120 χρόνια προσφοράς Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ*

Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας συμπλήρωσε 120 χρόνια από την ημέρα της ίδρυσής της (16 Μαΐου 1893). Ο θεσμός αυτός διαδραμάτισε σπουδαίο ρόλο σε πολλούς τομείς της κυπριακής κοινωνίας.

Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας θα μπορούσε να παρομοιαστεί με μια ανεξάντλητη υδρία μέσα από την οποία η εκπαίδευσή μας αντλεί φως, αλήθεια και όλα εκείνα τα αγαθά που θεωρούνται αναγκαία για να μεταδώσουν υψηλές αξίες, δημιουργικές πράξεις και προκοπή στον τόπο μας.  Θα μπορούσε επίσης να χαρακτηριστεί και σαν δωρικός κίονας που στηρίζει τα οικοδομήματα που στεγάζουν την ελληνική συνείδηση.

Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας έχοντας επίγνωση του χρέους που ανέλαβε σε κρίσιμους και χαλεπούς καιρούς, δεν αρκέστηκε στη υλική συντήρηση των εκπαιδευτηρίων που είχε κάτω από την εποπτεία της.  Πρόσφερε οργάνωση, προγραμματισμό και  στήριξη, τόσο στους εκπαιδευτικούς, όσο και στους μαθητές για να συνεχίσουν το έργο τους απρόσκοπτα αλλά και δημιουργικά.  Με πλήρη επίγνωση της βαριάς ευθύνης που ανέλαβε, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα κατέστησε τα σχολεία μας, πνευματικά κέντρα που η φήμη του εξακτινώθηκε πέρα από τα στενά όρια της μικρής πατρίδας.  Ιδιαίτερα το Παγκύπριο Γυμνάσιο αναγνωρίστηκε από την πρώτη κιόλας χρονιά της ίδρυσής «ως ισότιμο εν Ελλάδι γυμνασίων».

Η συμπλήρωση των 120 χρόνων της ιστορικής της πορείας δεν είναι απλώς μια αναφορά.  Είναι μια αφετηρία για μεγαλύτερη προσφορά στον τόπο μας, ιδιαίτερα σήμερα που η Πατρίδα μας αντιμετωπίζει πολλαπλά το θέμα της επιβίωσής της.

Η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας θα συνεχίσει το πολυσήμαντο και πολυδύναμο έργο της, όπως εξάλλου έμαθε να κάνει σε χαλεπούς και δύσκολους καιρούς στο παρελθόν.

Θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες της στην Παιδεία αλλά και στον Πολιτισμό αδιαλείπτως.

Αυτό θεωρεί χρέος της προς τους επιφανείς συμπατριώτες μας που την ίδρυσαν πριν 120 χρόνια.

Μαζί με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς αλλά και με όλους τους φορείς της κοινωνίας μας, θα συνεχίσει να φροντίζει για τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό των σχολείων και την υγεία των παιδιών μας και να προσφέρει υποτροφίες σε άριστους μαθητές.

Η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας με τη μακρόχρονη, εποικοδομητική και πολυδιάστατη παρουσία της στην κυπριακή πραγματικότητα, έγραψε τη δική της ιστορία, σημάδεψε την ίδια την ιστορία της πατρίδας μας και συνεχίζει ως ανεξάντλητη πηγή ανθρωποκεντρικών αξιών και προόδου να προσφέρει  δύναμη και κοινωνική αλληλεγγύη για μια ανθρωπιστική παιδεία.

*Πρόεδρος Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










240