Αρχίζει στις 9.30 σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη


Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θέτει ενώπιον των πολιτικών αρχηγών σε σύσκεψη στις 9.30 το πρωί στο Προεδρικό εναλλακτική πρόταση για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει μετά την απόρριψη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της απόφασης του Γιούρογκρουπ για επιβολή τέλους αλληλεγγύης επί των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Η πρόταση αναμένεται ότι θα τεθεί αργότερα το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Αποχωρώντας στις 10 χθες βράδυ από το Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις πρώτα με το Υπουργικό του Συμβούλιο και αργότερα με τους στενούς του συνεργάτες, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης φέρεται να δήλωσε ότι η λύση για τη διάσωση της Κύπρου πρέπει να ληφθεί το αργότερο μέχρι σήμερα Πέμπτη, προσθέτοντας ότι δεν μας παίρνει άλλος χρόνος και όλοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Σύμφωνα με Κυβερνητικές πηγές, η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός διαρθρωτικού επενδυτικού ταμείου με την ενίσχυση διαφόρων Ταμείων Προνοίας, ακινήτων, κ.λπ. με στόχο να εξασφαλιστεί ένα ψηλό επίπεδο ποσού, το οποίο να στηριχθεί με ένα επιπρόσθετο ποσό από τους Ευρωπαίους δανειστές. Το ταμείο αυτό, θα συνδεθεί με την έκδοση ομολόγων και με τις προοπτικές του φυσικού αερίου.

Η πρόταση φαίνεται να έτυχε νομικής και τεχνοκρατικής μελέτης, η οποία θα συνεχιστεί μέχρι και τις πρωινές ώρες σήμερα. Κύκλοι του Προεδρικού ανέφεραν ότι "το βασικό είναι αυτό το ταμείο να μην επιβαρύνει την Κυβέρνηση, κάτι που δεν θα γίνει αποδεκτό από την τρόικα".

Η τρόικα φαίνεται να είναι ανένδοτη όσον αφορά το κούρεμα στο επίπεδο των 100 χιλ. ευρώ, ενώ οι Γερμανοί επιμένουν έστω και σε ένα "συμβολικό" κούρεμα στις καταθέσεις των Ρώσων καταθετών.

Κρίσιμη είναι η κατάσταση με τη Λαϊκή Τράπεζα, στην οποία η κατάσταση πλέον δεν διασώζεται, ενώ αναπνοές ζωής προσπαθούν να δοθούν για να διασωθεί η Τράπεζα Κύπρου.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










138