Άντον Σιλιάνοφ: Παράταση και όχι νέο δάνειο για την Κύπρο εξετάζει η Ρωσία


ΣΟΤΣΙ-  Η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της λήξης δανείου, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να βοηθήσει την Κύπρο να διαχειριστεί την κρίση χρέου, παρά να της προσφέρει νέο δάνειο, είπε τη Δευτέρα ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Άντον Σιλιάνοφ.«Εξετάζουμε περισσότερο τη δεύτερη επιλογή (παράταση)», είπε ο Ρώσος υπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Η Κύπρος ζήτησε τον περασμένο μήνα από τη Ρωσία να παρατείνει το 5ετές δάνειο που της χορήγησε το 2011, ενώ πέρυσι είχε υποβάλει αίτημα για νέο δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ. Είμαστε έτοιμοι για χαλάρωση (των όρων)... Η αναδιάρθρωση του χρέους είναι δυνατή και θα κοιτάξουμε τα επιτόκια, σημείωσε. Επανέλαβε ότι η θέση της Μόσχας είναι ότι η Κύπρος και πάλι θα χρειαστεί επιπρόσθετη οικονομική βοήθεια από την Ευρώπη. «Οι παραχωρήσεις μας δεν θα λύσουν το πρόβλημα της Κύπρου», είπε.

Την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Βάσος Σιαρλή είπε ότι αναμένει η Ρωσία να παρατείνει τη λήξη του υφιστάμενου δανείου στο 2022 από το 2016. Σύμφωνα με το προσχέδιο του Μνημονίου μεταξύ της Κύπρου και της ΕΕ και του ΔΝΤ, η χώρα θα μπορούσε να χρειαστεί έως 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση χρειάζεται έως 7,5 δισ. ευρώ για τις δημοσιονομικές ανάγκες.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


163