Άντρος Καυκαλιάς: Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους συμβασιούχους


 «Το Υπουργείο Παιδείας γνώριζε από τον Ιανουάριο ποιος ήταν ο αριθμός των μαθητών. Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε μείωση του αριθμού των μαθητών για τη μη επαναπρόσληψη των συμβασιούχων». Αυτό τονίζει ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Άντρος Καυκαλιάς, σε συνέντευξή του που παραχώρησε για το Paideia-News. Στιο Α΄μερος της συνέντευξης ο κ. Καυκαλιάς απαντά σε  φλέγοντα ζητήματα της Παιδείας.

Η διαμάχη για επαναδιορισμό των συμβασιούχων

ΕΡ: Υπάρχει μια διαμάχη  για τους διορισμούς στην εκπαίδευση. Εσείς κατηγορείτε την Κυβέρνηση ότι αθέτησε την υπόσχεση της για επαναδιορισμό των συμβασιούχων και από την άλλη ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ σας κατηγορούν ότι εσείς φέρατε την Τρόικα.  Πως απαντάτε;

ΑΠ: Αυτό το τροπάρι που επαναλαμβάνεται συχνά-πυκνά από την Κυβέρνηση και από τον ίδιον τον Υπουργό Παιδείας, έχει κουράσει πραγματικά και δεν οδηγεί πουθενά. Η βαλίτσα του ότι εμείς φέραμε την Τρόικα - μας καλούν μάλιστα οι κυβερνώντες και να σωπάσουμε, υποδεικνύοντας μας ότι δεν δικαιούμαστε να κάνουμε κριτική -  δεν θα πάει μακριά. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν και οι κυβερνώντες και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας ότι αυτοί κυβερνούν και αυτοί έχουν την ευθύνη της πολιτικής που υιοθετούν και των αποφάσεων που εφαρμόζουν.

Οι λόγοι που μας οδήγησαν στην κρίση

Το ποιος έχει φέρει την Τρόικα στην Κύπρο είναι πολυσυζητημένο ζήτημα. Έχει να κάνει με την παγκόσμια οικονομική κρίση, έχει να κάνει με την κρίση του ιδίου του συστήματος, με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και με το μοντέλο που εφαρμόστηκε και υιοθετήθηκε ως απάντηση αυτής της κρίσης, ένα μοντέλο που μας οδηγά σε περαιτέρω ύφεση και περαιτέρω προβλήματα. Έχει να κάνει με τα οικονομικά συμφέρονται και τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σίγουρα έχει να κάνει και με τα εγκληματικά λάθη που έχουν γίνει στο τραπεζικό σύστημα του τόπου – κύρια – αλλά και τα διαρθρωτικά  προβλήματα που αντιμετώπιζε η κυπριακή οικονομία, δευτερευόντως. Αυτοί είναι οι λόγοι που μας οδήγησαν στην κρίση οπόταν θεωρώ ότι δεν μπορεί να είναι αυτή η πολιτική προσέγγιση των όποιων κυβερνώντων.

Πολιτικές αποφάσεις για μέτρα που δεν προνοούνταν από την Τρόικα

 Σε ότι αφορά στον επαναδιορισμό των συμβασιούχων το πρώτο που θέλω να σημειώσω είναι ότι σ’ αυτή τη δύσκολη θέση έχουν φέρει τους συμβασιούχους οι αποφάσεις και  οι πολιτικές των κομμάτων της σημερινής συγκυβέρνησης, τότε αντιπολίτευσης όταν λαμβάνονταν αυτές οι αποφάσεις. Πολύ πριν από την Τρόικα. Όταν ψήφιζαν την παράταση του ορίου αφυπηρέτησης, όταν καταψήφιζαν την μονιμοποίηση 250 συμβασιούχων, όταν αποφάσιζαν και επέβαλλαν τη μη εφαρμογή των νέων ωρολογίων προγραμμάτων, όταν ψήφιζαν πριν μερικούς μήνες την πρόταση του προέδρου του ΔΗΣΥ για παγοποίηση των προαγωγών. Ακολούθησε η υπογραφή του μνημονίου και τα πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται σ’ αυτό και οδηγούν στην απώλεια σημαντικού αριθμού θέσεων στην εκπαίδευση.

