ΔΗΚΙ ΟΛΤΕΚ: Επιτέλους, Μεταρρύθμιση και αποτελεσματικότητα στο Υπ. Παιδείας


«Με επαγγελματικούς χειρισμούς, με πνεύμα θετικό, με σταθερά βήματα και  μεθοδικότητα, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κάνει μεγάλες και σημαντικές προσπάθειες έτσι ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν ομαλά τον ερχόμενο Σεπτέμβριο». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΔΗΚΙ της Οργάνωσης Λειτουργών Τεχνικής Εκπαίδευσης.

Στη ανακοίνωσή της, η ΔΗΚΙ ΟΛΤΕΚ αναφέρει:   

«Σίγουρα, ο κάθε μορφωμένος κοινωνικά αλλά και ακαδημαϊκά άνθρωπος θα σκεπτόταν ότι ο Υπουργός Παιδείας χρειάζεται χρόνο για να πράξει, να αναδείξει το έργο του, αλλά και να αποδείξει το ορθό των αποφάσεων του. Κάποιοι έτρεξαν να βροντοφωνάξουν, πριν καν μελετήσουν και ζυγίσουν τα λόγια τους, ότι ο Υπουργός Παιδείας δεν έχει όραμα. Φαίνεται να ξεχνάνε, σκόπιμα, ότι ο Υπουργός  χρειάζεται χρόνο και φυσικά, όχι πέντε ολόκληρα χρόνια που χρειάστηκε η προηγούμενη εξουσία.

Σχετικά με την αντίληψη ότι η κυβέρνηση έχει  προχωρήσει σε περικοπές στους μισθούς και στον αριθμό των σχολικών δράσεων, θέλουμε να θυμίσουμε σε ορισμένους καλοθελητές, ότι οι σημερινές συνθήκες όχι μόνο δεν επιτρέπουν τις οποιεσδήποτε αυξήσεις σε μισθούς, αλλά επιβάλλουν σύνεση και  ανάπτυξη της αλληλοϋποστήριξης, αλληλοεκτίμησης και αλληλοκατανόησης. Επίσης,  αναφέρουμε ότι το θέμα των σχολικών δράσεων μελετάται για επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων του Υ.Π.Π. και θα υπάρχουν συγκεκριμένες εξελίξεις. Θα ήταν καλό λοιπόν, ο περιορισμός του εγωκεντρισμού, φανατισμού και μεγαλοστομιών  συγκεκριμένων ατόμων.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στηρίζει την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση και αυτό φαίνεται μέσα από τις πολύ σημαντικές  και ουσιαστικές αποφάσεις του. Είναι αλήθεια, ότι πολλές βασικές παράμετροι της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης βρίσκονται υπό μελέτη και πολλές άλλες πιθανόν να πάρουν την πορεία υλοποίησης τους σύντομα. Αυτό θα εξαρτηθεί φυσικά από την περαιτέρω μελέτη που διεξάγεται από το Υ.Π.Π. σε σχέση με τα διάφορα προγράμματα.

Πιστεύουμε ότι θα ήταν πιο φρόνιμο, κάποιοι που διερωτούνται, ή ανησυχούν, να δώσουν λίγο ακόμα χρόνο  στον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για να μπορέσουν να διαπιστώσουν την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων και πράξεών του.

Όσο αφορά, «τα άτομα που φεύγουν και τα άτομα που έρχονται», θα ήταν πιο φρόνιμο ορισμένοι, να ανατρέξουν στα δικά τους έγγραφα και να θυμηθούν ποιοί έφυγαν και ποιοί ήρθαν όταν αυτοί αναλάμβαναν την εξουσία, κατά την διάρκεια της αλλά ακόμα και το ακατάπαυστο των τοποθετήσεων «ημετέρων», λίγες μέρες πριν εξαντληθεί ο χρόνος διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης. Ευτυχώς, τέτοιες νοοτροπίες δεν εκφράζουν τη νέα ηγεσία του Υπουργείου και ούτε έχουν θέση στο δικό της προγραμματισμό για την Παιδεία και τον Πολιτισμό αυτού του τόπου.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού μαζί με τη Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, δηλώνει ότι πρωταρχικός του στόχος είναι η υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, πράγμα που θα δικαιώσει τις προσδοκίες όλων μας. Η παρεχόμενη εκπαίδευση στους νέους μας, η ουσιαστική και με σχεδιασμό ποιοτική προώθηση και εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, η συνεχής και ποιοτική επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας είναι μερικά από τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν το Υ.Π.Π.

