Χρίστος Χριστοφίδης: ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ οδηγούν σε ασφυξία τα δημόσια πανεπιστήμια


Ο επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης με γραπτή δήλωση του κατηγορεί τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ ότι έχουν οδηγήσει σε κατάσταση ασφυξίας τα δημόσια Πανεπιστήμια μετά τις πολλές και υπερβολικές περικοπές και «σταυρώματα» και ζητά τον τερματισμό αυτής της κατάστασης.  

Η δήλωση Χριστοφίδη:

«Η κατάσταση ασφυξίας στην οποία περιήλθαν τα δημόσια Πανεπιστήμια μετά τις πολλές και υπερβολικές περικοπές και «σταυρώματα» που επέβαλαν τα κόμματα ΔΗΣΥ- ΔΗΚΟ πρέπει να τερματιστεί».

Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει τη μέχρι σήμερα αμήχανη και συνένοχη σιωπή της και να πάρει θέση. Τα περισσότερα σταυρώματα άρθρων του προϋπολογισμού πρέπει να αρθούν το συντομότερο, ιδιαίτερα εκείνα που σχετίζονται με την έρευνα και την ομαλή λειτουργία των Πανεπιστημίων. Διαφωνούμε έντονα με τη νεοφιλελεύθερη λογική των συγκυβερνώντων, «πονεί κεφάλι, κόβει κεφάλι».

Τα όποια φαινόμενα στρεβλώσεων και υπερβολών που όντως σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στα Πανεπιστήμια χρησιμοποιούνται στα πλαίσια μια ακραίας, νεοφιλελεύθερης λογικής, για να πληγεί η δημόσια Πανεπιστημιακή εκπαίδευση που αποτελεί κατάκτηση του κυπριακού λαού. Η στρατηγική είναι σε όλη την Ευρώπη η ίδια: αναδεικνύονται αδυναμίες και στρεβλώσεις, υπερπροβάλλονται και χρησιμοποιούνται ως αφορμές για επιθέσεις σε δημόσιους και ημικρατικούς οργανισμούς. Αυτό επιχειρείται και σήμερα: μετά τις προσπάθειες για να κλείσει η Ιατρική Σχολή και η Πολυτεχνική Σχολή, σήμερα η προσπάθεια να μπουν τα Πανεπιστήμια «στο γύψο». Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, ο καλύτερος τρόπος για να περιφρουρήσουν οι Πανεπιστημιακοί τα δημόσια Πανεπιστήμια είναι να πρωτοστατήσουν οι ίδιοι στη διόρθωση των όποιων υπερβολών και στρεβλώσεων. Εμείς διαφωνούμε με την ισοπέδωση της Πανεπιστημιακής κοινότητας και του σημαντικού έργου που η μεγάλη πλειοψηφία των πανεπιστημιακών μας και των Πανεπιστημίων μας παράγει.

Το ΑΚΕΛ τοποθετήθηκε υπέρ της άρσης υπερβολών και στρεβλώσεων, όπως η μη παραχώρηση του ειδικού επιδόματος των Πανεπιστημιακών. Καταψήφισε όμως όλες εκείνες τις τροποποιήσεις που στοχεύουν στον περιορισμό της αυτονομίας των Πανεπιστημίων και στον τραυματισμό της δημόσιας Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Το «ξεσταύρωμα» κονδυλίων που σταυρώθηκαν με απαράδεκτο τρόπο από τους συγκυβερνώντες είναι αναγκαιότητα για να μπορέσουν τα Πανεπιστήμια να προχωρήσουν απρόσκοπτα στο έργο τους από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










303