Αναπαλαίωση- συντήρηση των διατηρητέων σχολικών κτιρίων ζητά η Σχολική Εφορεία Πάφου


ΠΑΦΟΣ (ΠΑΙΔΕΙΑ-NEWS)  Με αφορμή την έναρξη των εργασιών για σύνδεση και ανάδειξη των πλατειών γύρω από το Δημοτικό Μέγαρο, η πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Πάφου Μαρία Ζαβρού επαναφέρει το φλέγον θέμα της άμεσης ανάγκης για συντήρηση σημαντικών ιστορικών σχολικών κτιρίων που αποτελούν μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Πάφου και των πολιτών.

Τα έργα που διεξάγονται από νωρίς σήμερα το πρωί κατά μήκος της λεωφόρου Γρίβα Διγενή  μπροστά από τα Προπύλαια στην είσοδο του Ιακώβειου Γυμναστηρίου και το Β΄ Δημοτικό Σχολείο (Δημήτρειο) είναι πιθανό να επηρεάσουν  προς το χειρότερο τα διατηρητέα αυτά κτίρια.

«Υπάρχει πυκνή αλληλογραφία με το Υπουργείο Παιδείας όσον αφορά τα αιτήματα της Σχολικής Εφορίας για αναπαλαίωση των διατηρητέων σχολείων» είπε η κ, Ζαβρού και υπενθύμισε τον Κοσμά τον Αιτωλό, ο οποίος όταν επισκεπτόταν μια κοινότητα, το πρώτο πράγμα που ρωτούσε ήταν αν είχαν βρύσες! Και όταν του απαντούσαν θετικά τότε τους ρωτούσε ξανά αν είχαν σχολεία! Γιατί όπως οι βρύσες ποτίζουν τα δέντρα και τα περιβόλια έτσι και τα σχολεία ποτίζουν τις ψυχές των μαθητών για να γίνουν σωστοί άνθρωποι.

Τα διατηρητέα κτήρια τα οποία οι ευεργέτες  της Πάφου οικοδόμησαν προς όφελος της πόλης, σήμερα  αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. «Κάποια από αυτά μπορεί από στιγμή σε στιγμή να καταρρεύσουν. Διεξάγονται έργα μπροστά από αυτά τα κτίρια και θεωρώ ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να ακούσει τις κραυγές των πολιτών της Πάφου και της Σχολικής Εφορίας ότι χρειάζονται συντήρηση!». Τα διατηρητέα της Πάφου τα οποία χρειάζονται άμεσα να συντηρηθούν είναι το Β΄ Δημοτικό Σχολείο Δημήτρειο, Tα Προπύλαια, το Α΄  Δημοτικό Σχολείο Νεοφύτειο και το Στ΄  Δημοτικό της Κ. Πάφου το οποίο σύντομα εγκαταλείπεται  γιατί έχει ανεγερθεί καινούργιο στην αυλή  του Στ Δημοτικού».

 Η πρόεδρος της Σχολικής Εφορίας Πάφου καλεί τον υπουργό να ανταποκριθεί άμεσα και θετικά στις παρακλήσεις για συντήρηση και αναπαλαίωση των διατηρητέων κτιρίων που αποτελούν πλούσια πολιτιστική κληρονομιά για την Πάφο.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










183