Αίγλη Παντελάκη: Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει πολύ δύσκολα και με τρόπο που θλίβει όλους μας


Η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει πολύ δύσκολα «και με τρόπο που πραγματικά θλίβει όλους μας», είπε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην οποία είχε προσκληθεί να παραστεί και ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος, ωστόσο, λόγω απροόπτου το οποίο δεν μπορούσε να αναβληθεί, δεν κατέστη δυνατόν να παραστεί.
Η κ. Παντελάκη εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει ανταπόκριση από τις εκπαιδευτικές οργανώσεις και να αρχίσει ο διάλογος όπως ήταν και η έκκληση της Κυβέρνησης χθες.
«Ο Υπουργός Παιδείας είναι στη διάθεση των συνδικαλιστικών οργανώσεων εάν θέλουν οποιεσδήποτε διευκρινίσεις ή να συζητήσουν οτιδήποτε σήμερα μπορούν να το ζητήσουν, είναι στη διάθεση τους για να διευθετηθεί ένα ραντεβού σήμερα και να δοθούν κάποιες επεξηγήσεις πάνω στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου» , συμπλήρωσε.
Η Επιτροπή Παιδείας της Βουλής συνήλθε σήμερα για να ενημερωθεί αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και σε εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης ανέφερε ότι ο Υπουργός Παιδείας τού τηλεφώνησε και το'υ ανέφερε ότι έχει συμβεί κάτι και δεν μπορεί να παραστεί.
«Ήταν απρόοπτο. Λυπάται για το ότι έπρεπε να μην έρθει και γι’ αυτό τον λόγο θα τον εκπροσωπήσει η Γενική Διευθύντρια», πρόσθεσε και σε παρατήρηση για το γεγονός ότι δεν καλέστηκαν οι σχολικές εφορείες, ο κ. Χατζηγιάννης απολογήθηκε για το γεγονός αυτό, λέγοντας ότι δεν υπήρχε καμία σκοπιμότητα .
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας είπε ότι για εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι γεγονός ότι θα προκαλέσουν κάποιες αυξήσεις στη στελέχωση.
Η κ. Παντελάκη είπε ότι θέλουν μια με δυο μέρες για να εφαρμόσουν την απόφαση διότι πρέπει να γράψει το Υπουργείο στην Επιτροπή για τις ανάγκες που δημιουργούνται.
«Οι οδηγίες που έχω είναι να απευθύνω σήμερα επιστολή προς τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που να τους λέω ότι όσον αφορά τον Πρόεδρο και τον Γενικό Γραμματέα δίνεται πλήρης απαλλαγή και μετά θέλω να τους πω να μου υποδείξουν εκείνοι σε ποια άτομα θέλουν να δώσουν απαλλαγές που αντιστοιχούν στο ποσό», πρόσθεσε.  
Οι Διευθυντές Μέσης, Τεχνικής και Δημοτικής Εκπαίδευσης, ενημερώνοντας την Επιτροπή Παιδείας ο καθένας για την βαθμίδα του, ανέφεραν ότι είναι όλα έτοιμα για έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και όποια προβλήματα υπάρξουν για την έναρξη της σχολικής χρονιάς τυγχάνουν διαχείρισης.
Σημείωσαν ότι προβαίνουν σε διορθωτικά πάντα μέτρα για να λειτουργήσουν τα σχολεία με το καλύτερο δυνατόν τρόπο.
Ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Αντρέας Μαραγκός, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας είπε ότι γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια αναβάθμισης των κτιριολογικών εγκαταστάσεων και ότι αυτή η προσπάθεια γίνεται καθημερινά, αλλά μέσα στα οικονομικά δεδομένα, τα οποία έχουν στη διάθεση τους.
Διαβεβαίωσε, παράλληλα, ότι λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας εκεί που συνεχίζονται τα έργα.
