Απάντηση Γ. Ελεγκτή προς Καδή: Αμφισβητούμε τη νομιμότητα των χειρισμών του Υπουργείου σας


Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης απέστειλε σήμερα την ακόλουθη απάντηση στον υπουργό Παιδείας για την επιστολή του ημερομηνίας 25 Ιουλίου 2016.

«Αναφέρομαι στο πιο πάνω θέμα και σε απάντηση της επιστολής σας με αρ. 15.58.03.29 και ημερομηνία 25 Ιουλίου 2016, σημειώνω τα ακόλουθα:

(α) Πουθενά σε οποιαδήποτε επιστολή μας δεν αμφισβητήσαμε την εντιμότητα σας. Αμφισβητούμε όμως, με στοιχεία, τη νομιμότητα των χειρισμών του Υπουργείου σας που, όσο δεν διατάζετε έρευνα για απόδοση ευθυνών, συνιστούν και δικούς σας χειρισμούς.

(β) Ουδέποτε η Υπηρεσία μας αξιολόγησε η ίδια το επείγον ή όχι των αναγκών αυτών. Εξέφρασε μόνο την άποψη ότι η πάροδος ενός έτους, χωρίς καν να έχει ανατεθεί μία υπηρεσία, δεν συμβαδίζει με το χαρακτηρισμό της ως επείγουσα. Άποψη στην οποία επιμένουμε. Η δε επίκληση του επείγοντος ενός θέματος, ενώ στην πραγματικότητα δεν είναι επείγον, ώστε να υπάρξει παράκαμψη ανοικτών και διαφανών διαδικασιών, συνιστά κατάχρηση του όρου αυτού. 

(γ) Για ένα εκ των τριών ζητημάτων, που υποτίθεται ήταν επείγοντα και υποτίθεται μόνο η συγκεκριμένη νομική σύμβουλος μπορούσε να αναλάβει, φάνηκε στην πράξη πως η εργασία διεκπεραιώθηκε από υπηρεσιακούς και μη νομικούς. Αυτό αποδεικνύει ότι το αρχικό αίτημα σας προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, που καταγράφεται στην επιστολή σας ημερομηνίας 16 Ιουλίου 2015, δεν ήταν βάσιμο, ούτε και τεκμηριωμένο. Υπενθυμίζω ότι στην επιστολή σας εκείνη είχατε αναφέρει πως και για το θέμα αυτό υπήρχε «επιτακτική ανάγκη για νομική αρωγή». Δεν σας έχουμε αποδώσει κακές προθέσεις για αυτό το θέμα. Το έχουμε αναφέρει ως στοιχείο που αποδεικνύει ότι το αρχικό αίτημα σας προς τον Γενικό Εισαγγελέα για εξασφάλιση νομικών υπηρεσιών, για τα τρία θέματα, ήταν εν πολλοίς αβάσιμο και μη τεκμηριωμένο.

(δ) Παραμένουμε στη θέση ότι το Υπουργείο σας έχει λάβει υπηρεσίες από τη συγκεκριμένη νομική σύμβουλο χωρίς να έχει τηρήσει τις νόμιμες διαδικασίες. Οι υπηρεσίες αυτές καταγράφονται στην επιστολή της νομικής συμβούλου ημερομηνίας 3 Ιουνίου 2016. Εάν για το θέμα της εκπόνησης Κανονισμών σχετικά με το Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στην Ανώτερη και Ανώτατη Εκπαίδευση δεν έχουν ακόμη παρασχεθεί οποιεσδήποτε υπηρεσίες, όπως αναφέρετε στην επιστολή σας, τότε αποδεικνύεται ότι τελικά ούτε και η εκπόνηση των Κανονισμών αυτών δεν ήταν κάτι επείγον, αφού παρήλθε ένα έτος χωρίς ακόμη να έχει αρχίσει καν η εκπόνηση τους. Παραμένουν, εν πάση περιπτώσει, οι υπηρεσίες που η νομική σύμβουλος έχει παράσχει, δηλαδή η έκδοση τριών νομικών γνωματεύσεων και η ετοιμασία της τροποποίησης του περί της Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτερη Εκπαίδευση και της Ίδρυσης και Λειτουργίας Φορέα για Συναφή Θέματα Νόμου, χωρίς να έχει προηγηθεί έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, χωρίς προηγουμένως να έχει ακολουθηθεί οποιαδήποτε διαδικασία ανάθεσης σύμβασης και κυρίως χωρίς να έχει συναφθεί μαζί της οποιαδήποτε συμφωνία. Παραμένουμε λοιπόν στην άποψη ότι οι ενέργειες αυτές του Υπουργείου σας δεν είναι σύννομες και συνεπώς οι πληρωμές για τις πιο πάνω υπηρεσίες δεν μπορούν νόμιμα να προωθηθούν. Για το θέμα αυτό αρμόδια είναι η Γενική Λογίστρια της Δημοκρατίας.

