Αναστασιάδης: «Ιστορικής σημασίας» η ίδρυση της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας


Στην προσφορά της Εφορείας Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας στον πολιτισμό, τις εθνικές και ανθρώπινες αξίες, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, λέγοντας ότι η ίδρυσή της καταγράφεται ως γεγονός ιστορικής σημασίας.

Χαιρετίζοντας τη συναυλία, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 120 χρόνων από την ίδρυση της Εφορείας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι παρά τις δυσκολίες και την κρίση, η Κυβέρνηση στηρίζει τις Σχολικές Εφορείες και θα εργαστεί για τη διατήρηση και τον εκσυγχρονισμό τους.

Είπε ότι η Εφορεία Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων Λευκωσίας ήταν «η φλόγα που φώτισε γενεές ανθρώπων», ενώ χαρακτήρισε κορωνίδα της υψηλής αποστολής της, την ίδρυση και λειτουργία του Παγκυπρίου Γυμνασίου, το οποίο «συμπύκνωσε και εξέφρασε την εθνική ιδέα σε καιρούς σκοτεινούς και χαλεπούς».

Είπε τέλος πως ακόμα και κατά τη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα 1955-59, όταν η βρετανική κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία, η Σχολική Εφορεία Λευκωσίας κατάφερε να συνεχίσει την εκπαιδευτική και εθνική προσφορά της, με ιδιαίτερα μαθήματα «εν είδει Κρυφού Σχολειού», ώστε οι μαθητές να μην χάσουν την επαφή τους με τη μάθηση και την ηθική διαπαιδαγώγησή τους.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










171