Διοικητής της Κεντρικής προς Βουλή: Ψηφίστε το νέο νομοσχέδιο ως έχει


Την ανάγκη όπως ψηφιστεί το κυβερνητικό νομοσχέδιο για το τέλος επί των καταθέσεων όπως ακριβώς έχει διαμορφωθεί σήμερα από την Κυβέρνηση, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών.
Ο Διοικητής ανέφερε στους Βουλευτές ότι με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου δεν προστατεύονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, αλλά μόνο οι μικροκαταθέτες μέχρι 20.000 ευρώ και με την προστασία των μικροκαταθετών ελπίζουμε ότι θα επιτύχουμε συντόμως την ανάκαμψη.
Όπως ανέφερε ο Διοικητής, θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αφού γίνει τηλεδιάσκεψη μόλις ληφθεί απόφαση από την Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Δημητριάδης διαβεβαίωσε ότι θα ζητηθούν εγγυήσεις για όλο το τραπεζικό σύστημα και ότι θα γίνουν ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια που χρειάζονται οι κυπριακές τράπεζες για να επαναδραστηριοποιηθούν, ενώ προειδοποίησε τη Βουλή ότι εφόσον το ποσό που θα εισπραχθεί με τις νέες ρυθμίσεις  (χωρίς τέλος οι πρώτες 20.000 ευρώ) θα είναι χαμηλότερο των 5,8 δις. ευρώ όπως είχε συμφωνηθεί με το Eurogroup.
Αν πάρουμε 5,5 δισ. περίπου, είπε, αυτό θα θεωρηθεί ότι είμαστε εκτός συμφωνίας για το Eurogroup και «ίσως να μην γίνει αποδεκτό».
 Γι αυτό, πρόσθεσε, επιθυμία του είναι να ενημερώσει το νομοθετικό σώμα για να μην πουν μετά ότι δεν ενημερώθηκαν.
Μεταξύ πολλών άλλων και ενώ συνεχίζεται η συνεδρία της Επιτροπής, ο Διοικητής κλήθηκε να απαντήσει για τις πρόσφατες εκροές από αναλήψεις σε πόσα δισεκατομμύρια ανέρχονται ακριβώς και γιατί ο ίδιος ενέκρινε «αυτές τις εκροές καταθέσεων».




Comments (0)


This thread has been closed from taking new comments.





Newsletter










174