Χοντρά λάθη και παραλείψεις παραμένουν στα νέα ωρολόγια προγράμματα


ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥ ΛΕΙΒΑΔΙΩΤΗ*

Αρκετά πράγματα έχουν μπαλωθεί στα νέα ωρολόγια προγράμματα και αυτό πρέπει να πιστωθεί θετικά σε όσους δούλεψαν σε αυτή την κατεύθυνση.  Υπάρχουν όμως μερικά σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

  1. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που παραμένει είναι οι επιλογές των παιδιών που δεν ενδιαφέρονται για πρόσβαση στα πανεπιστήμια Κύπρου και Ελλάδας. Αυτά τα παιδιά απλά θέλουν το απολυτήριο λυκείου γιατί το χρειάζονται για εργασία. Θα μπορούσαν να δουλέψουν σαν τηλεφωνητές, υπάλληλοι υποδοχής, πωλητές και πωλήτριες σε καταστήματα και άλλα συναφή. Σε αυτή την κατηγορία είναι και τα παιδιά της ειδικής αγωγής. Το ποσοστό των παιδιών αυτών υπολογίζεται στο 15-20% του συνόλου.

Το μεγάλο λοιπόν ερώτημα είναι ποια ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού θα μπορούσαν να επιλέξουν αυτά τα παιδιά στην Α Λυκείου;

Από τις τέσσερεις ομάδες η μόνη που θα μπορούσα να σκεφτώ είναι η τέταρτη ομάδα,

Οικονομικά και Αγγλικά. Προβληματίζομαι πολύ αν το περιεχόμενο των δύο μαθημάτων ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών αυτών και αν τα παιδιά θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν. Οι επιλογές που θα έχουν αυτά παιδιά αν δεν ικανοποιούνται με αυτή την λύση τότε θα είναι πολύ δύσκολες. Α. Να μην τελειώσουν το Λύκειο, Β. Να πάνε σε Τεχνική σχολή (που δεν έχει αρκετές θέσεις).

Το υπουργείο πρέπει να βρει λύση για αυτά τα παιδιά.

Στις επιλογές της Β και της Γ Λυκείου τα παιδιά έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν υπάρχει  κατεύθυνση στην οποία τα παιδιά αυτά να μπορούν να ανταποκριθούν. Η κατεύθυνση των υπηρεσιών (ή  και των οικονομικών επιστημών) έχει μέσα το μάθημα της πολιτικής οικονομίας στο οποίο τα παιδιά αυτά είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν. Το περιεχόμενο του μαθήματος αυτού δεν είναι μόνο δύσκολο αλλά και μη χρήσιμο στην επαγγελματική τους προσδοκία.

Τι θα κάμουν τα παιδιά αυτά;

  1. Πρόβλημα επίσης εντοπίζεται και για την ικανοποίηση των παιδιών κάποιων επαγγελματικών ομάδων

2Α. Παραϊατρικά επαγγέλματα – Βιολογία και Ιατρική – Τα παιδιά που θέλουν να ακολουθήσουν  αυτούς τους κλάδους θα ήθελαν πολύ να είχαν την δυνατότητα στην  Α Λυκείου να εμβαθύνουν στην Βιολογία και την  Χημεία. Η δυνατότητα αυτή έπρεπε να παρέχεται στην Α Λυκείου διότι δεν νομίζω ότι θα υποβάθμιζε το απολυτήριο.

Τα παιδιά αυτά αναγκάζονται να πάρουν επιπρόσθετα μαθηματικά 10 ώρες που δεν θα τους χρησιμεύσου σε αυτά τα επαγγέλματα. Θα μπορούσαν να πάρουν δέκα ώρες μαθήματα που θα ήταν πιο κοντά στις ανάγκες τους.

Θέλω να σπουδάσω ηλεκτρονικούς υπολογιστές γιατί με αναγκάζεις να πάρω 10 ώρες φυσική και να δώσω εξετάσεις φυσική αφού στο πανεπιστήμιο δεν θα συναντήσω φυσική.

Ελπίζω και προσδοκώ ότι το υπουργείο θα αντιμετωπίσει έγκαιρα τα πιο πάνω προβλήματα.

Χρειάζεται λίγος συντονισμός με τα μαθήματα πρόσβασης και με μαθήματα που θα συναντήσουν τα παιδιά στο πανεπιστήμιο.

*Μηχανολόγος Μηχανικός




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181