Ζήνα Πουλλή: Έχουν και άλλοι παράπονο, απλά δεν μιλούν…


 

Δεν είναι τυχαίο που κ. Πουλλή προσέφυγε στο δικαστήριο και δικαιώθηκε την πρώτη φορά, ενώ όπως μας αναφέρει είναι αισιόδοξη ότι θα κερδίσει και τη δεύτερη προσφυγή που καταχώρησε Η κ. Πουλλή στη συνέντευξη που δημοσιεύουμε σήμερα, αποκαλύπτει ότι διαμαρτυρήθηκε πολλές φορές ότι δεν συμμετέχει άμεσα στις συνεδρίες για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και ότι συνήθως μαθαίνει εκ των υστέρων τις ενέργειες που γίνονται.
Η συνέντευξη που ακολουθεί και θα συζητηθεί στο υπουργείο παιδείας, αλλά ευρύτερα στους εκπαιδευτικούς κύκλους λήφθηκε πριν από τον ανασχηματισμό.

 

Ξεχωρίζω το επαγγελματικό από το προσωπικό

ΕΡ: Λέγονται αρκετά για τις σχέσεις σας, τόσο με τον υπουργό Παιδείας όσο και τη Γενική Διευθύντρια του υπουργείου. Ποια είναι η αλήθεια.

 

ΑΠ: Η αλήθεια είναι ότι καταβάλλω πολλές προσπάθειες, ώστε το Τμήμα μου, η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης, ν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και να γίνονται όλες οι εργασίες έγκαιρα και προγραμματισμένα, όπως η τελευταία ανακοίνωση των μετακινήσεων. Εγώ, τουλάχιστον, έμαθα ξεχωρίζω το επαγγελματικό από το προσωπικό. Αν κάποιοι άλλοι τα συγχύζουν, πρόβλημα δικό τους.

ΕΡ: Υπάρχουν φήμες ή ψίθυροι ότι λόγος της όχι και καλής συνεργασίας σας είναι το γεγονός ότι γίνονται παρεμβάσεις στο έργο σας. Αληθεύει;

 

ΑΠ: Στη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης εργαζόμαστε με βάση κριτήρια. Βάζουμε κάτω τα κριτήρια και δεν επιτρέπουμε τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, από οπουδήποτε και αν προέρχονται. Υπάρχει πλήρης διαφάνεια. Αν μας ρωτήσει κάποιος γιατί έγινε η άλφα ενέργεια είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ν’ απαντήσουμε.

 

Αισθάνομαι δικαιωμένη

ΕΡ: Υπάρχει μια πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου που σας δικαιώνει σε ότι αφορά τις σχέσεις σας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Πως αισθάνεστε;
ΑΠ:
Σίγουρα αισθάνομαι δικαιωμένη. Περιμένω και δεύτερη απόφαση δικαστηρίου. Έχω προσφύγει στο δικαστήριο και για το θέμα των καθηκόντων μου που πιστεύω καθορίζονται σαφώς από το νόμο. Νομοθεσία λέγει ότι προίσταμαι της Μέσης Εκπαίδευσης. Άρα μέσα στο δικό μου το τμήμα εφόσον δεν υπάρχει οικονομικό κόστος, μπορώ να δίνω οδηγίες, εφόσον συνάδουν με τις πολιτικές αποφάσεις του Υπουργείου. Είμαι αισιόδοξη ότι θα κερδίσω την υπόθεση στο δικαστήριο, επειδή και σε αυτή την περίπτωση γίνονται αρκετές παρεμβάσεις. Όταν καταχώρησα την αγωγή πριν από δυόμισι χρόνια, ο υπουργός μου στέρησε το δικαίωμα να συνεδριάζω με τους λειτουργούς μου. Είχε δώσει γραπτή οδηγία, αυτές τις συνεδρίες που έπρεπε να τις έκανα εγώ να τις κάνει ο ίδιος. Μου είχε αφαιρέσει καθήκοντα και προσέφυγα αμέσως στη δικαιοσύνη .
Να σας πω ένα παράδειγμα. Είμαι διευθύντρια Μέσης Εκπαίδευσης, προίσταμαι της Μέσης Εκπαίδευσης, όλων καθηγητών και όλων των διευθυντών. Δεν έχω κανένα δικαίωμα να καλέσω ένα καθηγητή και να του πω: «Αυτού του μαθητή να του βάλεις 20». Ο νόμος είναι ξεκάθαρος. Τις βαθμολογίες τις βάζουν οι καθηγητές που διδάσκουν στην τάξη, όπως καθορίζεται από το νόμο. Ανάλογη περίπτωση είναι και στο δικό μου θέμα, δηλαδή έχω δικαίωμα να ασκώ τα καθήκοντα που μου καθορίζει ο νόμος.

