Χρ. Χριστοφίδης: Παροτρύνω τους φοιτητές να ψάξουν τις υποτροφίες που το ΙΚΥΚ παραχωρεί


Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ Χρίστος Xριστοφίδης με γραπτή δήλωση του παροτρύνει τους φοιτητές μας, ιδιαίτερα τους νέους φοιτητές σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά προγράμματα, να ψάξουν τις υποτροφίες που το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου παραχωρεί.  Η δήλωση έγινε μετά από συνάντηση με το Δ.Σ. του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου. Ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης:

«Με έκπληξη ακούσαμε σήμερα ότι σε ορισμένες κατηγορίες υποτροφιών δεν υπήρξε πέρσι ικανός αριθμός αιτήσεων. Είναι κρίμα τέτοιες ευκαιρίες να μην αξιοποιούνται μέσα σε τόσο δύσκολες συνθήκες. Σε άλλες κατηγορίες βέβαια υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση.

Μέσα στις σημερινές κοινωνικό-οικονομικές συνθήκες θα ήταν εντελώς απαράδεκτο και κοινωνικά ζημιογόνο αν το ΙΚΥΚ δεχόταν πλήγμα, είτε μέσω «κουρέματος» του προϋπολογισμού του Ιδρύματος είτε ακόμα χειρότερα μέσα από κατάργηση προγραμμάτων του Ιδρύματος. Ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος θα πρέπει να διατηρηθεί τουλάχιστο στα φετινά επίπεδα. Αντίθετα το ΙΚΥΚ πρέπει να στηριχθεί περαιτέρω. Καλούμε την κυβέρνηση να στηρίξει σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τα παιδιά που αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να διακόψουν τις σπουδές τους λόγω οικονομικών προβλημάτων. Οι σπουδές δεν είναι απλά διαβατήριο για εξεύρεση εργασίας αλλά πάνω από όλα σημαντικότατο εφόδιο ζωής.

Τέλος συζητήσαμε το πώς υπάρχει περισσότερη στόχευση της φοιτητικής στήριξης ούτως ώστε να ενθαρρυνθούν οι Κύπριοι φοιτητές να σπουδάζουν στη χώρα τους. Υπολογίζεται ότι περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ βγαίνουν κάθε χρόνο σε συνάλλαγμα για φοιτητές μας στο εξωτερικό. Αν καταφέρουμε ένα σημαντικό ποσό από αυτά τα χρήματα στην Κύπρο μπορεί να αποτελέσει τη σημαντικότερη ένεση για την κυπριακή οικονομία βραχυπρόθεσμα. Τα Πανεπιστήμιά μας είναι θεσμοί που υπάρχουν και λειτουργούν ικανοποιητικά και μπορούν να συνεισφέρουν άμεσα κάποιες «ανάσες» στην κυπριακή οικονομία και οι φοιτητές μας να έχουν ποιοτικές αλλά φθηνότερες σπουδές στον τόπο τους. Ετοιμάζουμε συνολική πρόταση για το πώς η Τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη και σύντομα θα τη δώσουμε τόσο στο Υπουργείο Παιδείας όσο και στην κοινωνία».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










841