Έγγραφο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για θέματα παιδείας

Στο σημείο αυτό θα κάνω και μια αναφορά στο έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για θέματα παιδείας, του οποίου το περιεχόμενο διέρρευσε στο τύπο το περασμένο Μάρτη και περιλάμβανε μια σειρά μέτρα – εισηγήσεις που οδηγούν την εκπαίδευση μας σε κακοτράχαλα μονοπάτια. Και αυτό γιατί στο έγγραφο περιλαμβάνονταν σημαντικές μειώσεις δαπανών για την Παιδεία, μειώσεις μισθών, εξοικονόμηση μέχρι και 3800 θέσεων εκπαιδευτικών, αύξηση των διδακτικών ωρών για τους εκπαιδευτικούς, αύξηση των μαθητών ανά τάξη, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολείων, επιβολή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια.

Είχαμε καλέσει τότε τον Υπουργό, από τον Μάρτη, όταν διέρρευσε αυτό το έγγραφο, να μας πει πώς απαντά, πως αντιδρά το Υπουργείο σε όλα αυτά. Μέχρι σήμερα δεν μας είπε, δεν έχουμε δει καμία αντίδραση από το Υπουργείο. Αντίθετα βλέπουμε μία-μία από αυτές τις απαράδεχτες θέσεις που περιλαμβάνονται στο συγκεκριμένο έγγραφο-απαιτήσεις του ΔΝΤ από την Κυπριακή Δημοκρατία, να υλοποιούνται: δραματική μείωση των κονδυλίων για την Παιδεία, μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών, μειώσεις μισθών στους εκπαιδευτικούς, πίεση σε ότι αφορά τον αριθμό των μαθητών ανά τμήμα. Εμείς επαναλαμβάνουμε και σήμερα την ετοιμότητα μας να συνεργαστούμε με το Υπουργείο για να αποκρούσουμε αυτές τις επιθέσεις. 

«Οι προτάσεις μας για επαναδιορισμό των συμβασιούχων»

ΕΡ: Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για επίλυση του προβλήματος αυτού;

ΑΠ: Θεωρούμε ότι το όλο ζήτημα είναι θέμα φιλοσοφίας, πολιτικών αντιλήψεων, πολιτικών προσεγγίσεων και προτεραιοτήτων. Παρά τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, έχουμε ακόμα να κάνουμε αρκετά. Είναι η ώρα που οι εξαγγελίες όλων μας για επένδυση στην παιδεία, την έρευνα, την καινοτομία, ως βασικοί πυλώνες ανάπτυξης και επανεκκίνησης της οικονομίας, να συναντήσουν την πράξη. Αν υιοθετηθεί αυτή η προσέγγιση είναι βέβαιο ότι το εκπαιδευτικό σύστημα θα απορροφήσει όλους όσοι εκπαιδευτικοί σήμερα κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.

Δυο - τρεις  συγκεκριμένες κινήσεις που μπορεί να βοηθήσουν πρακτικά την κατάσταση είναι η εργαστηριοποίηση περαιτέρω μαθημάτων, η επέκταση των νέων ωρολογίων προγραμμάτων και η ενίσχυση της ειδικής εκπαίδευσης.

«Δεν μπορούμε να επικαλούμαστε μείωση του αριθμού των μαθητών

ΕΡ: Μπορεί με δυόμισι χιλιάδες λιγότερους μαθητές, όπως λέει το Υπουργείο Παιδείας, να διοριστούν όλοι οι  συμβασιούχοι στη Μέση;

