Ανατροπή των «ψευδαισθήσεων»


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ*

Πριν από ένα χρόνο το θέμα της έκθεσης στο μάθημα των Νέων Ελληνικών στις Παγκύπριες Εξετάσεις έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες, πρώτο θέμα σε όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές, μέχρι και οι γιαγιάδες μας το σχολίαζαν! Κι όλος αυτός ο σάλος για τις «ψευδαισθήσεις»!

Αναλογιστήκαμε ποτέ το κόστος της απάθειας και της απουσίας μας από την συμμετοχή στα κοινά; Ζούμε όντως τις «ψευδαισθήσεις» που μας χρεώνουν; Σαν νέοι πως αντιμετωπίζουμε τις «ψευδαισθήσεις»;

Μάλλον όχι γιατί αν αναγνωρίζαμε το τεράστιο κόστος, μάλλον θα επιλέγαμε εντελώς διαφορετικούς ρόλους στην κοινωνία μας.

Η αδιαφορία των νέων αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ολοκλήρωση του καθενός από εμάς. Αδιαφορία σημαίνει αποτυχία της κατάκτησης τόσο της κοινωνικής όσο και της πολιτικής μας ταυτότητας. Πως θα καταφέρουμε να φτάσουμε μέχρι και το τελευταίο στάδιο στην πυραμίδα του Maslow; Πως θα ολοκληρωθούμε σαν άτομα και σαν προσωπικότητες;

Θα αρκεστούμε και θα συμβιβαστούμε ζώντας στο περιθώριο των εξελίξεων; Κομπάρσοι σε όσα συμβαίνουν γύρω μας; Ή θα ανατρέψουμε τα πάντα; Αμφιβάλλει κανείς πως έχουμε τη δυναμική που χρειάζεται για να φέρουμε τα πάνω-κάτω;

Ποιόν περιμένουμε να φωτίσει την έξοδο από τα αδιέξοδα που μας ταλαιπωρούν;

Πιστεύοντας στην μαγεία των ονείρων μας, έχοντας σαν στόχο το κοινό καλό της κοινωνία μας, θέλοντας να ακουστούμε.. ας δράσουμε! Ας ενδιαφερθούμε επιτέλους για όσα μας αφορούν αλλά και για όλα όσα απασχολούν την επαρχία μας, την χώρα μας, την Ευρώπη, ολόκληρο τον κόσμο. Ξεκινώντας από τοπικό επίπεδο πάμε να γίνουμε πρωταγωνιστές των εξελίξεων αναλαμβάνοντας ευθύνες.

Τι μπορούμε να κερδίσουμε;

Ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.

Ξεκινώντας με την εκπροσώπηση μας στο πολιτικό σύστημα και την απόκτηση δύναμης, έτσι ώστε να μπορέσουμε να επηρεάσουμε τους αρμόδιους φορείς και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Επιπλέον, να συμβάλουμε στον εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού συστήματος και της παιδείας καταθέτοντας τις απόψεις της νεολαίας και κινητοποιώντας όλους όσους θέλουν την αλλαγή του συστήματος.   Αναμφισβήτητα, θα συμβάλουμε στην ενίσχυση του εθελοντισμού λαμβάνοντας ενεργή δράση και ρόλο σε οργανώσεις πολιτικές και μη (πχ. οργανώσεις που ασχολούνται με θέματα επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, ισότητας, αντιμετώπισης της ομοφοβίας και του ρατσισμού, προστασίας του περιβάλλοντος κ.ο.κ.).

Δεν σας γράφω πως είναι «η ώρα για την νέα γενιά» γιατί το πρώτο τρένο το χάσαμε. Δε θα περιμένουμε όμως για το επόμενο τρένο στον σταθμό. Θα τρέξουμε να το βρούμε μόνοι μας πριν αυτό φτάσει στον σταθμό. Ως νέοι οφείλουμε να βρισκόμαστε μπροστά από τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Η νεολαία, ο θησαυρός και το μέλλον της χώρας μας, οφείλει να βρίσκεται πρωτοπόρα και να διαμορφώνει τις εξελίξεις. Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Ας ανατρέψουμε τα πάντα, ας αρνηθούμε τους τίτλους που μας χρεώνουν, «αδιάφοροι», «αδρανείς», «αμέτοχοι».

Ας μην ζούμε πια στις «ψευδαισθήσεις», ας τραβήξουμε τον δρόμο προς τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Ας ανταλλάξουμε άφοβα τις απόψεις και τις φρέσκες ιδέες μας! Ας πάρουμε το ρίσκο της ανάληψης πρωτοβουλιών.

Οι προηγούμενες γενιές, είχαν νεολαίες που πέτυχαν πολλές φορές στο παρελθόν όλα όσα ανέφερα. Πρωτοστάτησαν και έλυσαν κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα. Αν το έκαναν τόσοι άλλοι, εμείς γιατί να το θεωρούμε ακατόρθωτο;

Ας μην ξεχνάμε πως για τους αρχαίους Έλληνες η εμπλοκή στα κοινά ήταν απαραίτητη! Κι όπως είπε ο Νίκος Καζαντζάκης, "Λίγοι είμαστε κι αλίμονο στη γης, αν ξοφληθεί η γενιά μας".
Ανατροπή!

*Πρόεδρος Youth Business Network (ΜΚΟ)




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










204