Διάλεξη: «Η ιουδαϊκή παρουσία στην Κύπρο κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο»


  Το Κέντρο Πολιτιστικής Κληρονομιάς διοργανώνει διάλεξη με θέμα «Η ιουδαϊκή παρουσία στην Κύπρο κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο», την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 7.30 μμ. στην αίθουσα διαλέξεων του ΚΕΠΟΚ.

Ομιλήτρια θα είναι η Εύα Πολυβίου, Διδάκτωρ Αρχαίας Ιστορίας και Καθηγήτρια στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας.

Η παρουσία των Ιουδαίων στην Κύπρο μαρτυρείται ήδη από τα πρώτα ελληνιστικά χρόνια. Η γεωγραφική θέση της Κύπρου, μόλις λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Ιουδαία, και ο φυσικός της πλούτος, την καθιστούσαν έναν εξαιρετικά ελκυστικό προορισμό. Επιπλέον, η θέση της νήσου ως πτολεμαϊκή κτήση, θα πρέπει να αποτέλεσε έναν επιπρόσθετο λόγο για τη δημιουργία της ιουδαϊκής διασποράς.

 Ελλείψει ωστόσο επαρκών νομισματικών και επιγραφικών μαρτυριών και μνημείων, ανάλογων αυτών που διαθέτουμε σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μεσογείου, οι γνώσεις μας σχετικά με την οργάνωση και τα νομικά δικαιώματα των ιουδαϊκών κοινοτήτων στην Κύπρο παραμένουν εν πολλοίς περιορισμένες.

Η διάλεξη θα αναφερθεί πρώτα εκτενώς στις διαθέσιμες ιστορικές και λογοτεχνικές πηγές. Ακολούθως, θα επικεντρωθεί στις λιγοστές μεν, πλην ιδιαιτέρως εύγλωττες επιγραφές, που διαθέτουμε από τη ρωμαϊκή περίοδο, όλες στην ελληνική γλώσσα και χρονολογημένες ανάμεσα στον 2ο και τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Οι εν λόγω επιγραφικές μαρτυρίες αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας την παρουσία οργανωμένων ιουδαϊκών κοινοτήτων, οι οποίες τύγχαναν πολιτικής αναγνώρισης και επωφελούντο συγκεκριμένων πολιτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων. Τέλος, θα συζητηθεί η απαγόρευση με ρωμαϊκό διάταγμα της εισόδου των Ιουδαίων στην Κύπρο, ακόμη και σε περίπτωση ναυαγίου, μετά από την εξέγερσή τους εναντίον των Ρωμαίων το 115 μ.Χ., που μαρτυρεί ο Δίων Κάσσιος, η οποία, αν όντως υπήρξε, μάλλον δεν ίσχυσε για πολλά χρόνια.

Η Εύα Πολυβίου σπούδασε Κλασική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Ιστορία, Επιγραφική και Ιστορία των Αρχαίων Θρησκειών στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (University College London), στο Πανεπιστήμιο της Πάδοβα στην Ιταλία (Universita degli Studi di Padova) και στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης (Sorbonne‐ Paris IV), από όπου έλαβε και τον τίτλο της Διδάκτορος στην Ιστορία της Αρχαιότητας. Έχει δημοσιεύσει μελέτες που αφορούν κυρίως στην πολιτική ιστορία των Ιουδαίων κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο.

Η διάλεξη είναι ανοικτή για το κοινό.

Χώρος: Αίθουσα Διαλέξεων του Κέντρου Πολιτιστικής Κληρονομιάς Οδός Μ. Αλεξάνδρου 10 (Πάροδος οδού Λήδρας), Παλιά Λευκωσία.

Διάρκεια: 50‐60 λεπτά και 15 λεπτά συζήτηση.




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










787