ΑΠ: Εμείς θέλουμε να μάθουμε και από το Υπουργείο Παιδείας κατ’ αρχήν πόσες αφυπηρετήσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. Διότι λέμε ότι έφυγε αριθμός μαθητών, αλλά έφυγε και σημαντικός αριθμός εκπαιδευτικών. Φαίνεται ότι στο τέλος της ημέρας, ακόμα και αυτοί οι αριθμοί των δύο-δυόμισι χιλιάδων, να μην είναι οι πραγματικοί, αν θα έχουμε και μετακινήσεις-μεταφορές μαθητών από τον ιδιωτικό στο δημόσιο τομέα. Όταν το Υπουργείο Παιδείας εξάγγελε την πολιτική θέση ότι θα επαναπροσληφθούν όλοι οι συμβασιούχοι, ψηφίσαμε ως Βουλή τον Μάρτιο-Απρίλιο τις κλιμακωτές μειώσεις μισθών στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Ακριβώς, για να επαναπροσληφθούν οι συμβασιούχοι. Και ήδη είχαν γίνει, από τον Ιανουάριο, οι εγγραφές των μαθητών. Άρα γνώριζε το Υπουργείο και η κυβέρνηση ποιος θα ήταν ο αριθμός των μαθητών. Δεν μπορούμε σήμερα να επικαλούμαστε τη μείωση του αριθμού των μαθητών. Αυτή εξάλλου ήταν και η δέσμευση της Κυβέρνησης και η δέσμευση της Βουλής με την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας.

«Πρόχειρη η πρόταση του Προέδρου για εργοδότηση εκπαιδευτικών στην Εθνική Φρουρά»

ΕΡ: Εσείς ως ΑΚΕΛ θα ψηφίσετε στη Βουλή το νομοσχέδιο για εργοδότηση εκπαιδευτικών στην Εθνική Φρουρά;

ΑΠ: Πρέπει πρώτα να δούμε τι είναι αυτό για το οποίο γίνεται λόγος. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Υπάρχει, επιτρέψετε μου να πω, μια προχειρότητα στον τρόπο που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει εξαγγείλει αυτήν την πρόθεση της κυβέρνησης. Ενώ αναμέναμε την περασμένη Τρίτη συγκεκριμένες αναφορές στη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Τρόοδος, αντί τούτου ακούσαμε τον Υπουργό να επιχειρεί να δικαιολογήσει  γιατί και πώς ο Πρόεδρος έκανε τη συγκεκριμένη εξαγγελία και ουσιαστικά να αποκαλύπτεται ότι δεν υπάρχει τίποτε μπροστά μας. Είναι μια πρόθεση η οποία έχει έρθει για να δώσει ίσως κάποιες ελπίδες σε κάποιους ανθρώπους που κινδυνεύουν να μείνουν εκτεθειμένοι από την κατάσταση αυτή. Αναμένουμε να δούμε που θα οδηγήσει  αυτή η εξαγγελία.

«Ο χώρος δράσης του εκπαιδευτικού δεν είναι τα στρατόπεδα»

ΕΡ: Παρόλο που δεν υπάρχει συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη ακόμα πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα, εσείς πως βλέπετε την πρόθεση να αξιοποιηθούν οι άνεργοι εκπαιδευτικοί κάπου αλλού στο δημόσιο τομέα, είτε είναι Εθνική Φρουρά είτε κάπου αλλού;

ΑΠ: Εμείς λέμε ότι υπάρχουν ανάγκες στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Και επειδή θεωρούμε την παιδεία ως κύριο πυλώνα ανάπτυξης, ως το βασικό στήριγμα της κοινωνίας μας, ιδιαίτερα σ’ αυτές τις συνθήκες οικονομικής κρίσης, θεωρούμε ότι αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος. Οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι εκπαιδευτικοί να αξιοποιηθούν στο εκπαιδευτικό σύστημα και να ενισχύσουν αυτήν την προσπάθεια, που όλοι θέλουμε να κάνουμε, για να επανεκκινήσουμε την οικονομία. Δεν θεωρώ ότι ο χώρος δράσης του εκπαιδευτικού είναι τα στρατόπεδα. Άλλη είναι η αποστολή του εκπαιδευτικού. 

ΑΥΡΙΟ ΣΤΟ Β ΜΕΡΟΣ  

Η κατάργηση ΙΔΑΒΕΠ, η Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση, ο διορισμός Επιτροπής Αξιολόγησης, κονδύλια πανεπιστημίων και επιδόματα πανεπιστημιακών, καθώς και άλλα θέματα που προκύπτουν ενόψει της νέας σχολικής περιόδου.

 

*Τα πνευματικά δικαιώματα του  Paideia-News ανήκουν στην εταιρία chr.paideia-newsltd. Απαγορεύεται η αντιγραφή ειδήσεων, επιτρέπεται η διάδοση ειδήσεων μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης  ή αν καταλήγουν στο σύνδεσμο του  Paideia-News 

 

Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter


157