«Επιστημονικό Καφενείο» στην Πάφο στα πλαίσια της «Εβδομάδας Έρευνας και Καινοτομίας»


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Πάφο «Επιστημονικό Καφενείο» στην καφετερία «Flo Cafe» στον πολυχώρο  Planet Adventure στην Πάφο με διοργανωτή το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ). Την εκδήλωση προλόγισε ο  Προϊστάμενος  του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας κ. Λεωνίδας Αντωνίου. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Δήμαρχος Πάφου κ. Σάββας Βέργας. Εκ μέρους των διοργανωτών  συμμετείχαν επίσης οι επιστημονικοί λειτουργοί του ΙΠΕ Δρ Λήδα Θεμιστού και κ. ‘Ελενα Πουλλή.

Το επιστημονικό Καφενείο εντάσσεται μέσα στην «Εβδομάδα Έρευνας και Καινοτομίας» του ΙΠΕ. Πρωταρχικός στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προώθηση της σημασίας της έρευνας και της καινοτομίας για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη, όπως επίσης και η προβολή του έργου των ερευνητών. Στο επιστημονικό καφενείο συμμετείχαν φοιτητές, και ερευνητές από το ΤΕΠΑΚ και το Πανεπιστήμιο Νεάπολις, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, ελεύθεροι επαγγελματίες, μαθητές, εκπρόσωποι του ΕΒΕ Πάφου και του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (Τμήμα Πάφου), εκπαιδευτικοί και το ευρύ κοινό.

Ομιλητής ήταν ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ Διόφαντος Γλ. Χατζημιτσής με θέμα ‘Εφαρμογές Δπρυφορικής Τηλεπισκόπησης στην Κύπρο’.  Ο κ. Χατζημιτσής παρουσίασε μέσω συζήτησης μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών της δορυφορικής τηλεπισκόπησης στην Κύπρο με έμφαση τις πιο κάτω :- Εκταρικές Καλιεργειες, Εκτιμήσεις Ακινήτων, Εντοπισμός Απωλείων νερού σε δίκτυα ύδρευσης, Αρχαιολογικές Εφαρμογές,  Έλεγχος ποιότητας νερού σε ύδατινους πόρους,   Παρακολούθηση Ατμοσφαιρικής ρύπανσης, Χρήσεις γής / εκπόνηση πολεοδομικών χαρτών, Γεωργικές Εφαρμογές (Άρδευση κ.α), Στρατιωτικές εφαρμογές, Χαρτογράφηση των ΑΟΖ ,  Δημόσια Υγεία, Μετεωρολογία, Κατολισθήσεις, Εκπαίδευση (εμπλουτισμός του μαθήματος της Γεωγραφίας μέσω δορυφορικών παρατηρήσεων). Επίσης έγινε επίδειξη χρήσης του γεωραντάρ, ηλιοφωτομέτρων και φασματοραδιομέτρων για άμεση εξοικίωση των παρευρισκόμένων με την επιστήμη της τηλεπισκόπηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










146