Απάντηση στο Σύνδεσμο Καθηγητών Τέχνης


ΤΟΥ ΝΤΙΝΟΥ ΤΣΕΛΕΠΟΥ*

 Αν και δεν θα ήθελα να μπω σε διάλογο και αντιπαράθεση με τον Σύνδεσμο Καθηγητών Τέχνης (και Τεχνικού Σχεδίου, όπως τους αρέσει να αυτό-αποκαλούνται), θα ήθελα να θέσω κάποιες απόψεις για το θέμα της πρόσφατης ανακοίνωσης του, γιατί φαίνεται ότι δεν έχουν την πλήρη εικόνα των γεγονότων.

Το πρώτο αφορά την πρόταση για δημιουργία ενός μαθήματος Σχεδίου που να περιλαμβάνει το ελεύθερο και το Τεχνικό Αρχιτεκτονικό Σχέδιο. Η πρόταση προήλθε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και έγινε δεκτή, τόσο από τον Υπουργό, όσο και από την ΟΛΤΕΚ (βλέπεται και το σχετικό έγγραφο).

Η πρόταση για τετράωρο μάθημα, με δύο ώρες Γραφικές Τέχνες και δύο ώρες εικαστικά ακούστηκε για πρώτη φορά από τον πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Δημήτρη Ταλιαδώρο σε κοινή σύσκεψη ΟΕΛΜΕΚ – ΟΛΤΕΚ με τον Υπουργό Παιδείας. Στη συνάντηση αυτή προσωπικά είπα ότι εκτιμώ ότι αυτή θα μπορούσε να ήταν μια συμβιβαστική λύση, ενώ επίσημα η ΟΛΤΕΚ, δια του προέδρου της απάντησε ότι θα μελετήσει την πρόταση, αν και όταν γίνει επίσημα. Όταν η πρόταση έγινε επίσημα από τον Υπουργό, έγινε δεκτή από την ΟΛΤΕΚ, παρά την αρχική αντίδραση του Συνδέσμου Γραφικών Τεχνών, όχι γιατί μας ικανοποιούσε πλήρως, αλλά γιατί θεωρήσαμε ότι θα λειτουργούσε θετικά για την ωρολόγιο πρόγραμμα για το καλό των παιδιών.
Ως ΟΛΤΕΚ, κάναμε κάποιες εισηγήσεις για βελτίωση του ωρολογίου προγράμματος. Κάποιες από αυτές έγιναν δεκτές και κάποιες άλλες όχι. Είπαμε τελικά ΝΑΙ στην τελική πρόταση του Υπουργείου, γιατί εκτιμούμε οτιδήποτε αντικαταστήσει το σημερινό Ενιαίο Λύκειο, θα είναι σίγουρα καλύτερο..
Είναι καιρός ο Σύνδεσμος καθηγητών Τέχνης να σοβαρευτεί να καταλάβει ότι ο χώρος της Παιδείας δεν μπορεί να είναι πεδίο αντιπαράθεσης και κύρια δεν μπορεί ο καθένας να απαιτεί να διδάσκει αντικείμενα στα οποία δεν είχε εκπαίδευση σε βάθος. Δεν μπορεί ο καθηγητής Τέχνης να διδάσκει Τεχνικό και Αρχιτεκτονικό Σχέδιο, δεν μπορεί να διδάσκει Γραφικές Τέχνες. Έστω και αν κάποιο έβαλαν στον τίτλο του συνδέσμου τους το Τεχνικό Σχέδιο, δεν σημαίνει ότι έγιναν αρχιτέκτονες…
Και μια πρόκληση για το σύνδεσμο Καθηγητών Τέχνης. Να γίνει μια λίστα των μελών σας και να κληρωθούν δέκα καθηγητές Τέχνης, οι οποίοι να λύσουν μαζί με τους μαθητές το θέμα που θα δοθεί στο τεχνικό-Αρχιτεκτονικό Σχέδιο. Είμαι βέβαιος (και μπορεί να στοιχηματίσω), ότι τουλάχιστον οι μισοί δεν θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τη βάση….

*Αντιπρόεδρος ΟΛΤΕΚ




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










192