Μέσα στα πλαίσια του λίγου χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, κ. Κυριάκος Κενεβέζος, έκανε ένα πολύ δυναμικό ξεκίνημα στην νέα του θέση.

Παραθέτουμε πιο κάτω μερικές από τις σημαντικές ενέργειες και αποφάσεις του Υ.Π.Π. που ενδυναμώνουν την άποψη μας ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, επιδεικνύει μεγάλο ενδιαφέρον για τη Παιδεία αυτού του τόπου:

  • Η ενίσχυση της φοιτητικής πρόνοιας με κονδύλια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, τόσο στα δημόσια, όσο και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια του τόπου, πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αναγνωρίζει ότι η δημιουργία και η ενίσχυση των υποδομών και θεσμών της φοιτητικής πρόνοιας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ενδυνάμωση της κοινωνικής διάστασης της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, βάσει των Ευρωπαϊκών και διεθνών προτύπων
  • O Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού ανάφερε, ότι λήφθηκε μια απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας των απογευματινών προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας. Ξεκαθάρισε ότι οι θέσεις εργασίας υπάρχουν, τα απογευματινά προγράμματα προχωρούν κανονικά και αποσαφηνίσθηκε ότι η επιλογή των εκπαιδευτών θα γίνεται στη βάση μοριοδότησης μετά από προκήρυξη με προμετωπίδα το στοιχείο της ανεργίας. Η απόφαση είναι σωστή, οδηγεί στον εξορθολογισμό και στη διαδικασία να μαζέψουμε τα κομμάτια μας και να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτά που έχουμε με διαφάνεια και ουσιαστική αξιολόγηση.
  • Μέσα στις 60 μέρες παρουσίας του στο Υπουργείο, βρέθηκε αντιμέτωπος με τεράστια προβλήματα, συνεπεία της ανεπάρκειας, αναβλητικότητας, αναποφασιστικότητας και κακής διαχείρισης των κονδυλίων του υπουργείου και πάρα ταύτα πέτυχε, "να απαλείψει την πρόνοια του μνημονίου για την επιπρόσθετη διδακτική περίοδο που θα οδηγούσε 500 εκπαιδευτικούς στην ανεργία όπως του την παρέδωσε η προηγούμενη κυβέρνηση", όπως επίσης πέτυχε "σε συνεννόηση με τα Δημόσια Πανεπιστήμια, την αύξηση των νεοεισερχόμενων φοιτητών και των μετεγγραφών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο ΤΕΠΑΚ" και "τη μείωση των διδάκτρων, σε συνεννόηση με τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια" 
  • Ο Υπουργός Παιδείας ανάφερε ακόμη ότι "περιελάβαμε στα μέτρα ανάπτυξης, σειρά προτάσεων όπως η αύξηση των θέσεων στα ΜΙΕΕΚ, την υιοθέτηση πολιτικών για την προσέλκυση ξένων φοιτητών στη χώρα μας, την ενίσχυση της μαθητικής πρόνοιας και την απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την Παιδεία μας".

Ο πιο εποικοδομητικός τρόπος για να είσαι αποτελεσματικός και να υιοθετείς πολιτικές που οδηγούν προς το καλύτερο, είναι να έχεις αντίληψη της πραγματικής κατάστασης των προβλημάτων καθώς και την ευαισθησία να αναγνωρίσεις το μέγεθος της ευθύνης σου στις μεγάλες προκλήσεις των καιρών».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










171