Βράβευση της Κύπριας λογοτέχνιδας Κωνσταντίας Σωτηρίου με το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας


  Με αφορμή τη βράβευση της Κύπριας λογοτέχνιδας Κωνσταντίας Σωτηρίου με το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας για το διήγημα «Έθιμα Θανάτου» (βλ. το ίδιο το διήγημα εδώ: https://granta.com/death-customs/), οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού επιθυμούν να εκφράσουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στη συγγραφέα, καθώς και στη μεταφράστρια του διηγήματος στα αγγλικά, Λίνα Πρωτοπαπά. Η διεθνής αυτή διάκριση αποτελεί τιμή για την Κύπρο και προβάλλει τη σύγχρονη λογοτεχνική μας δημιουργία στο εξωτερικό. Είναι η πρώτη φορά που συγγραφέας από την Κύπρο βραβεύεται με το εν λόγω βραβείο, ενώ είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία του διαγωνισμού που βραβεύεται μεταφρασμένο διήγημα.

Τα αποτελέσματα του τελικού σταδίου του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν στο Κεμπέκ του Καναδά. Προηγουμένως το διήγημα είχε κερδίσει στην περιφέρεια Ευρώπης και Καναδά και στη συνέχεια συναγωνίστηκε με τα διηγήματα που κέρδισαν στις αντίστοιχες αναμετρήσεις των υπόλοιπων περιφερειών: Αφρική, Ασία, Καραϊβική και Ειρηνικός.

Το σκεπτικό της Επιτροπής αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται για «μια ποιητικά έντονη και σύνθετη ως προς τη μορφή και το θέμα/ιστορία, η οποία, ωστόσο, παραμένει αξιοθαύμαστα καθαρή και συγκινητική και επάξια κερδίζει το Βραβείο Διηγήματος της Κοινοπολιτείας».

Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό παραπέμπεται στην ιστοσελίδα των διοργανωτών: https://www.commonwealthwriters.org/constantia-soteriou-2019-commonwealth-short-story-prize-overall-winner/




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










848