Tο Παν. Βοκουρεστίου ανακήρυξε τον Κύπριο καθηγητή Π. Κιτρομηλίδη σε επίτιμο διδάκτορα


Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου του Βουκουρεστίου ανακήρυξε τον Κύπριο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη σε επίτιμο διδάκτορα για το πλούσιο ακαδημαϊκό έργο του, που είναι αφιερωμένο και σε πτυχές της ιστορίας της Ρουμανίας με αναφορά στις ρίζες του ελληνικού πολιτισμού.
Σε λιτή τελετή που διοργανώθηκε στη Νομική Σχολή, ο Πρύτανης της Σχολής εξήρε το ερευνητικό έργο του κ. Κιτρομηλίδη και την προσφορά του στα Γράμματα και την Επιστήμη, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ρουμανίας. Ειδική αναφορά έγινε στο βιβλίο του «Ιώσηπος Μοισιόδαξ – Οι συντεταγμένες της βαλκανικής σκέψης τον 18ο αιώνα», που έχει μεταφρασθεί και στα ρουμανικά.
Στην ομιλία του ο κ. Κιτρομηλίδης αναφέρθηκε στους στενούς ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα με τη Ρουμανία και τις προοπτικές περαιτέρω σύσφιγξης της συνεργασίας μεταξύ των Πανεπιστημίων και ερευνητών των δύο χωρών. Ο κ. Κιτρομηλίδης ανέλυσε, επίσης, τους λόγους που τον οδήγησαν να αφιερώσει μεγάλο μέρος του ερευνητικού έργου του στον Έλληνα λόγιο Ιώσηπο Μοισιόδακα, με την έκδοση πολυσέλιδου και πολύ εμπεριστατωμένου βιβλίου, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του για τη μετάφρασή του στα ρουμανικά καθώς και για τη βοήθεια της οποίας έτυχε όσον αφορά την πρόσβαση στα σχετικά αρχεία και άλλες πηγές στη Ρουμανία.
Στην τελετή στο Πανεπιστήμιο Βουκουρεστίου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η Πρέσβης της Κύπρου κα Πόπη Αβραάμ, ο Επιτετραμμένος της Ελλάδας, ακαδημαϊκοί και φοιτητές.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










177