Αρχίζει την Κυριακή στην Αρχιεπισκοπή η Β΄ Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου


Ομιλία από τον Αλβανίας Αναστάσιο

Όλα αυτά, όπως ανακοίνωσε σήμερα Τετάρτη, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος εντάσσονται στην Β’ Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου που διοργανώνει η Ιερά Αρχιεπισκοπή, αρχής γενομένης από την Κυριακή, με ομιλία από τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο με θέμα «Πολυθρησκειακή Ευρώπη και Ορθοδοξία».

Την Κυριακή, τους παρευρισκόμενους στην Αίθουσα Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ’ θα καλωσορίσει ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος και θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργο Δημοσθένους. Η πρώτη μέρα της Εβδομάδας Πολιτισμού και Βιβλίου ολοκληρώνεται με το άνοιγμα Έκθεσης Βιβλίου και Αγιογραφίας από τον Αρχιεπίσκοπο και ύμνους από το Χορό Ιεροψαλτών «Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός» υπό την διεύθυνση του Πρωτοπρεσβύτερου, Δημήτριου Δημοσθένους.

Στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι «μέσα στα πλαίσια των επαφών που θέλουμε να έχουμε με τον λαό μας και δη με τους νέους ανθρώπους» από πέρσι έχουμε θεσπίσει την Εβδομάδα Πολιτισμού και Βιβλίου η οποία συνεχίζεται και φέτος εμπλουτισμένη όμως με όλες τις μορφές της τέχνης που χρησιμοποιούνται στην Χριστιανική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που αρχίζει την Κυριακή 7 Οκτωβρίου θα βρίσκονται σε χώρους της Αρχιεπισκοπής, αγιογράφοι, άνθρωποι που θα κατασκευάζουν ψηφιδωτά, ψάλτες της εκκλησιαστικής υμνωδίας καθώς και αργυροχόοι οι οποίοι φτιάχνουν τα διάφορα εκκλησιαστικά κειμήλια όπως εξαπτέρυγα, σταυρούς, Ευαγγέλια, θυμιατά.

Ξενάγηση στο Βυζαντινό Μουσείο

Ο Μακαριότατος είπε ότι παρέχεται η ευκαιρία στους νέους να ξεναγηθούν στο Βυζαντινό Μουσείο, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη αλλά και σε όλο το Μέγαρο της Αρχιεπισκοπής, «για να δουν πώς ζούμε εμείς οι Κληρικοί μέσα στην Εκκλησία».

«Θέλουμε να ανοίξουμε τις πόρτες ούτως ώστε να μας πλησιάσει καλύτερα το ποίμνιό μας γιατί θέλουμε να είμαστε σε όσο το πιο δυνατή στενή επαφή έτσι θα έχουμε την χαρά για μια ολόκληρη εβδομάδα να έχουμε τους μαθητές να επισκέπτονται τον χώρο και τα απογεύματα τους μεγάλους για να παρακολουθούν ομιλίες με αντικείμενο ένα μεγάλο φάσμα της ζωής της Εκκλησίας για να μας πλησιάσει ο λαός», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Ο χώρος αυτός του ανήκει

Απαντώντας σε ερώτηση γιατί η Ιερά Αρχιεπισκοπή αποφάσισε να καταστήσει στην ουσία θεσμό την συγκεκριμένη Εβδομάδα, ο Μακαριότατος είπε πως «έχουμε παρατηρήσει προ πολλού ότι οι νέοι μας, θεωρούν την Αρχιεπισκοπή και τις Μητροπόλεις ως χώρους οι οποίοι ανήκουν μόνο σε εμάς και αυτό δεν είναι ορθό διότι οι χώροι αυτοί ανήκουν σε όλο τον χριστιανικό κόσμο του νησιού μας». Όπως είπε ο Αρχιεπίσκοπος, «εδώ μπορεί ελεύθερα ο καθένας να έρθει και μάλιστα να ζητήσει να εξυπηρετηθεί, βεβαίως περισσότερο από εκκλησιαστικής απόψεως, διότι εμείς θέλουμε να αντιληφθεί ο κόσμος ότι ο χώρος αυτός του ανήκει, είναι δικός του, δεν είναι δικός μας».

«Μπορεί να μένουμε σε αυτό τον χώρο αλλά δεν είναι δικός μας και ανήκει σε όλο τον κόσμο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου έτσι δικαιωματικά ο καθένας και δη τα παιδιά, οι μικροί, τώρα που είναι νέοι, πρέπει να αντιληφθούν ότι αυτός ο χώρος τους ανήκει και ελεύθερα μπορούν να εισέρχονται μέσα  σε αυτόν τον χώρο», είπε ο Αρχιεπίσκοπος.

Όλες οι εκδηλώσεις εντάσσονται στο επίσημο πρόγραμμα της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία και θα πραγματοποιούνται στους χώρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου.
Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.Newsletter15