Χ. Καράμανος: Είμαστε περήφανοι για τους νέους και τις νέες της Προοδευτικής ΚΦ


Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Χάρης Καράμανος μιλώντας σε διάσκεψη τύπου εξέφρασε τα τα θερμά του συγχαρητήρια «για τη νέα σημαντική επιτυχία της Προοδευτικής Κ.Φ, που για όγδοη χρόνια αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στα συγκεντρωτικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών».

Ακολούθως είπε ότι σημαντικό γεγονός αποτελεί ότι για πρώτη φορά από την ημέρα ίδρυσης της η παράταξη της Αριστεράς πήρε αυτό το μεγάλο και θριαμβευτικό ποσοστό του 43,3%.

Και συνέχισε:

«Επίσης αξιοσημείωτο είναι ότι, από τις έξι Φοιτητικές Ενώσεις στην Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου, ΤΕΠΑΚ, ΑΞΙΚ, Frederick, Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο), στις τέσσερις η Προοδευτική πήρε ποσοστά πέραν του 50%.

Τα ποσοστά που καταγράφει η Προοδευτική, ποσοστά πολύ πέραν των ποσοστών που η Αριστερά καταγράφει στην κοινωνία, αποδεικνύουν ότι η φοιτητική νεολαία αναγνωρίζει και εκτιμά την προσφορά και τους αγώνες της Προοδευτικής. Η προσφορά αυτή αναγνωρίζεται από φοιτητές ενός ευρύτερου πολιτικοϊδεολογικού φάσματος. Αυτή η συνεχής ανοδική πορεία την καθιστούν μια από τις μεγαλύτερες και πιο καλά οργανωμένες παρατάξεις των κυπρίων φοιτητών. Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι από την μια προϊόν της σκληρής, οργανωμένης και ανιδιοτελής προσπάθειας των εκατοντάδων στελεχών και φίλων της παράταξης και από την άλλη είναι τρανή απόδειξη ότι οι φοιτητές επιδοκιμάζουν την συνεπεία, την υπευθυνότητα, την εντιμότητα, εμπιστεύονται την δύναμη που στέκεται στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων. Οφείλεται στο πλούσιο και δημιουργικό έργο που παραγάγει η Προοδευτική μέσα στις Φ.Ε και τα πανεπιστήμια και την ειλικρίνεια του πολιτικού λόγου που μόνη αρθρώνει η Προοδευτική. Αυτή η μεγάλη επιτυχία έχει  ιδιαίτερη σημασία.

Πρώτο: γιατί καταγράφεται σε μια από τις πιο κρίσιμες χρονιές, από την μια για τα προβλήματα που ταλανίζουν το φοιτητικό κίνημα και από την άλλη για τους αγώνες που διεξήχθηκαν για το θέμα της μείωσης των διδάκτρων στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, το ζήτημα της Β΄ Εξεταστικής, αλλά και της καθημερινής πάλης για μια πραγματικά δημόσια δωρεάν παιδεία, κυρίως μετά από την καταστροφική συμφωνία Αναστασιάδη – Eurogroup.

Δεύτερο: είναι μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που πολιτικές παρατάξεις συνασπίστηκαν προσπαθώντας να εξοντώσουν και να συρρικνώσουν την Προοδευτική. Αναπτύχθηκε μια εκτός ορίων πολιτική επίθεση κατά της Αριστεράς, σπέρνοντας ψέματα άκρατου λαϊκισμού, μηδενισμού και φανατισμού. Απατήθηκαν όμως οικτρά και πήραν ξεκάθαρη απάντηση από τους φοιτητές.

Τα εκλογικά αποτελέσματα έστειλαν ξεκάθαρα πολιτικά μηνύματα.Έστειλαν μήνυμα απόρριψης τους σκληρού μνημονιακού ζυγού στον οποίο μας οδηγεί η εμμονή της Κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τα αποτελέσματα της εμμονής στον δρόμο των μνημονίων τα βλέπουμε ήδη στην Ελλάδα όπου αποκόπτονται 67,4 εκατομμύρια ευρώ από την Παιδεία ενώ μέχρι το 2018 καταργούνται ή μπαίνουν σε μεταβατικό στάδιο 32 Τμήματα σε Πανεπιστήμια της χώρας. Σήμερα πληροφορηθήκαμε με μεγάλη ανησυχία ότι ο ΔΗΣΥ ετοιμάζει πρόταση για αναστολή της λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής που κανονικά θα δεχτεί φοιτητές τον ερχόμενο Σεπτέμβρη όπως επίσης και την συγχώνευση των δυο Πολυτεχνικών Σχολών του Πανεπιστημίου Κύπρου και ΤΕΠΑΚ. Αυτή η εξέλιξη είναι η χειρότερη δυνατή μέσα στις σημερινές συνθήκες και η οποία στραγγαλίζει την παιδεία μας.  Αντίθετα, η κυβέρνηση πρέπει να μελετά τρόπους επέκτασης της Δημόσιας Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντί να απεργάζεται συνειδητά την συρρίκνωση της. Δηλώνουμε με τον πιο έντονο τρόπο ότι θα αντιταχθούμε σε τέτοιους απαράδεκτους σχεδιασμούς με όλες μας τις δυνάμεις.

Παράλληλα οι φοιτητές απάντησαν ξεκάθαρα παραμένουν προσηλωμένοι σε λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όπως η Προοδευτική Κ.Φ. μόνη στο Φοιτητικό Κίνημα ξεκάθαρα διατυπώνει.Τέλος, οι φοιτητές απέρριψαν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και τα παρακλάδια του στην οποία εμμένει με ιδεολογικό φανατισμό η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο ΔΗΣΥ.

Θέλουμε και με αυτή την ευκαιρία να καταδικάσουμε με τον πιο έντονο τρόπο την δραστηριοποίηση στο Κυπριακό Φοιτητικό Κίνημα ακροδεξιών οργανώσεων που δηλητηριάζουν με την φασιστική τους ιδεολογία τη νέα γενιά. Ο φασισμός δεν έχει θέση στα Πανεπιστήμια και το Φοιτητικό Κίνημα πρέπει να αντιδράσει πριν είναι αργά.

Κλείνοντας, είμαστε σίγουροι ότι με σκληρή δουλειά και αγώνες, χρόνο με τον χρόνο η Προοδευτική θα γιγαντώνεται. Είσαστε και θα είστε οι μπροστάρηδες του Φοιτητικού Κινήματος. Δεν υπάρχει ομορφότερος αγώνας από τον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. Δεν υπάρχει ομορφότερος δρόμος να βαδίσει κανείς, από τον δρόμο της Προοδευτικής. Της Προοδευτικής που προχωρεί πάντα μπροστά, με πείσμα και επιμονή. Είμαστε περήφανοι για τους νέους και τις νέες που με τα όπλα της προόδου και τα πλατιά φτερά της επιστήμης δίνουν καινούριες μάχες και χαράζουν νέες λεωφόρους της προόδου. Είμαστε περήφανοι για την Προοδευτική που δίνει τους αγώνες της υψώνοντας ψηλά το λάβαρο του αγώνα. Που εξυψώνει την ανθρώπινη υπόσταση και της δίνει ουσιαστικό περιεχόμενο. Είμαστε βέβαιοι, ότι έτσι θα συνεχίσει η Προοδευτική. Συγχαρητήρια και καλή επιτυχία στους αγώνες σας!» 

 
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


75