 

ΕΡ: Νιώθετε να υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης στο πρόσωπό σας και γιατί;

 

ΑΠ: Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης.

 

ΕΡ: Τότε για πιο λόγο;

 

ΑΠ: Να ρωτήσετε τους ανώτερους μου.

 

ΕΡ: Υπάρχουν πληροφορίες ότι υπήρξαν και παρεμβάσεις για τη στελέχωση των σχολείων.

 

ΑΠ: Εννοείτε για ρουσφέτι.

 

Ναι, υπήρξαν προσπάθειες για παρεμβάσεις

ΕΡ: Ναι

 

ΕΠ: Προσπάθειες για παρεμβάσεις, ναι υπήρξαν. Προσπάθειες πάντοτε υπάρχουν για να ευνοηθεί κάποιος. Όταν όμως ευνοηθεί κάποιος, θ’ αδικηθεί κάποιος άλλος. Κάναμε ξεκάθαρο από την αρχή ότι δεν δεχόμαστε παρεμβάσεις. Προσωπικά, δεν δέχομαι καμιά παρέμβαση, με εξαίρεση ανθρωπιστικά θέματα και εκεί, μετά από έλεγχο. Αν κάποιος είτε ο ίδιος είτε μέσω τρίτου επιχειρήσει να κάνει ρουσφέτι, δεν το επιτρέπουμε. Μια ένδειξη γι αυτό είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, π.χ. οι τοποθετήσεις των καθηγητών τελειώνουν το πολύ μέχρι τις 25 Ιουλίου. Πέρσι είχαμε ελάχιστο αριθμό ενστάσεων που τις είδαμε με την ΟΕΛΜΕΚ. Οι καθηγητές έχουν δικαίωμα να κάνουν ένσταση και είτε ικανοποιούνται είτε τους εξηγείται γιατί όχι .

 

Θέτω θέμα σεβασμού

 

ΕΡ: Συζητείται έντονα ότι στο υπουργείο Παιδείας υπάρχουν δυο γυναίκες σε θέσεις κλειδιά (Γενική (Διευθύντρια και Διευθύντρια Μέσης) και οι σχέσεις τους δεν είναι καλύτερες.

 

 

ΑΠ: Εγώ δεν θέτω θέμα γυναίκα ή άντρας. Θέτω θέμα σεβασμού στους λειτουργούς, συναδέλφους ή υφισταμένους, ανεξαρτήτως φύλου. Είναι αρχή που πάντοτε τηρώ, σέβομαι το πρόσωπο των υφισταμένων μου. Οποιονδήποτε θέμα προκύψει, που εμπίπτει στις αρμοδιότητες ενός λειτουργού, σε οποιαδήποτε βαθμίδα και αν βρίσκεται, θα διαβουλευτούμε μεταξύ μας πριν ληφθούν οι αποφάσεις, ώστε να συμμετέχουν όλοι στη λήψη αποφάσεων. Αυτό το έχω εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα. Έχω εφαρμόσει το σύστημα να συνεδριάζω με τους πρώτους λειτουργούς σε τακτική βάση. Γίνεται διεξοδική συζήτηση και καταλήγουμε σε συναίνεση για το ποια πορεία θα ακολουθήσουμε.

 

Αγνοήθηκε η άποψή μου
ΕΡ: Αφήνετε να νοηθεί ότι σε παρακάμπτεται η άποψή σας

 

ΑΠ: Ναι υπήρξαν περιπτώσεις που αγνοήθηκε η άποψη όχι μόνο η δική μου, αλλά και του Τμήματος.

