Δεν αφήνουμε κανέναν να καταστρέψει την παιδεία μας


ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΣΑΚΚΙΣΤΟΥ*

Τις τελευταίες ημέρες όπως είναι εμφανές είμαστε όλοι μάρτυρες του μεγαλύτερου ξεπουλήματος της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και γενικότερα του εκπαιδευτικού συστήματος του τόπου μας. Η  Κύπρος τώρα  περνάει τις πιο δύσκολες και κρίσιμες στιγμές της μετά το δίδυμο έγκλημα του 1974, με την διαφορά ότι τότε οι ξένες δυνάμεις χρησιμοποιούσαν τα όπλα για να επιβάλουν τα θέλω τους, ενώ τώρα παίρνουν διάφορα οικονομικά μέτρα για να γονατίσουν το λαό μας.

Η 15η Μαρτίου η οποία σημαδεύτηκε με το μεγαλύτερο ξεπούλημα της οικονομίας του τόπου μας,  είναι μια μέρα που όλοι θα την θυμόμαστε για πάντα. Στο Eurogroup  όπως ήταν αναμενόμενο προσπάθησαν,  και συνεχίζουν να προσπαθούν,  να επιβαρύνουν  τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού ξεκινώντας πρώτα από τους φοιτητές.

Πριν από λίγες μέρες ακούσαμε την θέση της Τρόικα για την επιβολή Διδάκτρων στα Κρατικά Πανεπιστήμια της Κύπρου, ως ένα κερδοφόρο μέτρο το οποίο θα βοηθήσει την Κύπρο να βγει  γρηγορότερα από την δύσκολη θέση στη οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή.   Κύριοι “ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΑΣ’’. Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση του τόπου δεν είναι για τις διαπραγματεύσεις σας. Η δωρεάν εκπαίδευση είναι το μεγαλύτερο αγαθό και  το σημαντικότερο δικαίωμα που έχουν οι Κύπριοι φοιτητές και δεν θα αφήσουμε κανένα να την ξεπουλήσει. Το δικαίωμα μας στη μόρφωση δεν πουλιέται και δεν θα αφήσουμε κανένα να εξευτελίσει την παιδεία μας. Όποιος πιστεύει ότι μπορεί να το πράξει αυτό να ξέρει ότι θα βρει ενωμένο το Φοιτητικό Κίνημα απέναντι τους και στην πρώτη γραμμή θα βρει την νεολαία της Αριστεράς,που σε καμία περίπτωση δεν έμαθε ποτέ να συμβιβάζεται με τέτοιου είδους ενέργειες, που σκοτώνουν τη νέα γενιά.

Τέτοιου είδους νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν μπορούν να βοηθήσουν την οικονομία του τόπου μας, αντιθέτως θα φέρουν σε ακόμα πιο δυσμενή θέση τους Κύπριους πολίτες οι οποίοι βρίσκουν διέξοδο το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ για να μπορέσουν να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Σε τέτοιες περιόδους είναι υποχρεωμένη τόσο η Τρόικα όσο και η Κυβέρνηση να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ούτως ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν οι φοιτητές κανονικά τις σπουδές τους για να μπορέσει να επέλθει ανάπτυξη του τόπου. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα Κρατικά Πανεπιστήμια να μετατραπούν σε Ιδιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.

Για την Αριστερά η σωστή Τριτοβάθμια Εκπαίδευση ήταν ανέκαθεν πάγια θέση της, μέσα και από τις όποιες δυσκολίες πέρασε ο κυπριακός λαός. Καλούμε την κυβέρνηση για ακόμα μια φορά πρώτα και κύρια, να συνεργαστεί με τους ιδιοκτήτες των Ιδιωτικών Πανεπιστημίων για να μειώσουν τα δίδακτρα.

Παράλληλα,  θα ήταν καλό να επαναπροσδιοριστούν τα κριτήρια με τα οποία φοιτητές από Ιδιωτικά Πανεπιστήμια,αλλά και φοιτητές που σπουδάζουν σε άλλες χώρες να έρχονται να συνεχίζουν τις σπουδές τους στα κρατικά μας Πανεπιστήμια. Λόγο των οικονομικών δυσκολιών  που θα αντιμετωπίζουν οι οικογένειες θα ήταν χρήσιμο οι φοιτητές που δεν θα μπορούν να τελειώσουν τις σπουδές τους στο χώρο που βρίσκονται τώρα να έχουν την ευκαιρία να  αποφοιτήσουν από τα κρατικά Πανεπιστήμια ώστε να μην αφήνουν στη μέση τις σπουδές τους.  Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακόμα και το θέμα της κατάργησης των εξετάσεων εισδοχής στο Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να εξεταστεί από το Υπουργείο Παιδείας ούτως ώστε όλοι οι φοιτητές να μπορούν να σπουδάσουν είτε στο Πανεπιστήμιο Κύπρου είτε  στο ΤΕΠΑΚ.

Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες αυτή τη στιγμή δεν έχουν χώρο στην κυπριακή κοινωνία με τις οικονομικές δυσκολίες που μας διακατέχουν. Για όσους πιστεύουν ότι πρέπει να ξεπουληθεί η παιδεία του τόπου μας για να μπορέσει η κυπριακή οικονομία να επιβιώσει, η απάντηση μας είναι ένα δυνατό και μαζικό ΟΧΙ. Δεν θα αφήσουμε κανένα να αγγίξει την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Η δωρεάν παιδεία είναι δικαίωμα μας και δεν θα το χαρίσουμε  σε κανένα. Σε καμιά Τρόικα, σε καμιά Κυβέρνηση. Η παιδεία ανήκει στο λαό και στο λαό θα πρέπει να παραμείνει.

*Πρόεδρος  Προοδευτικής Κ.Φ. Πανεπιστημίου Κύπρου

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










131