(ε) Το γεγονός ότι, αντί να λάβετε εκ των προτέρων, ως οφείλατε, έγκριση του Γενικού Εισαγγελέα για τις υπηρεσίες που αναφέρονται πιο πάνω, απευθυνθήκατε σε αυτόν 7 μήνες μετά, δεν φαίνεται να σας απασχολεί καθόλου και αυτό μας ανησυχεί. 

(στ) Στην παράγραφο 7 της επιστολής σας επικαλείστε το δημόσιο συμφέρον για να εξηγήσετε, ίσως, γιατί το Υπουργείο σας έλαβε υπηρεσίες από ιδιώτη νομική σύμβουλο παραβιάζοντας τη σχετική νομοθεσία. Παρέλκει ίσως να σας υπενθυμίσω ότι η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει απόκλιση από τη νομιμότητα.
(ζ) Ουδέποτε αμφισβητήσαμε την καταλληλότητα της υπό αναφορά νομικής συμβούλου. Αυτό με το οποίο διαφωνούμε, έντονα μάλιστα, είναι με τη θέση σας, στην οποία δυστυχώς επιμένετε, ότι δεν υπάρχει στην Κύπρο άλλος δικηγόρος που θα μπορούσε να παράσχει τις υπηρεσίες που παρέχει η συγκεκριμένη νομική σύμβουλος, που στο μεγαλύτερο τους μέρος θα αρχίσουν να παρέχονται ένα έτος μετά που το Υπουργείο σας διαπίστωσε την ανάγκη εξασφάλισης των υπηρεσιών αυτών. Ακόμη και για θέματα νομοπαρασκευαστικής εργασίας, σας προτρέπω να αναλογιστείτε πόσα δικηγορικά γραφεία στην Κύπρο έχουν, με τον ένα ή άλλο τρόπο, ασχοληθεί κατά καιρούς με τέτοια θέματα. Σημειώνω δε ότι παραλείπετε να σχολιάσετε τη σχετική εγκύκλιο της αρμόδιας αρχής δημοσίων συμβάσεων με αρ. ΓΛ/ΑΑΔΣ 76 που εκδόθηκε στις 27 Απριλίου 2016 με τίτλο «Αγορά νομικών υπηρεσιών για συγκεκριμένη χρονική περίοδο» στην οποία διευκρινίζεται ότι, ακόμη και για συμβάσεις που δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των Ευρωπαϊκών Οδηγιών του τομέα δημοσίων συμβάσεων (2014/23/ΕΕ, 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ), ισχύουν και πρέπει να εφαρμόζονται οι αρχές της διαφάνειας, της ίσης μεταχείρισης και της μη διάκρισης των οικονομικών φορέων, στις οποίες μάλιστα τώρα προστίθεται και η αρχή της προστασίας του ανταγωνισμού η οποία θα πρέπει επίσης να εξυπηρετείται και να διασφαλίζεται κατά το δυνατό ευρύτερα σε κάθε είδους δημόσια σύμβαση. Έστω δε και εκ του περισσού, επαναλαμβάνω ότι πολύ διαφορετικό θα ήταν να είχε απευθυνθεί το Υπουργείο σας στην συγκεκριμένη νομική σύμβουλο για μία κατεπείγουσα και συγκεκριμένη ανάγκη του, από το να χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο πρόσωπο ως μόνιμος νομικός σύμβουλος του Υπουργείου σας για κάθε του ανάγκη σε νομικές υπηρεσίες.

2. Εφόσον η δική σας επιστολή ήταν σήμερα σε όλες τις ημερήσιες εφημερίδες, δίνουμε και τη δική μας στη δημοσιότητα.
(Δρ Οδυσσέας Φ. Μιχαηλίδης)
Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










181