CUT OUT 2015: Έκθεση έργων τελειοφοίτων Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών


Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία τα εγκαίνια της έκθεσης με έργα των τελειόφοιτων καθώς και η τελετή βράβευσης των αριστούχων φοιτητών του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Η έκθεση των τελειόφοιτων, που αποτελεί ετήσιο θεσμό, έχει στόχο όχι μόνο να γιορτάσει τον τελικό προορισμό της τετραετούς φοίτησης αλλά να προβάλλει και να αναδείξει την δημιουργική δουλειά που γίνεται στο Τμήμα σε πιθανούς εργοδότες μελλοντικούς συνεργάτες ή πελάτες από την επαγγελματική παραγωγή.

Στα κατάμεστα, από επισκέπτες, εργαστήρια Γραφιστικής και Φωτογραφίας του Τμήματος, που βρίσκονται στην πλατεία Ηρώων, τα έργα των φοιτητών προβλήθηκαν σε έντυπη μορφή, ως αφίσες, βιβλία, περιοδικά, σχέδια συσκευασίας, προϊόντων και άλλων τρισδιάστατων κατασκευών καθώς και σε ηλεκτρονική μορφή για διαδραστικές εφαρμογές, έργα με σχεδιοκίνηση, κινηματογραφικές παραγωγές και εικονικά περιβάλλοντα.

Κατά την τελετή βράβευσης τιμήθηκαν οι τελειόφοιτοι φοιτητές Μικαέλλα Χρυσοστόμου με 1ο βραβείο στην κατεύθυνση Γραφικών Τεχνών και Λιασής Καρασάββας με 1ο βραβείο στην κατεύθυνση Πολυμέσων.

Μαζί με τα βραβεία αριστείας, απονεμήθηκε και χρηματικό ποσό 500 ευρώ στον καθένα ξεχωριστά, χορηγίες από τις εταιρείες CopyShop και Primetel αντίστοιχα. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η Μικαέλλα Χρυσοστόμου, εφόσον κατέχει την υψηλότερη συνολική βαθμολογία του έτους της, μπορεί να διεκδικήσει υποτροφία για οποιοδήποτε μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Εκτός από τους αριστούχους τελειόφοιτους, βραβεύθηκαν στην ίδια τελετή και οι πρωτεύσαντες φοιτητές κάθε έτους, ανά κατεύθυνση σπουδών.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο πρόεδρος του Τμήματος, Ευριπίδης Ζαντίδης, ανέφερε ότι στην έκθεση παρουσιάζονται τα αποτελέσματα σκληρής δουλειάς και μόχθου έπειτα από τέσσερα χρόνια διεπιστημονικής σκέψης, θεωρητικής και οπτικής έρευνας και δημιουργικής επεξεργασίας σε αναθέσεις οπτικοακουστικού σχεδιασμού.

Επεσήμανε ότι το Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών, εκτός από τον εκπαιδευτικό και ερευνητικό του ρόλο στα πλαίσια της Πανεπιστημιακής Κοινότητας, επιδιώκει δημιουργικές συνεργασίες, καθώς και την εμπλοκή των φοιτητών σε κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα, στην προσπάθεια του για ενεργή συνεισφορά στην πολιτισμική ζωή του τόπου. Το γεγονός ότι το Τμήμα είναι μέσα στην πρώτη τετράδα στις προτιμήσεις των τελειόφοιτων μαθητών παγκύπρια, αντανακλά τη διαχρονική ανάγκη, σημασία και παρουσία που έχουν η Γραφιστική και ο σχεδιασμός Πολυμέσων στη μετάδοση μηνυμάτων.

Τόνισε επίσης ότι επιβάλλεται να γίνει αντιληπτό ότι χωρίς τη σπουδή που προσφέρει το Τμήμα, η κοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, αφού οπουδήποτε κι αν κοιτάξει κανείς, εντοπίζει ένα έργο για το οποίο έχουν ευθύνη οι σχεδιαστές που ασχολούνται με τις Γραφικές Τέχνες και τα Πολυμέσα• από τις σημάνσεις των εξόδων κινδύνου έως τις εφαρμογές σε κινητές συσκευές, οι σχεδιαστές δηλώνουν το ουσιώδες παρόν τους. Για το λόγο αυτό, το έργο το οποίο καλούνται να εκτελέσουν είναι εξίσου σημαντικό με το έργο οποιουδήποτε άλλου επιστήμονα κι ως εκ τούτου δεν θα έπρεπε να γίνονται μεθοδεύσεις για την αφαίρεση των μαθημάτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών από το ωρολόγιο πρόγραμμα στα σχολεία, ενώ αντίθετα θα έπρεπε να υπάρχουν πρόνοιες για την αύξηση τους.

Τέλος, πρόσθεσε ότι η συμμετοχή των φοιτητών του Τμήματος σε εκθέσεις , διαγωνισμούς και καλλιτεχνικές διοργανώσεις προσφέρει στην αισθητική καλλιέργεια του κοινού και αποφέρει γνωστικές εμπειρίες , διακρίσεις και ικανοποίηση τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

 Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.
Newsletter


119