Όπως είπε, βρίσκονται 93 έργα σε εξέλιξη, με δαπάνη πέραν των 50 εκ. ευρώ.
Σημείωσε ότι δεν υπάρχει νομοθετική υποχρέωση για έκδοση πιστοποιητικών καταλληλότητας στα σχολεία.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας είπε ότι δεν αγνοούν σε καμία περίπτωση τις συνθήκες ή το κλίμα ή τις προϋποθέσεις και τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτή τη νέα σχολική χρονιά.
«Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, μέσα σε αυτό κλίμα το ζητήσαμε ως Επιτροπή ότι θα πρέπει η νέα χρονιά να ξεκινήσει και να διασφαλίσει δύο βασικές προϋποθέσεις: Την ασφάλεια στο χώρο του σχολείου καθώς και τη διδασκαλία. Ως προς την ασφάλεια πήραμε διαβεβαιώσεις από όλες τις πλευρές ότι θα υπάρξει μέριμνα, θα υπάρξει προσπάθεια, προκειμένου κανένας γονιός, κανένας μαθητής να αισθανθεί ότι υπάρχει κίνδυνος για την υγεία ή την ασφάλεια του εντός του σχολικού χώρου», συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι εάν λοιπόν η ΟΕΛΜΕΚ πήρε την απόφαση να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο για να πάρει απεργιακά μέτρα, είναι δικαίωμα τους, «τους καλούμε ωστόσο να συμπεριφερθούν με τρόπο που να σεβαστούν το δημόσιο σχολείο, που να σεβαστούν την επίπτωση στην ποιότητα των αποτελεσμάτων του δημόσιου σχολείου».
«Παρατεταμένες απεργίες δεν βοηθούν και δεν ενισχύουν  το δημόσιο σχολείο. Απεργίες πάσης φύσεως δεν συνδράμουν προς ενίσχυση του δημόσιου σχολείου. Απεργίες και μέτρα άλλα, τα οποία δεν γνωρίζει κανείς, και η λευκή εξουσιοδότηση προς τους συνδικαλιστές  να παίρνουν τα οποιαδήποτε μέτρα εγκυμονεί και κινδύνους σε βάρος του ονόματος των εκπαιδευτικών μας. Αν και εφόσον οι εξελίξεις είναι τέτοιες που δηλούν ανάγκη για συνεδρίαση ή συζήτηση εδώ είμαστε για να τα δούμε όλα αυτά», σημείωσε.
Ο κ. Χατζηγιάννης έκανε έκκληση να ξεκινήσει ο διάλογος και να ασχοληθούν με τα μεγάλα θέματα της εκπαίδευσης, διότι, όπως είπε, «χρειαζόμαστε ένα νέο σχολείο, μια ποιότητα, σωστό, ευχάριστο και ασφαλές κλίμα στα σχολεία μας».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ. Γεωργίου,  σε δηλώσεις του είπε ότι λίγες μόνο ώρες πριν την υποδοχή των μαθητών στα σχολεία, η κατάσταση στο χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης παραμένει εκρηκτική και αδιέξοδη.
«Την ίδια στιγμή, με βάση και τη σημερινή συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το εκπαιδευτικό σύστημα παραμένουν αμείωτα. Η Κυβέρνηση αποφεύγει να πράξει το αυτονόητο, που είναι η υιοθέτηση της κοινής πρότασης όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ, για προσωρινή αναστολή των αποφάσεων και όλων των μέτρων και έναρξη διαλόγου με καθορισμένη ατζέντα και χρονοδιαγράμματα. Αλαζονικά και αυταρχικά παραβιάζοντας θεσμοθετημένες διαδικασίες, επαναλαμβάνει σε διάφορες εκδοχές, την προειλημμένη της απόφαση. Πιο πολύ την ενδιαφέρει η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης παρά η αποπυροδότησή της», πρόσθεσε.
Το ΑΚΕΛ, συνέχισε ο κ. Γεωργίου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του, καθώς η κρίση στην εκπαίδευση τείνει να καταστεί ανεξέλικτη.
