσόντα Χρ. Σώζον

Βασίλης Μιχαηλίδης

Στον ήρωα δήμαρχο της Λεμεσού Χριστόδουλο Σώζο ήταν αφιερωμένη εκδήλωση τιμής που διοργάνωσε το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου χθες Δευτέρα 27 Μαΐου 2013.

Την εισήγηση με θέμα «Η θέση του Χριστόδουλου Σώζου στην ιστορία του κυπριακού εθελοντισμού», έκανε ο κ Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Αφορμή για αυτή την εκδήλωση τιμής υπήρξε η δημιουργία ενός Ντοκιμαντέρ, παραγωγής του Λυκείου Απ. Πέτρου και Παύλου με τίτλο «Χριστόδουλος Σώζος. Ο ήρωας δήμαρχος της Λεμεσού». Το Ντοκιμαντέρ, το οποίο προβλήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης, κέρδισε Ειδικό Έπαινο στον 1ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, που προκήρυξαν το Πανεπιστήμιο Ιονίου, η Επιστημονική Ένωση Νέα Παιδεία και η Ελληνική Ραδιοφωνική Τηλεόραση (ΕΡΤ).

Η Διευθύντρια του σχολείου κ Μυρτώ Πουαγκαρέ μπροστά στην πρόταση να συμμετάσχει μια ομάδα μαθητών του Λυκείου στην παραγωγή ενός ιστορικού ντοκιμαντέρ με θέμα το Χριστόδουλο Σώζο διαπιστώνει: «Η επιλογή ήταν προφανώς πετυχημένη, αφού το 2012 έκλεισε ένας αιώνας από την ηρωική θυσία του. Η δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ για αυτή την απαράμιλλη μορφή της Λεμεσού, έκανε την ευκαιρία αυτή να φαντάζει μοναδική».

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ Κυριάκου Κενεβέζου ο Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης της Επαρχίας Λεμεσού κ Κώστας Γεωργιάδης τόνισε:

«Ιδιαίτερα σήμερα, που η κρίση και η χαλάρωση των ηθών οδηγεί όλο και περισσότερους νέους στην απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών, όταν οι μαθητές μας ανακαλύπτουν και προβάλλουν την περίπτωση του Χρ. Σώζου, τότε μπορούν να έχουν ενώπιων τους αληθινό πρότυπο έντιμου πολιτικού ανδρός, που δε χρησιμοποίησε τη ζωή του για πλουτισμό, αλλά τη θυσίασε για την ελευθερία άλλων αλύτρωτων αδελφών μας».

Ο Δήμαρχος Λεμεσού κ Αντρέας Χρίστου συμμετείχε στο Ντοκιμαντέρ παραθέτοντας πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του Χρ. Σώζου. Παρευρισκόμενος στην εκδήλωση αναφέρθηκε στο έργο του Χρ. Σώζου ως δημάρχου και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η ιστορία του είναι ταυτισμένη με την πόλη μας. Ήταν ένας πρωτοπόρος Δήμαρχος και άξιος εκπρόσωπος ολόκληρης της Κύπρου.»




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










209