Διαξιφισμοί και ένταση για το Παγκύπριο Γυμνάσιο


Χαρακτηριστικό του κλίματος και της έντασης που υπήρξε είναι και το γεγονός ότι ενώ η όλη διαδικασία υπολογίστηκε να κρατήσει περίπου μιάμιση ώρα, διάρκεσε τρεισήμισι ώρες. Άρχισε στις 9 το πρωί και τέλειωσε στις 12.30 μ.μ . Σε πολλές περιπτώσεις εξαπολύθηκαν και φραστικές επιθέσεις εναντίον της ομάδας των Τεχνικών Υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι έκαναν την παρουσίαση των σχεδίων.

Μετά το τέλος της ομιλίας του υπουργού (δημοσιοποιήσαμε αυτούσια, λίγο πιο πριν) τα μέλη της Κίνησης για την υπεράσπιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου αμφισβήτησαν με σφοδρότητα τη διαδικασία που ακολουθήθηκε και κατηγόρησαν το υπουργείο για έλλειψη διαλόγου. Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος ήταν έντονος όταν απαίτησε να ακουστούν και οι αντίθετες απόψεις, επειδή όπως είπε, υπήρξαν αφορισμοί και αιχμές και για χαμηλές επιδόσεις των μαθητών του Παγκυπρίου και του Λυκείου Παλλουριώτισας στις Παγκύπριες. Επίσης, εξέφρασε την αντίθεσή του για τη λειτουργία στους χώρους του Παγκυπρίου, του μουσικού σχολείου, ζητώντας να μετακινηθεί σε άλλη περιοχή, για να βολεύει όλους τους κατοίκους και όχι μόνο εκείνους του Καϊμακλίου και της Παλλουριώτισσας

Ανεβαίνοντας στο βήμα, ο εκ μέρους της Επιτροπής ο πρώην γυμνασιάρχης του Παγκυπρίου Γιώργος Χατζηκωστής είπε ότι το Παγκύπριο γνώρισε την αστοργία επί δεκαετίες από όλες τις κυβερνήσεις. Απαντώντας σε κατηγορίες περί καπηλείας του ονόματος Παγκυπρίου είπε ότι καπηλεύεται κάποιος κάτι σε ένα κατάστημα, πουλώντας. «Εμείς δεν έχουμε κάτι να πουλήσουμε» πρόσθεσε. Συνεχίζοντας ζήτησε από τον υπουργό να οργανώσει συζήτηση, για να γίνει διάλογος και να μην προχωρεί πραξικοπηματικά, υποστηρίζοντας ότι αυτό που γίνεται σήμερα δεν είναι διάλογος

Επίσης ο Χάρης Φεραίος έθεσε θέμα διαδικασίας και υποστήριξε ότι η ορθή οδός για να γίνονταν τα σχέδια θα ήταν δια της προκήρυξης αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, και όχι να γίνουν από τους εργοδοτούμενους του Υπουργείου (Τεχνικές Υπηρεσίες) οι οποίοι είναι και οι πελάτες του. Ακολούθως κατηγόρησε τον υπουργό ότι είναι κλειστός σε διάλογο.

Σε ψηλούς τόνους ο υπουργός Παιδείας απάντησε λέγοντας ότι όποτε ζητήθηκαν τα σχέδια δόθηκαν. Απαντώντας στην κατηγορία για έλλειψη διαλόγου είπε στα μέλη της επιτροπής : «Προσβάλλετε τη Δημοκρατία» Ο κ. υπουργός είπε ότι όλοι υπαινιγμοί περί προθέσεων για αλλοίωση του χαρακτήρα του Παγκυπρίου και της ελληνικότητάς του αποτελούν αγκάθι στη συζήτηση.

Τέλος συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση που υπάρξουν εισηγήσεις επί των σχεδίων, αυτές θα μελετηθούν. Το έργο αναμένεται να τελειώσει σε δυόμισι χρόνια.

 

 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










292