«Θα αφουγκραστεί, επιτέλους, η κυβέρνηση τη φωνή της λογικής; Θα θέσει πάνω από όλα το συμφέρον των παιδιών μας και του δημόσιου σχολείου;», συμπλήρωσε.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός της αποστολής με email και σημειώματος για την απόφαση του Υπουργικού, ο κ. Γεωργίου είπε ότι δημιουργείται ένα πρόβλημα ηθικό καθότι λίγες ώρες μετά ακολουθούσε το δημοψήφισμα των εκπαιδευτικών και ούτως ή άλλως αποτελεί μια έμμεση και σαφής παρέμβαση σε ό,τι αφορά στη διαδικασία του δημοψηφίσματος.
«Είναι πρωτοφανές αυτό που συνέβη. Οι συνδικαλιστές οργανώσεις να παίζουν αυτό το ρόλο, να έχουν κάποιες εξελίξεις μπροστά τους και να παρεμβαίνει ο εργοδότης με αυτό τον άκομψο τρόπο. Επιπλέον φαίνεται ότι αναδεικνύεται και ζήτημα νομικό σε ό,τι αφορά στην απόσπαση της έγκρισης του καθενός από αυτούς που παρέλαβαν στα email σε ό,τι αφορά τα προσωπικά δεδομένα, εάν ήθελε να υπάρξει αυτή η διαδικασία. Οι εκπαιδευτικές οργανώσεις ή ατομικά κάποιοι άνθρωποι θα καταγγείλουν αυτό το πράγμα στην Επίτροπο Διοικήσεως», ανέφερε.   
Ο Πρόεδρος και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης, είπε ότι παρουσιάστηκε σήμερα ένα πανόραμα των προβλημάτων που παρουσιάζουν τα σχολεία μας καθώς ξεκινά η νέα σχολική χρονιά.
«Αποδείχτηκε ότι δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα η κρίση μεταξύ εκπαιδευτικών και Κυβέρνησης, η εξέλιξη της οποίας βεβαίως κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στον τομέα της επάρκειας των κτιριακών εγκαταστάσεων, υπάρχουν αδυναμίες στην στελέχωση του προσωπικού ειδικά στην ειδική εκπαίδευση, υπάρχουν προβλήματα σε ό,τι αφορά την ασφάλεια και την υγεία στα σχολεία», πρόσθεσε.
Ο κ. Περδίκης έκανε έκκληση προς τους εκπαιδευτικούς να αποφύγουν το ύστατο μέτρο της απεργίας.
«Σε αυτή τη φάση δεν θα βοηθήσει καθόλου να αποφασίσουν απεργιακά μέτρα. Κάνουμε έκκληση να μειώσουν κατά το δυνατόν μονομερώς τα μέτρα τα οποία έχουν αποφασίσει και ταυτόχρονα κάνουμε έκκληση και προς την Κυβέρνηση να συζητήσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου μαζί με τους εκπαιδευτικούς για να βρεθεί έστω για αυτή τη χρονιά μια λύση που θα φέρει την ειρήνη μέσα στον εκπαιδευτικό χώρο. Χρειαζόμαστε αυτή την ειρήνη για να αναζητηθεί η λύση των πραγματικών προβλημάτων της εκπαίδευσης», πρόσθεσε.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ Χάρης Χαραλάμπους, είπε ότι η ΠΟΕΔ αποφάσισε χθες βράδυ ότι αν υπάρχει πρόσκληση από πλευράς του Υπουργού Παιδείας προς τις οργανώσεις για να τους επεξηγηθούν περαιτέρω κάποια σημεία της απόφασης του Υπουργικού, βεβαίως και θα γίνει συνάντηση.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι στάλθηκαν χθες από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας στα προσωπικά email των εκπαιδευτικών τόσο η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού αλλά και ένα συνοδευτικό «το οποίο απευθυνόταν στους εκπαιδευτικούς και έλεγε στην ουσία ότι αυτή είναι μια πολύ καλή πρόταση και πρέπει να την αποδεχτούμε για το καλό της παιδείας, κ.λπ».