 

Δεν προτίθεμαι να αφυπηρετήσω πρόωρα

 

ΕΡ: Μετά και την απόφαση του δικαστηρίου έχει περάσει από το μυαλό σας να εγκαταλείψετε τη θέση σας με πρόωρη αφυπηρέτηση εφόσον δεν υπάρχει ο σεβασμός που εσείς λέτε ότιι δεν υπάρχει στο πρόσωπό σας;

 

ΑΠ: Όχι δεν προτίθεμαι να αφυπηρετήσω πρόωρα. Δεν ξέρω αν άλλοι σκέφτονται να αφυπηρετήσουν πρόωρα. Δεν θα έλεγα ότι είναι μόνο προς το πρόσωπο μου που εφαρμόζεται αυτή η μεθοδολογία. Έχουν και άλλοι παράπονο, απλά δεν μιλούν.

 

Με την ΟΕΛΜΕΚ

 

ΕΡ: Ποια είναι σχέση σας με την ΟΕΛΜΕΚ;

 

ΑΠ: Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της ΟΕΛΜΕΚ και βρισκόμαστε σε πολύ στενή επαφή. Έχουμε τακτικές συνεδρίες και ζητούμε τη συμβολή τους σε πολλές συνεδρίες να λαμβάνει μέρος εκπρόσωπός τους. Μας ενδιαφέρει η γνώμη της βάσης, πως βιώνουν την αλλαγή. Προσδοκούμε σε μια στενή συνεργασία σε όλα τα θέματα.

 

Επισκέψεις στα σχολεία

 

ΑΠ: Θα ξεκινήσουν ομαλά τα σχολεία Μέσης το Σεπτέμβριο;.

 

ΑΠ: Όσον αφορά τη δική μας εργασία έχουμε ήδη ανακοινώσει στις 26 Ιουλίου τη μεγάλη μάζα των Τοποθετήσεων. Τώρα περιμένουμε να δοθεί το πράσινο φως για τους έκτακτους διορισμούς οπότε η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας θα έλθει να μας πει που μετατίθεται ο καθένας και εμείς μετά να τους τοποθετήσουμε. Πιστεύω ότι κάποιες κινήσεις, όχι από το Τμήμα μου, έγιναν καθυστερημένα. Θα προσπαθήσουμε να τελειώσουμε έγκαιρα τη στελέχωση και να είναι έτοιμα τα σχολεία το ταχύτερο δυνατό. Επίσης έχουμε καταρτίσει πρόγραμμα από τώρα ώστε από τις 22 Αυγούστου να γίνουν επισκέψεις από επιθεωρητών σε σχολεία μαζί με συνοδεία σχολικής εφορείας και σε κάποιες περιπτώσεις σε σχολεία υψηλού κινδύνου σε συνοδεία και της αστυνομίας, όπου παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο των κλοπών εξοπλισμού. Έχουμε ήδη ζητήσει τη βοήθεια της αστυνομίας, για να μας υποδείξει με ποιο τρόπο να προστατευόμαστε καλύτερα.

 

Να σας απαντήσει η Γ. Διευθύντρια

 

ΕΡ: Υπάρχει περίπτωση να παρουσιαστούν προβλήματα στο θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

 

ΑΠ: Να ζητήσετε από τη Γενική Διευθύντρια να σας απαντήσει . Εγώ δεν έχω άμεση ανάμειξη. Το θέμα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και αναλυτικά προγράμματα, που κατά την ταπεινή μου γνώμη αποτελεί καθαρά θέμα παιδαγωγικό και έπρεπε να απευθύνεται στο τμήμα ανέλαβε η Γενική Διευθύντρια. Οφείλω να ομολογήσω ότι διαμαρτυρήθηκα πάρα πολλές φορές, επειδή δεν συμμετέχω άμεσα. Συνήθως μαθαίνω εκ των υστέρων τις ενέργειες που γίνονται, ενώ πιστεύω ότι έπρεπε να είχαμε άμεση συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία.              




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










485