Διάλογο με μαθητές των Τεχνικών Σχολών Λεμεσού και Αυγόρου είχε ο υπ. Γεωργίας


Για τις προοπτικές και τη σημασία που έχει ο τομέας της αγροτικής παραγωγής μίλησε σε μαθητές ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Νίκος Κουγιάλης. Ο κ. Υπουργός παρευρέθηκε σε ανοικτή συζήτηση με μαθητές της Τεχνικής Γεωργικής Σχολής Αυγόρου και Τεχνικής Γεωργικής Σχολής Λεμεσού, κατόπιν πρόσκλησης της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών.

Ενώπιον των μαθητών, ο Υπουργός Γεωργίας υπογράμμισε την ανάγκη για να τεθεί η γεωργία και η κτηνοτροφία του τόπου μας σε επιστημονική και επαγγελματική βάση κάτι που ο ίδιος είχε θέσει ως στόχο με την ανάληψη των καθηκόντων του.

«Ο γεωργός σήμερα είναι συγχρόνως παραγωγός και διαχειριστής των γεωργικών του προϊόντων, αλλά και προστάτης του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου μας, ενώ οφείλει να μετατραπεί σε ένα ευέλικτο επιχειρηματία, που μέσα από την μελέτη προγραμματίζει τις δραστηριότητες και την παραγωγή του για την ικανοποίηση   των σύγχρονων αναγκών», τόνισε ο κ. Κουγιάλης.

Αναφερόμενος στον γεωργικό τομέα στην Κύπρο, ο κ. Κουγιάλης δήλωσε ότι, παρότι αυτός αντιπροσωπεύει, σε αριθμούς, ένα μικρό μέρος της οικονομίας του τόπου μας, εντούτοις ασκεί σημαντική επίδραση στους άλλους τομείς της οικονομίας, πολλαπλασιάζοντας έτσι την αξία του.

Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία παρέχει εργαλεία για τον σχεδιασμό της εθνικής αγροτικής πολιτικής. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, μέσα από το οποίο παρέχονται σημαντικά κίνητρα σε όλους όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν επαγγελματικά με τη γεωργία και στις Άμεσες Εκταρικές Πληρωμές που δίνονται σε όσους καλλιεργούν αγροτική γη.

Τα κυριότερα θέματα, τα οποία τέθηκαν από τους μαθητές, αφορούσαν τις προοπτικές του αντικειμένου των σπουδών τους τόσο ως επιστήμονες όσο και ως επαγγελματίες του Κλάδου και ζήτησαν από τον κ. Υπουργό να τυγχάνουν διαφορετικής αντιμετώπισης στην επιλογή τους για συμμετοχή στα μέτρα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Υπουργός, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των μαθητών, ανέφερε ότι θα εξετασθούν όλες οι προοπτικές για διαφοροποίηση της αντιμετώπισης των αποφοίτων των Τεχνικών Γεωργικών Σχολών για συμμετοχή στα διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. 




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










235