«Αυτό εμείς το θεωρούμε ένα είδους παρέμβασης, διότι από τη στιγμή που έχουμε ψηφοφορία το να στέλνεται αυτή η επιστολή- πέραν του ότι θα πρέπει να δούμε αν το γεγονός ότι έχει σταλεί αυτό το email εμπίπτει στα πλαίσια της νομιμότητας- θα πρέπει να δούμε και το περιεχόμενο, δηλαδή εμείς και οποιοσδήποτε θα μπορούσε να θεωρήσει προσπάθεια επηρεασμού», συμπλήρωσε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης Κυριάκος Νικοφόρου, είπε ότι έχουν μεταφέρει και στη Βουλή των Αντιπροσώπων το αίτημα των οργανωμένων γονιών της Μέσης Εκπαίδευσης με την οποία ζητούν να μην γίνει έναρξη των μαθημάτων στις 7 Σεπτεμβρίου λόγω της κατάστασης που επικρατεί και των διάφορων προβλημάτων τα οποία υπάρχουν στα δημόσια σχολεία.
«Έχουμε μεταφέρει την κραυγή απόγνωσης των οργανωμένων γονιών και ζητούμε την παράκληση από όλους να μελετήσουν με σοβαρότητα το όλο θέμα και να δούμε πώς θα διαχειριστούμε τις επόμενες ημέρες, αλλά πρωτίστως όταν και θα ανοίξουν τα σχολεία, να ανοίξουν με ομαλότητα, να ανοίξουν μέσα σε ένα πνεύμα στο οποίο να μπορούν να λειτουργήσουν και  να μπορούν να προσφέρουν στους μαθητές την αναγκαία εκπαίδευση που χρειάζονται», πρόσθεσε.
Ο Προεδρεύων της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης Σωτήρης Χριστοφή, είπε ότι έχουν καταθέσει σήμερα στη Βουλή σκέψεις, απόψεις, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
«Σίγουρα τα τεκταινόμενα στο χώρο της παιδείας τους τελευταίους μήνες αλλά και τα εξαγγελθέντα μέτρα των εκπαιδευτικών οργανώσεων προκαλούν σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς διάφορα συναισθήματα. Ας ευχηθούμε έστω και στην υστάτη, ακόμα και σήμερα που θα γίνουν οι ψηφοφορίες των εκπαιδευτικών να βρεθεί μια λύση, η οποία θα φέρει την ηρεμία στον εκπαιδευτικό κόσμο αλλά και κατ΄ επέκταση στα σχολεία και στα παιδιά μας. Ευελπιστούμε ότι όλοι θα συμβάλουν για το καλώς νοούμενο συμφέρον των παιδιών μας», ανέφερε.
Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Κώστας Γιάγκου, σε δηλώσεις του είπε ότι έχουν μεταφέρει σήμερα τις ανησυχίες τους όσον αφορά την ειδική εκπαίδευση.
Αναφερόμενος στην μη ανανέωση σύμβασης συνοδών σε περιπτώσεις παιδιών τα οποία χρήζουν συνοδείας στα σχολεία, ο κ. Γιάγκου είπε ότι τους έχει αναφερθεί, ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας, από λειτουργούς του Υπουργείου Παιδείας ότι οι συνοδοί θα επανέλθουν στις θέσεις τους είτε οι ίδιοι είτε θα γίνουν καινούργιες προσλήψεις μέσα από την έγκριση 60 καινούργιων θέσεων συνοδών οι οποίες έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.
«Αναμένουμε γραπτώς την έγκριση και τον επαναπροσδιορισμό και επανατοποθέτηση συνοδών στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται», κατέληξε.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










282