Αγωνία για τις εγγραφές των πρωτοετών φοιτητών στα ΑΕΙ Ελλάδας


Οι καταλήψεις ξεπέρασαν την περασμένη εβδομάδα τις 300 σε όλη τη χώρα, και καθώς από σήμερα αρχίζουν οι εγγραφές των νεοεισερχομένων, ερώτημα αποτελεί το τι θα συμβεί αν εμποδιστούν από τους καταληψίες. Η προθεσμία λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου και - εφόσον δεν παραταθεί - προβλέπεται ότι όποιος νέος φοιτητής δεν εγγραφεί μέχρι τότε, χάνει οριστικά το δικαίωμα εγγραφής. Ορισμένες φοιτητικές παρατάξεις πάντως έχουν αποφασίσει να επιτρέπουν στις γραμματείες να πραγματοποιούν εγγραφές ακόμα κι αν γίνεται κατάληψη, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί σε όλα τα ιδρύματα.

Οι πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους ζητούν πλέον να βρεθεί φόρμουλα για ανοιχτά πανεπιστήμια, ανεξαρτήτως των αντιδράσεων κατά του νέου νόμου.

Για παράδειγμα, η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρότι έχει σημαντικές αντιρρήσεις για τον νέο νόμο, εξέδωσε χθες ανακοίνωση εναντίον της κατάληψης που εξελίσσεται στο ίδρυμα και ζητώντας ανοικτά πανεπιστήμια. Κάνει λόγο για «αυταρχισμό μεμονωμένων φοιτητικών παρατάξεων» και τονίζει ότι εξαιτίας της κατάληψης το πανεπιστήμιο αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς, να πραγματοποιήσει προμήθειες, να φροντίσει για την καθαριότητα, να εγγράψει τους πρωτοετείς κ.ά.

Από την άλλη πλευρά, το ένα μετά το άλλο τα πανεπιστήμια δηλώνουν πλέον ότι ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια κατά του νόμου.

(Από την αθηναϊκή εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










214