Bloomberg: Το 2012 έκανε τους κροίσους πλουσιότερους


Το άθροισμα της περιουσίας των 100 πλουσιότερων ανθρώπων, σύμφωνα με τον κατάλογο του Bloomberg, εκτινάχθηκε στα 1,9 τρισ. δολάρια, ενώ αυξήθηκε κατά 241 δισ. δολάρια σε σχέση με το 2011. Στην πεντάδα των ανθρώπων με τον μεγαλύτερο πλούτο συγκαταλέγεται ο ιδρυτής της αλυσίδας ειδών επίπλωσης και σπιτιού ΙΚΕΑ.
Για τους πολλούς το 2012 ήταν έτος ανεργίας, εργασιακής ανασφάλειας ή ακόμα και εξαθλίωσης. Για τους κροίσους του κόσμου, όμως, τους 100 κατά τεκμήριο πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη η περασμένη χρονιά δεν ήταν τίποτε περισσότερο παρά ακόμα ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα του πλουτισμού αλλά και της ανισοκατανομής του πλούτου σε παγκόσμια κλίμακα.
Αν λοιπόν η ευτυχία αποτιμάται σε χρήματα τότε ο Κάρλος Σλιμ και ο Αμάνσιο Ορτέγκα θα πρέπει να αισθάνονται οι πιο ευτυχείς άνθρωποι στον κόσμο. Ο Σλιμ διότι ακόμα μία χρονιά παραμένει στην κορυφή της σχετικής λίστας και ο Ορτέγκα διότι αύξησε περισσότερο από κάθε άλλο «ανταγωνιστή» την προσωπική περιουσία του.

Ο 72χρονος μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών είδε τους πελάτες της εταιρείας του στη Λατινική Αμερική να μειώνονται 5,8%. Ωστόσο τα κέρδη από τις άλλες δραστηριότητές του στον χρηματοπιστωτικό και ασφαλιστικό κλάδο αύξησαν συνολικά την περιουσία του κατά 21% στα 75 δισ. δολάρια.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το 2013 συνιστά «πολύ μεγάλη πρόκληση» για τον μεξικανό κροίσο καθώς η εταιρεία του America Movil, «δεν είναι πια μια ταχέως αναπτυσσόμενη επιχείρηση όπως στο παρελθόν», όπως σημειώνει στο Bloomberg ο Κρις Κινγκ. Ασφαλώς ο Σλιμ δεν πρόκειται να φτωχύνει, αλλά ίσως την επόμενη χρονιά να παραδώσει την πρωτοκαθεδρία του στον υπ' αριθμόν 2 πλουσιότερο άνθρωπο το 2012, τον Μπιλ Γκέιτς.

Ο 57χρονος Αμερικανός αύξησε κατά 7 δισ. δολάρια τα κέρδη του από τη Microsoft. Ενας άλλος Αμερικανός, ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ υποχώρησε κατά μία θέση στη λίστα του Bloomberg καθώς ο ισπανός ιδιοκτήτης του ομίλου Inditex Αμάνσιο Ορτέγκα κατάφερε να αυξήσει θεαματικά την περιουσία του. Ο Ορτέγκα επωφελήθηκε από την άνοδο του ιματισμού σε παγκόσμιο επίπεδο που έδωσε νέα ώθηση στις φίρμες του ομίλου (Zara, Bershka, Massimo Dutti), αλλά και από την αμερικανική φορολογία που μείωσε τα εισοδήματα του Μπάφετ.

Στην πεντάδα των ανθρώπων με τον μεγαλύτερο πλούτο συγκαταλέγεται ο ιδρυτής της αλυσίδας ειδών επίπλωσης και σπιτιού ΙΚΕΑ. Την περασμένη χρονιά ο σουηδός επιχειρηματίας έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα οικονομικά στοιχεία της μητρικής εταιρείας, τα κέρδη της οποίας διοχετεύονται εν μέρει σε φιλανθρωπικά ιδρύματα, παρέχοντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές φορολογικό καταφύγιο στον 86χρονο Ινγκβαρ Κάμπραντ.

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκεται και ο γάλλος κροίσος Μπερνάρ Αρνό, ο οποίος την περασμένη χρονιά δέχτηκε σκληρή κριτική από τους συμπατριώτες τους όταν αποφάσισε να μετοικήσει στο Βέλγιο για να επωφεληθεί από τους χαμηλότερους συντελεστές φορολόγησης. Στην 36η θέση βρέθηκε ο ρώσος Αλισερ Ουσμάνοφ, ο πλουσιότερος των ρώσων ολιγαρχών και συνιδιοκτήτης της αγγλικής ομάδας Αρσεναλ. 

Για τον πίνακα στο πιο κάτω φωτογραφία




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










716