Άντρος Καυκαλιάς: Προσπάθεια επιβολής κομματικού ελέγχου στα Δημόσια Πανεπιστήμια


«Η πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για παύση των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και η αλλαγή στη σύνθεση τους συνιστά αναμφίβολα προσπάθεια επιβολής κομματικού ελέγχου στα Δημόσια Πανεπιστήμια».

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Ανδρέας Καυκαλιάς:

Αναφέρει στη δήλωσή του:

«Οι επιθέσεις κατά των Δημοσίων Πανεπιστημίων συνεχίζονται και κορυφώνονται.

Να θυμίσουμε είχε προηγηθεί η επίθεση από τα συγκυβερνώντα κόμματα κατά της ίδρυσης και λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής.

Είχε προηγηθεί η προσπάθεια να μπουν στο γύψο τα Πανεπιστήμια κατά τη συζήτηση των προϋπολογισμών των Πανεπιστημίων στη Βουλή με το σταύρωμα και τις αποκοπές κονδυλίων.

Έχουν προηγηθεί οι κατά καιρούς τοποθετήσεις στελεχών του ΔΗΣΥ για επιβολή διδάκτρων στα Πανεπιστήμια μας.

Τώρα επιχειρείται και ο κομματικός έλεγχος.

Η πρόταση ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ για παύση των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και η αλλαγή στη σύνθεση τους συνιστά αναμφίβολα προσπάθεια επιβολής κομματικού ελέγχου στα Δημόσια Πανεπιστήμια, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει τις δύο αλληλένδετες αρχές που διέπουν κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα, την αρχή της αυτονομίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Χωρίς μάλιστα να έχει προηγηθεί οποιοσδήποτε διάλογος με τις αρχές των πανεπιστημίων, χωρίς να έχουμε την άποψη του Υπουργείου Παιδείας και του αρμόδιου Υπουργού. Αλήθεια γιατί δεν έχει τοποθετηθεί ακόμα;

Τα Δημόσια Πανεπιστήμια δεν είναι και ποτέ δεν λειτούργησαν ως ημικρατικοί οργανισμοί, όπου το Υπουργικό Συμβούλιο διορίζει το σύνολο των μελών τους και σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατό να προσεγγίζονται ως να είναι ημικρατικοί οργανισμοί και ως βραχίονες παραγωγής γενικής κυβερνητικής πολιτικής.

Θα πρέπει να αφεθούν να λειτουργήσουν ως ελεύθεροι και ανεξάρτητοι οργανισμοί, μακριά από παρεμβάσεις και οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις. Αλίμονο θεσμοί όπως είναι τα Πανεπιστήμια να οδηγηθούν στον πλήρη κομματικό έλεγχο από οποιονδήποτε.

Δηλώνουμε την αποφασιστικότητα μας να συνεχίσουμε να ενεργούμε ώστε να διασφαλιστούν οι δημοκρατικές διαδικασίες εκλογής των Συμβουλίων των Πανεπιστημίων και να προστατευτεί η αυτονομία τους».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










311