Aναβλήθηκε η ψηφοφορία για συμπληρωματικό προϋπολογισμό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου


Με διαφωνία 18 Βουλευτών του ΑΚΕΛ, η Ολομέλεια της Βουλής έκανε αποδεκτό το αίτημα του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και ανέβαλε για μίαν εβδομάδα την τελική συζήτηση και ψηφοφορία επί του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ετέθη με συμπληρωματική ημερήσια διάταξη ενώπιόν της για έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού προς κάλυψη δαπανών που αφορούν τη λειτουργία και την ανάπτυξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου για το οικονομικό έτος που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2013.

Η αναβολή ζητήθηκε προκειμένου να εξετασθούν διεξοδικότερα οι πρόνοιες του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, τα προσκομισθέντα στοιχεία και με περισσότερη άνεση χρόνου, μιας και η κατάθεσή του στη Βουλή συμπίπτει με την εξέταση του Κρατικού Προϋπολογισμού και των πολύωρων και συνεχών συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.

Με αφορμή την έγερση και συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας, ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου, κάλεσε την εκτελεστική εξουσία να φροντίσει προκειμένου να κατατεθούν εγκαίρως όλοι οι προϋπολογισμοί τόσο των Πανεπιστημίων όσο και όλων των ημικρατικών οργανισμών.

"Να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο, το οποίο παρατηρείται εδώ και δεκαετίες, να κατατίθενται εκπρόθεσμα οι προϋπολογισμοί ημικρατικών οργανισμών και άλλων θεσμών του Δημοσίου και να μην δίδεται η δυνατότητα στη Βουλή", δήλωσε ο κ. Ομήρου, "εξαντλητικώς να μελετά και να τοποθετείται επί αυτών των προϋπολογισμών".

Ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το Πανεπιστήμιο Κύπρου προνοεί για ποσό 1.030.770 ευρώ από τα οποία τα 978.270 ευρώ αποτελούν κρατική χορηγία. 

Το κονδύλι των 978.270 ευρώ προβλέπεται ότι θα καλυφθεί από εξοικονομήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ή/και του Υπουργείου Οικονομικών.

Το Πανεπιστήμιο Κύπρου, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου, κατέθεσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας αναθεωρημένο κείμενο, χωρίς όμως να αλλάξει το ύψος του προβλεπόμενου ποσού του προϋπολογισμού αυτού.

Από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου η Βουλή ενημερώθηκε ότι  για τα επόμενα τέσσερα έτη η δαπάνη λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής θα ανέλθει στα 8 εκατομμύρια ευρώ περίπου και ότι τα 5 εκατομμύρια ευρώ θα καταβληθούν από κρατική χορηγία και τα άλλα 3 εκατομμύρια ευρώ από το Πανεπιστήμιο Κύπρου. 

Οι δαπάνες θα αφορούν μεταξύ άλλων τον εξοπλισμό της Ιατρικής Σχολής, τα έργα που αφορούν το Σιακόλειο Εκπαιδευτικό Κέντρο Υγείας, καθώς και τη βιβλιοθήκη της Σχολής.

Αναφέρθηκε, επίσης, ότι πρέπει αμέσως να προωθηθεί προς ψήφιση το σχετικό νομοσχέδιο, προκειμένου να ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες αναβάθμισης του Σιακόλειου Εκπαιδευτικού Κέντρου Υγείας και να προωθηθεί η διαδικασία πρόσληψης του αναγκαίου ακαδημαϊκού και άλλου προσωπικού.

Από το 2014, θα κατατίθεται στη Βουλή χωριστός προϋπολογισμός για την Ιατρική Σχολή.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










165